Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

A hőség ellenére is repkedtek a drónok a MIK-en


Pécs

Pécsett került megrendezésre a Talentum Tehetséggondozó Konferencia, mely tulajdonképpen egy vándortábor keretében ad lehetőséget a Kárpát-medence református középiskoláinak tehetséges, a tudomány, a magyarság és a reformátusság mellett elkötelezett diákjai számára az együttlétre.

A tábor lakói Molnár Péter, a Pécsi Református Kollégium Gimnáziumának igazgatója vezetésével augusztus 21-én ellátogattak karunkra is.

A csoportot dr. Várady Géza tudományos dékánhelyettes, Müller Péter és két mérnökinformatikus hallgató, Péntek Attila és Bene Mátyás fogadta.

A Kar és a képzési kínálat bemutatása után az informatika került porondra, szó esett a drónok felépítéséről, működéséről és irányításáról, valamint arról, hogyan lehetséges használatukkal az objektumok detektálása és követése, és ez a köznapi élet mely területén (pl. mezőgazdasági területek felmérésénél) nyújt segítséget.

Megtudhatták, hogy a drónok irányítása lehetséges alternatív megoldásokkal is, bemutatásra került többek között a mostanában elterjedt HMI (Human-Machine Interface) rendszer az Xbox 360 kinect sensor segítségével. Ezzel a megoldással előre definiált interakció segítségével vezérelhető a drón.

Természetesen a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatták az elméletet a gyakorlatban, maguk irányíthatták a drónokat, ebben a diákok nagy lelkesedéssel vettek részt.

Ezután megismerhették a kinect-hez hasonló leap motion működését, amely a kéz csontvázmodelljét hozza létre és ezzel „szabadkezet” ad az egér nélküli vezérléshez. 

A látogatás a PTE 3D laborjában folytatódott, ahol a jövő csúcstechnológiája várta őket: közelről láthatták a rendkívül modern 3D nyomtatókat, az ezekkel készített implantátumokat, protéziseket, valamint a speciális kutató- és mérőberendezéseket.

Köszönjük a látogatást!