Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Visszajátszó orgona rendszer

A kar Informatikai és Villamos Intézetéből indult útjára ez az egyedülálló találmány, mely orgonista közreműködése nélkül is képes megszólaltatni az orgona sípjait. A Pécsett megalkotott visszajátszó rendszert a világon egyedülállóvá teszi az, hogy sok műveletet párhuzamosan kezelni tud és tabletről is vezérelhető.

A karon oktató Zidarics Zoltán programozó, Brenner Csaba, Máthé Kálmán villamosmérnök és a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft., Végh Antal orgonaépítő mester közös gondolkodásának eredményeként születhetett meg a visszajátszó orgona 17 év kitartó fejlesztő munkája eredményeként. 

A MIK villamosmérnök képzésében a Beágyazott rendszerek szakirányon folyik az ehhez szükséges képzés. A visszajátszóban számos mikrokontroller, egy beágyazott Linux-ot futtató mikroszámítógép és egy Android-ot futtató tablet működik együtt.  A mikrokontrollerek az orgona vezérlésében vesznek részt, ezeknek a hardver tervezése is a feladat része volt. A szoftverek Assembler, C, C++ és Java nyelveken készültek. 

A villamosmérnök lét együtt jár a folyamatos tanulással, hiszen egyre komolyabb képességű mikrokontrollerek jelennek meg a piacon, ezáltal újabb és újabb piaci szegmensben jelennek meg ezek az eszközök, melyekhez kapcsolódó ma divatos fogalom az IoT/IIoT (dolgok internete/Ipari dolgok internete. Számunkra fontos, hogy az oktatás lépést tartson a technika és technikai megoldások fejlődésével, részben ezt a célt szolgálják az ilyen és ehhez hasonló fejlesztések is, amit most részletesen bemutatunk.

Hogy működhet egy orgona orgonista nélkül?

Az általuk gyártott visszajátszó elektronika másodpercenként többször mintavételezve rögzíti egy elektronikus tárolón az orgona állapotát orgonajáték közben, amelyet azután bármikor „eljátszathat” az orgonával ugyanolyan minőségben, tetszés szerinti gyakorisággal.

A hangrögzítés mindig az adott orgonán neves orgonaművészek részvételével valósul meg, igény szerint helyi művész bevonásával. Az előzetesen "feljátszott" darabok pontos cím, szerző, jegyzékszám, orgonaművész adatokkal szerepelnek a hallgatóság számára összeállított kínálati listán, a szerzői és előadói jogok tiszteletben tartásával.


Tudja Ön mit jelent a visszajátszó orgona?

El tudja képzelni, hogy megszólal egy templomi orgona akkor és olyan zenét játszva, amikor és amit Ön szeretne hallani, és nem kell hozzá orgonista jelenléte sem? Csak kiválasztja a helyhez és hangulatához illő muzsikát a kínálatból, megnyom egy gombot és máris átadhatja magát az orgonasípok semmihez sem hasonlítható varázslatos hangjának. Azt az orgonát, és azon az orgonán játszott zenét élvezheti eredeti hangzásban, nem hangfalon keresztül!

Miért sokoldalú az ötlet?

Számos szép és látogatásra érdemes templomban nagy értékű, gyönyörű hangú orgona van, amelyet orgonista vagy kellő finanszírozás híján alig használnak. Ez az állapot az orgonának sem tesz jót (az orgonasípok elpiszkolódnak, eltömődnek, a bőr alkatrészek kiszáradnak), és a templomlátogatók sem részesülhetnek a teljesség élményében, nem élvezhetik, vagy csak nagyon ritkán a templomi orgonamuzsikát.

A visszajátszó orgonaszerkezettel az orgona használata karbantarthatóan rendszeressé válhat, bármikor biztosítani lehet a templomlátogatók számára orgonista nélkül is az élő templomi orgonazene felejthetetlen élményét (például szertartáson, vagy akár kórus zene kíséreteként), így egyedi, színvonalas, bevételt teremtő turisztikai szolgáltatást nyújthat a templom.

Mivel jár a rendszer kialakítása?

A beépítés az orgona kismértékű kiegészítésével elvégezhető, mely beavatkozás visszaállítható, nem jelent tehát végleges, visszafordíthatatlan módosítást az orgonán.

Műemlék orgonához is telepíthető. 

A visszajátszó egység egy vezérlő egységből és egy kezelői felületből áll. A vezérlő egység - tűzvédelmi okokból- egy teljesen zárt acéldoboz, amelyhez a kezelői felületet megvalósító tablet WIFI  segítségével kapcsolódik. Így a vezérlő egységet el lehet rejteni az orgonaszekrény belsejében, teljesen "láthatatlanul". A tablet a WIFI hatósugarán belül (maximum 100m) bárhol használható.


Hogyan működik?

A rendszer vezérléséhez nem kell PC, nincs hangos ventilátor, szünetmentes tápegység, akkumulátor, display, és nincs szükség sem kijelzők, sem kapcsoló vagy kezelőszerv beépítésére a műemlék orgonába. A kijelző és vezérlés egy tablet, ami wifi-vel kapcsolódik az orgonában elhelyezett kisméretű vezérlőegységhez (50x50x30 cm).

A repertoár lista a tableten jelenik meg, a kívánt zeneszámok kiválaszthatók, a sorrend szabadon beállítható.

Amennyiben rendelkezésre áll internet kapcsolat, úgy a fenntartás során a szoftver esetleges módosításához, diagnosztikához interneten keresztül biztosítható a beavatkozás (nincs utazási költség és kiszállási díj).

Hol sikeres a visszajátszó orgona?

A pécsi Székesegyházban 1997 óta működik a visszajátszó orgona. 2008-ban bővítették az orgonát, többek között még egy játszóasztallal is, amelyet az elektronika képes kezelni, így egyszerre két játszóasztalon is lehet koncertezni.

A Pécsi Székesegyház orgonája a pécsi Angster orgonagyárban készült 1887-ben. A jelenlegi orgona 6101 síppal 81 regiszterrel, 4 manuállal és elektromos vezérléssel működik. Az orgona különlegessége a beépített visszajátszó rendszer. A látogató azt az orgonát, és azon az orgonán játszott zenét élvezheti, eredeti hangzásban, nem hangfalon keresztül. 

2016-ban Budapesten a Fasori református templomban készült el a legújabb visszajátszóval ellátott orgona. 

Mi hozta meg az áttörést?

A fejlesztést szélesebb körben is az érdeklődés középpontjába emeli,  az Android megjelenése, ennek segítségével a kezelői felület teljes egészében a tableten jelenik meg, amely hordozható. A fejlesztésnek a Fasori református templomban épülő orgona visszajátszója adott lökést. Itt alakították ki azt a koncepciót, hogy a kezelői felület teljesen elkülönül a vezérlő egységtől.

További információ a fejlesztéseket vezető programozótól kérhető: Zidarics Zoltán, zoltan.zidarics@replayorgan.eu