Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Juhász Jenő szakkollégium

 PTE Műszaki és Informatikai Kar egyik szakkollégiuma, ahol a mérnöki tudományágban érdekelt hallgatóknak innovatív szakmai tevékenységre van lehetőségük.

Discord szerverünk: https://discord.gg/KRwDYeA

Facebook elérhetőségünk: https://www.facebook.com/JuhaszJenoSzakkollegium/

A hamarosan elkészülő oldalunk: http://jjsz.pte.hu/

A szakkollégium eseményei:
  • Szakkollégiumunk tagjai a 2019. 01. 10-től 01. 12-ig tartó budapesti Educatio Szakkiállításon is részt vettek. A PTE-n elérhető szakok népszerűsítése mellett 3D-nyomtatott tárgyakat mutattak be az érdeklődőknek.
  • Az elektromos versenyautó tervezés a Sopiana-e Motorsport tagjai számára nem bizonyult eleinte egy könnyű vállalkozásnak, hiszen a belsőégésű technológiával szemben ez egy sokkal bonyolultabb szerkezet, mely sok biztonsági megoldással és bonyolult vezérléssel kell hogy rendelkezzen. A csapatnak saját magát is tudnia kell szervezni, koordinálni és emellett az anyagiakat is nekik kell megteremteniük szponzorok keresésével, de ez létező autó nélkül meglehetősen nehéz feladat, hiszen e nélkül nehéz motivációt generálni az iparban szereplő cégekben. A csapatnak így nem sikerült bejutnia a versenyre, ehelyett viszont sikerült szert tennie rengeteg tapasztalatra és pár alkatrész is megvan az autóhoz.
  • 2019. 05. 24-én a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán megrendezett Élményműhelyen szakkollégiumunk saját workshopot mutatott be „Tervezz és nyomtass 3D-ben” címmel. Itt az érdeklődő fiatalok (elsősorban középiskolások) megismerkedhettek a 3D-nyomtatás folyamatával, az adaptív gyártási módok fajtáival és az FDM technológia munkamenetével. Utóbbi keretében a diákok maguk tervezhettek meg egy kulcstartót, amit a helyszínen ki is nyomtattunk.
  • Pollack Expo A 2018. 02. 28 – 03. 01. között megrendezésre került Pollack Expon szakkollégiumunk legújabb projektjét, a Floppchestrát (flopymeghajtókból és HDD-kből álló zenélő eszköz) prezentáltuk. Sopianae Motorsport öntevékeny körünk elektromos autó építéséről tartott előadást, illetve bemutatta első plakátját.
  • 2018. 11. 29-én nagyszabású, tizenkét órás közös számítógépes játékest került megrendezésre szakkollégiumunk által, a PTE MIK-kel szoros együttműködésben. Célunk a számítógépes technika, azon belül is a játékok iránt vonzódó szakkollégiumi tagok és más egyetemisták összehozása volt. Ezzel a hiánypótló rendezvénnyel igyekeztünk egy egyébként magányosan űzendő, ám igen népszerű tevékenységet legalább egy estére közösségi élménnyé tenni. Az eseményt szakkollégiumunk Facebook oldalán keresztül, illetve nyomtatott, színes, A5-ös méretű plakátokon hirdettük a Pécsi Tudományegyetem egész területén. Várakozásainkat felülmúlva több, mint kilencven egyetemista jelent meg a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán megrendezett eseményen (4. kép). Különösen nagy sikerként könyveltük el, hogy a játékosok sorában több külföldi egyetemistát is üdvözölhettünk. A résztvevőket ingyenes belépéssel, térítésmentesen rendelkezésre álló pattogatott kukoricával, pizzával és üdítővel vártuk. A játékokat és a számítógépeket biztosítottuk, de lehetőség volt saját laptop használatára is. Az este folyamán League of Legends bajnokságot bonyolítottunk le, ahova csapatokkal lehetett nevezni. Az esemény megrendezését hosszas szervezői munka, szponzorok keresése, játékok telepítése, biztonsági szabályok megalkotása és költségvetés-készítés előzte meg. A tőlünk telhető leggondosabb előrelátás és szervezés gyümölcseként a rendezvény mindenki számára élvezetesen, probléma- és fennakadásmentesen zajlott le; számos pozitív visszajelzést kaptunk. A nagy népszerűségre való tekintettel az idei évben is tervezzük a játékest megtartását.
  • Jövő automatizálási lehetőségei A robotika és a kis elektronikai alkatrészek fejlődése mellett a programozás és mesterséges intelligenciák is rohamos iramban fejlődtek. A meghívott előadóink között több szakkollégiumi tagunk is kiállt és a saját egyedi projektjét mutatta be a többiek részére. A Szakkollégiumi tagok nagy érdeklődést mutattak ezek a témák iránt, hiszen Bene Mátyás például a mesterséges intelligenciák jelfeldolgozási lehetőségeit mutatta be és felsővégtagi protézis készítés folyamatait is. Ezen konstrukciók ötvözésével nagy előrelépések lehetnek az automatizálás világában. 
  • Szakkollégiumunk szoros együttműködésben áll a PTE 3D Kutatóközponttal, így 2018. 09. 28-án a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretein belül mi bonyolítottuk le a központ látogatását: bárki, aki érdeklődött a 3D-nyomtatás iránt. A szakkollégium több tagja is a 3D központban dolgozik és a lehető legtöbb témakörben (FDM, SLA, SLS, Épületnyomtatás) témakörökben is bemutatókkal készültek az érkezők részére. Az FDM technológiával több ajándéktárgyat is készítettek, melyeket a látogatás végén a helyes válaszadók között sorsoltak ki. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a 3D kutatóközpont felkérte a Juhász Jenő Szakkollégiumot, hogy a következő kutatók éjszakája alkalmával is hasonlóképpen mutassa be a 3D nyomtatás lehetőségeit a nagyközönség irányába.
  • 2019 májusában, a 20-ik héten mentünk fel a Hungexpo hagyományosan megrendezett MachTech és Ipar napjai kiállításra. A kiállítás három csarnokot foglalt el, amelyen elsősorban az ipari termelő elemző és vizsgáló gépek, valamint alkalmazások voltak kiállítva. A látogatásunk célja az volt, hogy egy átfogó, naprakész képet kapjunk az iparban tevékenykedő cégekről és termékeikről, és az elmúlt 1-2 évben történt változásokról. Az érdeklődési körünknek megfelelően a látogatásunk alatt a következő profilú standokat kerestük fel és tájékozódtunk a termékeik és szolgáltatásaik felől: 3D nyomtatókat gyártó és üzemeltető cégek (HP, Varinex, …),3D szkennereket gyártó és szolgáltatást nyújtó cégek (EasyScan, Free3D, Arctech, ...), tervezéstámogató és  tervező szoftvereket forgalmazó cégek (Varinex, GraphIT, …), szervókat, hajtásokat, PLC-ket bemutató cégek (Siemens, Omron, …), anyagvizsgáló gépeket forgalmazó cégek (Grimas, Keyence, …)A kiállító cégek a legtöbb eszközüket magukkal is hozták és beüzemelték, így működés közben lehetett őket megfigyelni, ami nagymértékben segített abban, hogy a feltett kérdések célirányosabbak/specifikusabbak legyenek.