Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

  1. MIK
  2. Hírek

Három kontinens - három kar - összekapcsolódó mérnökképzések

Az idei évben a karunkon elindult angol nyelven is az osztatlan építészmérnök képzés, melyet 40-60 külföldi hallgató látogat. Kiemelt fejlesztési irány, nem csupán az építészmérnök, hanem a mérnökinformatika és építőmérnök területeken is, angol nyelvű képzések indítása. A szomszédos országokkal meglévő igen intenzív kapcsolat mellett, az elmúlt néhány évben nagyon szoros együttműködést alakítottunk ki az USA-beli MSU Denverrel. Ez a partnerség egyúttal több közös projektet, így például a pécsi építész-, építőmérnök oktatók részvételével Denverben zajló közös minor képzést eredményezett.

A REHAU fejlesztése a Pollackon

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán az Épületgépészeti Tanszék vezetésével épült meg egy REHAU RAUPEX ipari csőrendszer.

Interjú: Beszélgetés Dr. Timár András, okl. építőmérnök, ny. egyetemi tanár, professor emeritussal

Az alábbi beszélgetésből megtudhatjuk, hogy a Tanár úr hogyan is került erre a pályára. Már fiatalon több nyelven beszélt, ösztöndíjak elnyerésével is tovább bővíthette tudását. Első munkahelye a BME Geotechnika Tanszékén volt, az utolsó pedig a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán, ahonnan egyetemi tanárként ment nyugdíjba, ma professor emeritus. A közúti beruházások értékelési és finanszírozási módszereinek fejlesztésében, alkalmazásában úttörő szerepet játszott. Megtudhatjuk, hogy a két egyetem között merre sodorta az élet, és hogy milyen érdekes tapasztalatokat gyűjtött.

Ifjúsági Lelki Elsősegély

Szolgálatunkat hétfőtől szombatig ingyen hívhatod 9-21 óra között vezetékes számról és bizonyos mobilhálózatokból.

Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj pályázati felhívás

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj (a továbbiakban: ösztöndíjprogram) a Kormány által alapított ösztöndíj, melynek célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt eséllyel rendelkeznek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/paralimpiai érmet szerezzenek.

Nemzetközi Formatervezési Pályázat

Az Electrolux 13 évvel ezelőtt indította a Design Lab versenyt azzal a céllal, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a formatervezést tanuló tehetséges fiataloknak, egyúttal közös gondolkodást kezdeményezzen a leendő designerekkel arról, hogyan élnek majd az emberek a jövőben, milyen kihívásokkal kell szembenézzenek otthonaikban, milyen eszközöket használnak.