Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

MATÉRIA – Építészet, design, belsőépítészet – a pécsi egyetemi építészképzés is bemutatkozik az idei DesignPécsen

Egy korábban megépített kültéri installáció még meglévő anyagai kelnek életre asztal formájában a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) az idei DesignPécs ideje alatt, amikor a pécsi építészképzés különlegességét megjelenítő belső atmoszférát tapasztalhatja meg a látogató. Október 10–14 között rendezik meg az Építész Szakmai Intézet hallgatóinak és oktatóinak MATÉRIA – Építészet, Design, Belsőépítészet című kiállítását közösségi építésről, designról, belsőépítészetről, kutatásról.

A kar (Pécs, Boszorkány u. 2.) aulájában felépítendő installáció egyrészről klasszikus kiállításként jelenik meg, mégis az adja a különlegességét, hogy maga az installáció válik találkozási térré. A különböző kurzusok és workshopok olyan találkozási terek, amelyek nagyban hozzájárulnak a pécsi építészhallgatók képzésen túli tevékenységeihez. Jelen esetben az installáció válik ezen események találkozási pontjává, ahol az anyag, a matéria megtapasztalása jelenti a fókuszpontot.

„Az elmúlt években több érdekes és látványos projekt is zajlott az építészképzés keretében, ezeket szeretnénk megmutatni a tartalomhoz illő formában. Az építész- és formatervező hallgatók számára szervezett Hello Wood táborokban az oktatókkal együtt hoznak létre adott téma alapján alkotásokat a fiatalok, ezekből mutatunk be kész munkákat. Kétszer részt vettünk a dél-baranyai Bőköz Fesztiválon, ahol egy tradicionális, eltűnőben lévő technikát, a kosárfonást újraértelmezve hoztunk létre a mai napig a kari közösségi terekben használt bútorokat – ezek is láthatók lesznek a kiállításon. Sok éve részt veszünk a hajléktalanság témáját feszegető »Lakni kell« projektben, amely arra ad lehetőséget hallgatóinknak, hogy a nehézsorsú emberek élethelyzetét megismerve új tereket tervezzenek – és nem egy esetben építsenek – számukra. De kiállítjuk annak a több éves erdélyi táborunknak a produktumait (kilátó, játszótér), amelyekkel az énlakai embereket ajándékoztuk meg” – mondja dr. Rétfalvi Donát, a PTE MIK Építész Szakmai Intézetének vezetője. A bemutató másik „lábát” az idén először diplomát szerző belsőépítész mesterképzés diplomamunkái adják, a különleges belső terek számos makett formájában elevenednek meg, mint ahogy a belsőépítészeti kutatást és emberközpontú tervezést célul kitűző Parametrizált Komfort a Fizikai Terekben Kutatócsoport munkájának esszenciája is megjelenik a kiállítótérben. A MATÉRIA harmadik eleme a tavalyi Wuhani DesignWeek-en sikerrel szerepelt kiállítási anyag lesz, olyan projektekkel, amelyek a megújulás, a jövőkeresés szemléletével születtek az elmúlt években. A mindennapjainkat alakító társadalmi és gazdasági folyamatok kihívásaira, mint az éghajlatváltozás, a digitalizmus, az urbanizáció vagy az energiafüggetlenség, mindig is szenzitív volt a pécsi építészképzés, az e témában végzett kutatások, tervek is megjelennek a DesignPécs e rendezvényén. 

„Az egyetemi környezetben megszülető absztrakt teóriák, avagy tervek a kulturális fejlődés fontos alapkövei. Azonban a testet öltő egzakt tárgyak, építmények nélkül nem lenne teljes a képlet. A kiállítás az anyagszerűvé váló egyetemi produktumokat mutatja be, úgy is mint kisméretű tárgyak vagy fából épült kilátó. Az egy asztalhoz való ülés pedig a közelség egyik fokmérője. Ehhez a közös asztalhoz ülnek most le a különböző designtárgyak. Mint téri és tárgyi designnal foglalkozó képzés számára kiemelten fontos, hogy részt vegyünk az országos diskurzusban. Mi is tapasztaljuk, hogy a pandémiát követően kiemelten fontos lett a közösségi élmény, ezt a magunk eszközeivel szeretnénk megteremteni a DesignPécs ideje alatt. Mindenkit szeretettel várunk a PTE MIK aulájában, ahol az érdeklődők megtapasztalhatják a pécsi építészképzés különlegességét: a bensőséges atmoszférát” – invitál a kiállításra dr. Rétfalvi Donát.