Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

A Kar rövid története

A jelenlegi Kar, a PTE MIK jogelőd intézményei az 1961-ben indult, budapesti székhelyű Felsőfokú Építő- és Építőanyagipari Gépészeti Technikum (FÉÉGT) és az 1962-ben alapított pécsi Felsőfokú Vegyipari Gépészeti Technikum (FVGT) voltak. A Pollack Mihály Műszaki Főiskolát (PMMF) 1970-ben alapították, az indulásához a budapesti FÉÉGT 1. és 2. évfolyamának oktatóit és hallgatóit Pécsre költöztették, továbbá a pécsi FVGT-t is a főiskolához csatolták. 1979-től a főiskolához tartozott a korábban a Budapesti Műszaki Egyetem Vízgazdálkodási Főiskolai Karához tartozó bajai intézmény is, mely a főiskola Vízgazdálkodási Intézeteként - később Vízgazdálkodási Tagozatként - 1995-ig működött. A főiskola 1995. július 1-jei hatállyal integrálódott a Janus Pannonius Tudományegyetemhez (JPTE), Janus Pannonius Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar néven (JPTE PMMFK). 2000. január 1-én megalakult az integrált Pécsi Tudományegyetem (PTE), ekkortól a Kar új neve Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar (PTE PMMFK). 2004-től a Kar egyetemi karként működik, Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar néven (PTE PMMK). 2011-től változik a Kar neve, Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karrá (PTE PMMIK), így elnevezésében is mutatja a mérnökinformatika térnyerését, úgy az oktatásban, mint a kutatásban. 2015 márciusától, az idegen nyelvű képzések indulásától intézményünk új neve Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar (PTE MIK).

PTE Műszaki és Informatikai Kara Magyarország legdinamikusabban fejlődő mérnökképző felsőoktatási intézménye. Képzési palettánkon a műszaki tudományok szinte teljes skálája megmutatkozik. 2.500 hallgatónkkal, több évtizedes tapasztalatunkkal, megújított és kibővített egyetemi campusunkkal hazánk műszaki életének meghatározó helyszíne vagyunk. 


Nyolc alapképzésünk lefedi a műszaki és művészeti tudományterületeket az építészmérnök, építőmérnök, gépészmérnök, környezetmérnök, villamosmérnök, informatika, építőművészet és ipari formatervező tudományágakban. Mesterképzéseinken építész, belsőépítész, építőművész, gépészmérnök, mérnökinformatikus, építőmérnök és településmérnök szakterületen képezzük az ország legjobb szakembereit.

Hogy mit kínálunk még? Innovatív kutatási munkákat. Gyakorlatorientált képzést. Kis létszámú csoportos oktatást. Szakirányú továbbképzéseket a piaci igények gyors változásaira reagálva. Számtalan ösztöndíj lehetőséget. Egy igazi egyetemi életet.

Karunkon megtalálja számítását minden olyan műszaki érdeklődésű, kreatív fiatal, aki részese kíván lenni egy fenntartható jövő megtervezésének és megvalósításának. Intézményünk infrastruktúrájának folyamatos fejlesztéseivel egy modern XXI. századi laborháttér fogadja a hozzánk érkező hallgatókat.

Felsőoktatási szakképzésünk, a televíziós műsorkészítő is keresett képzés.

2014 szeptemberétől osztatlan építészmérnök, valamint a doktori iskola PhD és DLA, 2015 szeptemberétől mérnökinformatikus BSc és MSc, Építőmérnök BSc, Szerkezet-építőmérnök MSc angol nyelvű képzésben is részt vehetnek hallgatóink.

2015 szeptemberétől az Építészmérnök, Építőmérnök, Gépészmérnök, Villamosmérnök, Mérnökinformatikus, Környezetmérnök BSc szakokon, gyakorlatorientált, ipari cégek, vállalatok részvételével zajló, más néven duális képzési formát is indítunk.

Diplomásoknak 10 szakmérnök-/szakember-képzést ajánlunk szakirányú továbbképzési céllal.

Oktatóink száma 132 fő, 86 fő PhD és DLA fokozattal rendelkezik, 29 százalék habilitált. Három oktatónk az MTA doktora, három művészeti díjas oktató, három Magyar Művészeti Akadémia, egy Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tag, 13 fő tudományos kandidátus és három főállású kutatónk van. Oktatóink több mint fele 50 év alatti.

Infrastrukturális és informatikai háttér 2007–2008-ban megvalósult a kar Boszorkány úti oktatási, kutatási ingatlanegyüttesének felújítása 3,5 milliárd forint összegben, húszezer négyzetméteres alapterületen. 

A campus részeként megújult a 800 fős kollégium épülete, kétágyas, fürdőszobás szobákkal.

A közel húszezer négyzetméteres, oktatási célú épület teljes körű rekonstrukciója során légkondicionált tantermeket alakítottak ki, melyek a kor kívánalmainak megfelelő multimédiás eszközökkel is felszereltek. Az oktatási épületeinkhez kapcsolódó laboratóriumok a legkorszerűbb technológiákat bemutató eszközökkel, műszerekkel vannak ellátva.