Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar


A Hauni kapcsolata jelentős múltra tekint vissza a régió első számú felsőoktatási intézményének több karával. Számos hallgató vesz részt az elméleti oktatást és a gyakorlatot ötvöző duális képzésben és több tucatnyi szakdolgozat elkészítésében is közreműködtek haunis munkatársak.

Fenntartható gazdasági fejlődés nem létezhet sem hatékony és kezdeményező iparvállalatok, sem megfelelő képzési és innovációs háttér nélkül. Ezt ismerték fel a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. és a Pécsi Tudományegyetem vezetői, és ennek érdekében kezdeményezték a két szervezet közötti kapcsolatok szorosabbá tételét. A 2018 novemberében aláírt intézményeink közötti együttműködési megállapodás egyértelmű célja a szakemberképzés minőségének javítása annak érdekében, hogy magas szintű és naprakész szakmai ismeretekkel kerüljenek ki az iskolapadból a jövő szakemberei. A Hauni Technológiák Tanszék elsősorban a mérnök, ezen belül is a gépészmérnök szakos hallgatók oktatásában fog fontos szerepet vállalni. A közös tanszék mind az alap-, mind a mesterszakos diákoknak szervez előadásokat, és ami a legfontosabb – kihelyezett gyakorlatokat. A Hauni egyértelmű célja, hogy növelje a gyakorlati oktatás súlyát az egyetemi képzésekben, hogy magasan képzett, idegen nyelveket beszélő hallgatók szerezzenek diplomát, akik nemcsak a Hauni Hungaria Kft, valamint a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, hanem az egész Dél-Dunántúli régió számára biztosítani tudják a munkaerő utánpótlást.

2019. június 7-én ez a kapcsolat sokkal szorosabbra fonódott, a Hauni Technológiák Tanszék megalapításával a tudományos és kutatási célú kooperáció napi gyakorlattá vált. A Hauni bekapcsolódott az egyetem alkalmazott kutatási projektjeibe és segítséget nyújt a tananyagok aktualizálásában, fejlesztésében és szervezett keretek között az oktatásában is. A vállalat pécsi üzemében használt világszínvonalú gyártóberendezések és technológiák megismerése révén a hallgatók naprakész tudással rendelkeznek majd. Ráadásul a közös kutatási programok fejlesztései akár helyben átültethetők a gyakorlatba.

A Hauni Technológiák Tanszék létrehozásával mindkét fél egyértelműen kinyilvánította azon törekvését, hogy szellemi, tudományos kapacitását, tárgyi feltételrendszerét kölcsönösen és hatékonyan kiegészíti az oktatás és különösképpen a gyakorlati képzés spektrumának bővítése érdekében.


Vezetőség

Oktatók, előadók

Dr. Cseh Dávid külső óraadó

Czibere Lajos külső óraadó

Kadur Szabolcs külső óraadó

Kósa Balázs külső óraadó

Kósa János külső óraadó

Paulovicsné Petes Rita külső óraadó

Pávics János intézményi kapcsolattartó