Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

  1. MIK
  2. Hírek

Residency for an architect in Slovakia - Open call for architects, urban planners, and researchers.

Are you passionate about small-city urbanism, ecology, or excluded communities?

Cultural center Malý Berlín and City of Trnava are looking for Slovak or foreign architects, urban planners, and researchers. Applicants will receive opportunities to work on a selected topic, get to know the local context and propose a solution in direct collaboration with the main architect of the city Trnava and his department. At the end of residency, the candidate will present his or her ideas and work to the public.

Állami kitüntetésben részesült két munkatársunk nemzeti ünnepünk alkalmából

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár augusztus 20-a alkalmából Magyar Érdemrend parancsnoki keresztet, Magyar Érdemrend tisztikeresztet, Magyar Érdemrend lovagkeresztet, Magyar Arany Érdemkeresztet, Magyar Ezüst Érdemkeresztet, Magyar Bronz Érdemkeresztet, Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, Móra Ferenc-díjat, Népművészet Ifjú Mestere díjat, Népművészet Mestere díjat, Pauler Gyula-díjat, Pro Cultura Hungarica díjat, Szinnyei József-díjat adott át a Pesti Vigadóban.

Gyászhír: Elhunyt Prof. Dr. Kovács György

Gyászhír: Elhunyt Prof. Dr. Kovács György

Kovács Gyuri idén október végén lett volna 80 éves. BME villamosmérnöki diplomája megszerzése után 1966-ban kezdte szakmai életpályáját az MTA SZTAKI-ban. Tudományos munkásságát a folyamatosan megszerzett fokozatok és elismerések mutatják: egyetemi doktori fokozat, kandidátusi, habilitáció, magántanári kinevezés, 1997-ben MTA doktora, Széchenyi ösztöndíj, MTA levelező tagjelölt, egyetemi tanár, professzor a BME-n és a PTE-n, diszdoktor az UFA Műszaki Egyetemen. Professzor Emeritus lett a PTE-n, majd az MTA SZTAKI-ban is. Az Óbudai Egyetemtől Pro-Universitate kitüntetést érdemelt ki.

Mit csinál a mérnök? – egy nap alatt kiderül a PTE MIK-en

Mérnökökre mindig is szükség lesz, hiszen ők mozgatják a világot. Ők tervezik és építik a városokat, a házakat, a vízvezetékeket, nélkülük nincs elektromos áram, energiatakarékos fűtés, de a klímaváltozást lassító környezetvédelem, 3D-vel nyomtatott művégtag vagy kibertámadást kivédő informatikai rendszer sem. A technikai fejlődéssel a mérnökszakmák is átalakulnak, egyre izgalmasabb tudományterületek olvadnak egymásba. Jogosan fogalmazódik meg a pályát választók részéről a kérdés: mit csinál ma egy mérnök? Erre adnak választ a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) középiskolásoknak szóló tematikus programjai, amikor a diákok egy napra maguk is mérnökké válhatnak: tervezhetnek, a korszerűen felszerelt egyetemi laborokban kísérletezhetnek, gyakorló szakemberektől kérdezhetnek és kipróbálhatnak fejlesztés alatt álló eszközöket. Az augusztus utolsó hetében zajló programra még lehet jelentkezni.

Újabb belsőépítész siker - Office Design 2. helyezés

 A Buildner Architecture Competitions, Office Design Challenge versenyen 2. helyezését ért el „The Cube” nevű alkotással a PTE MIK 3 fős csapata. A csapat tagjai: 2 fő nemzetközi belsőépítész hallgató és 1 fő BMDI hallgató.

A résztvevők feladata az volt, hogy a munkahelyi környezetet újra gondolják.  A zsűri olyan tervezési projekteket keresett, amelyek az építészetet eszközként használják a dolgozók jólétének és termelékenységének javítására. Ez a kihívás a versenyben résztvevőknek lehetőséget kínált arra, hogy elképzeljük a COVID utáni munkahelyek új normáját.


Hegesztési Nyári Egyetem – idén Pécs mutatja az irányt

Robottal készített lézerhegesztés, kopásállóság javítása fémszórással, horganyzott alkatrészek hegesztése Mig Brazing eljárással – ilyen témákkal is találkozhatnak az idei Hegesztési Nyári Egyetem résztvevői, ezúttal a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK). Augusztus 24-25-én a Magyar Hegesztési Egyesület rendezi a szakterület iránt érdeklődő hallgatók számára kétnapos országos programját (MAHEG) a PTE MIK-kel és a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Zipernowsky Károly Műszaki Technikumával együttműködve Pécsett.