Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Különdíjas lett a MIK csapata a Betonkenu Kupán


Győr

A PTE-Műszaki és Informatikai Kara építőmérnök hallgatóiból álló, PeTon nevű csapatával az idei évben immáron harmadik alkalommal vett részt a VII. Mapei Betonkenu Kupán június végén.  A helyszínt a Széchényi István Egyetem biztosította Győrben, a Mosoni-Duna Aranypartján. A betonviadalra műszaki képzést folytató egyetemek, illetve a betonszakmában jártas cégek neveztek. A hazai egyetemeken kívül Kijevből, Prágából és Kolozsvárról is érkeztek csapatok.

 A játékos megmérettetésen kívül fontos szerepet kapott a betontechnológia jelentőségének megismerése, illetve a cégek és a hallgatók közötti fesztelen kapcsolatteremtés is. A hallgatók sokat tanultak a versenyre való készülődés során, nem csak a betontechnológiáról, hanem szervezésről, kivitelezésről és együttműködésről  egyaránt. A híd megtervezésekor sok energiát és nagy figyelmet fordítottak az erőjátékra épített szerkezeti alak megválasztására és az alapanyag átgondolására. Szálerősítéses betont alkalmaztak, ahol a szálak kedvező mennyiségét hallgatók kísérletezték ki. A kenu és a híd is kis szemnagyságú, magas cement tartalmú keverékből készült. Mindkét esetben ügyelniük kellett a bedolgozhatóságra és megvalósíthatóságra, a kezdeti feszültségekből keletkező vékony repedések nagy kihívást jelentettek! 

A verseny több részből tevődött össze, az első nap a készülődés folyamatát bemutató prezentációkkal indult. A második nap a csapatok tematikus bevonulásával kezdődött, az idei év témája a mágikus 7-es szám volt, ennek megjelenítését többek között a MIK-es csapat „hét mesterlövésze” biztosította, amikor a hallgatók betonkalapban, beton-vízipisztolyból bizonyították célzási tudományukat. A bevonulást követték a versenykiírás szerinti betonkenu futamok és a hidak próbaterhelése.

A csapatot kenuzni tudó sportoló továbbra sem erősítette, ennek ellenére több versenyszámban is szépen szerepeltek. A közösségnek sok lelkes női tagja is akadt, ezért a férfi futamok egyikében is a gyengébbik nem bizonyította a csapat elszántságát.

A zsűri különdíjjal jutalmazta a PeTon megjelenését, továbbá a 6 cm-nél hosszabb szálat nem tartalmazható, cementkötésű anyagból készített hidjuk is különdíjat kapott.

A verseny nem hivatalos részeként megrendezett táncversenyt is a pécsi csapat nyerte, ez is jól jellemezte a vidám hangulatot.

A csapat tagjai:

Damó Adrienn, Dormány András, Fuchs Dániel, Kozmáné Klujber Emese, Kruzslicz István, Kulman Balázs, Nagy Tamás, Németh Szimonetta, Papp Katalin, Rács Attila, Tóth Anna, Tuzok Ramóna.

A logó Gyüre Lilla munkája.

Támogató oktatók: Kárpáti Kinga, dr. Pomezanski Vanda, dr. Prof Orbán József, dr. Orbán Zoltán

A csapat részvételét a Pécsi Tudományegyetem mellett a következő támogatók tették lehetővé: Csomiép Kft., Lafarge Cement Kft., Lambda Systeme Kft., Leier Hungária Kft., Liquicon Kft., Műszer Automatika Kft., Ornamentika Épületszobrász Kft., Sika Hungária Kft.