Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Posztgraduális hallgatói ösztöndíjak / Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram

Olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező fiataloknak, akik a tudományos életben vagy a művészetek területén oktatói vagy kutatói munkakörben szeretnének elhelyezkedni

POSZTGRADUÁLIS HALLGATÓI ÖSZTÖNDÍJAK

Továbbtanulási illetve kutatási lehetőség bármely* tudományterületen vagy művészeti ágban. Részvétel valamely 
0. fokozatot nem adó (Non-Degree) egyetemi képzésben vagy
1. fokozatot adó (Degree: Master's, PhD vagy DLA) egyetemi képzés egy tanévében, illetve
2. PhD fokozat megszerzéséhez kapcsolódó kutatás végzése (Visiting Student Researcher).
*Kivételt képeznek az orvostudományok, melyek magában foglalják a fogorvosi, ápolónői, állatorvosi képzést is, valamint a pszichológiai tanácsadást. Ezeken a területeken a Fulbright program nem támogatja a fokozatot adó programban való részvételt. Kizárólag elméleti kutatómunkát lehet végezni, és semmilyen közvetlen kapcsolat nem engedélyezett a páciensekkel a kutatómunka során.
Az ösztöndíjak maximális időtartama egy tanév (9 hónap). Alapfeltétel a pályázott témában legkésőbb 2013. július 15-ig szerzett legalább BA/BSc szintű diploma. A pályázók az Egyesült Államok bármelyik egyetemét választhatják.

Ajánlott:
3. Olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező fiataloknak, akik a tudományos életben vagy a művészetek területén oktatói vagy kutatói munkakörben szeretnének elhelyezkedni;
4. Fiatal szakembereknek, akik a kormányzati munkában, költségvetési intézményeknél, non-profit szervezeteknél, illetve a gazdasági szférában dolgoznak, és szakmai tudásukat szeretnék elmélyíteni.

Követelmények:
5. 2013. július 15. előtt megszerzett minimum BA, BSc szintű oklevél illetve diploma, de az MA, MSc szintű végzettség előnyt jelent. (Akik pályázatuk benyújtásakor még diplomavédés előtt állnak, de azt 2013. július 15-ig megteszik, a megszerzett diplomát igazoló okiratot legkésőbb 2013. július 31-ig kell benyújtaniuk.)
6. PhD fokozattal rendelkező pályázók posztgraduális hallgatói ösztöndíjra nem, csak kutatói, illetve oktatói kategóriákban pályázhatnak. Amennyiben a nyertes pályázó az ösztöndíj megkezdésének időpontja előtt a PhD fokozatot megszerzi, az ösztöndíjra való jogosultsága megszűnik.

Az ösztöndíjak mértéke:
7. A Fulbright Program az amerikai egyesült államokbeli tartózkodás alapvető költségeit fedezi, ami az IIE (Institute of International Education) által meghatározott havi ellátmány formájában kerül kifizetésre. Ennek összege államonként, illetve egyetemenként változó,havi 1100 USD-tól 2000 USD-ig terjedhet.
8. A kezdeti anyagi terheket és szakkönyvek vásárlását kívánja fedezni az egyszeri 1100 USD támogatás.
9. Ezen felül a Fulbright Program legfeljebb 15 000 USD-ig járul hozzá a tandíjhoz és
10. fedezi a Magyarország és az Egyesült Államok közötti egyszeri oda-vissza utazás költségének 50%-át, valamint
11. egészségügyi- és balesetbiztosítást az ösztöndíjas részére.
12. A Fulbright Program szerény mértékű támogatást nyújt a kísérő családtagok részére (egy családtag esetén 100 USD/hó, két vagy több családtag esetén 200 USD/hó), ami azonban távolról sem fedezi az összes felmerülő többletköltséget. A kísérő családtagok repülőjegyéről, biztosításáról és megélhetési költségéről az ösztöndíjasnak kell gondoskodnia.
- Pályázati feltételek
- 1. Magyar állampolgárság (magyar-amerikai kettős állampolgárok nem pályázhatnak);
- 2. Minimum BA, BSc szintű diploma, de az MA, MSc szintű végzettség előnyt jelent;
- 3. Megfelelő angol nyelvtudás;
- 4. PhD vagy DLA fokozat kutatói és oktatói kategóriában;
- 5. 2013. május 13-ig online kitöltött és egy nyomtatott példányban beadott, angol nyelvű, hiánytalan pályázati anyag;
- 6. Ajánlólevelek (lásd az egyes ösztöndíjtípusok leírásánál);
- 7. Orvosi igazolás;
- 8. Jogosultság J-1 vízumra;
- 9. Korábbi Fulbright ösztöndíjas pályázhat, de a Fulbright Program elsősorban azokat a pályázókat részesíti előnyben, akik még nem tartózkodtak huzamosabb ideig az Egyesült Államokban, illetve még nem voltak Fulbright ösztöndíjasok;
- 10. Amerikai intézményben már megkezdett tanulmányok és kutatások folytatását a Fulbright Program nem támogatja;
- 11. Amerikai állampolgárok házastársa, illetve olyan személy, aki bevándorlási vagy letelepedési engedélyért (zöld kártya) folyamodott az Amerikai Egyesült Államokban, vagy ezek valamelyikét már meg is szerezte, nem pályázhat Fulbright ösztöndíjra.
- 12. Nem pályázhatnak ösztöndíjra azok sem, akik a pályázat beadási határidejétől (2013. május 13.) számított három éven belül azAmerikai Egyesült Államokban szereztek diplomát.
Az ösztöndíjak száma a 2014-2015. tanévben rendelkezésre álló amerikai és magyar kormánytámogatás mértékétől függ. Tájékoztatásul közöljük, hogy az elmúlt időszakban évente 25-30 magyar résztvevője volt a programnak.
Az ösztöndíjak általában minden alapvető költséget fedeznek, előnyös azonban, ha a költségek csökkentése érdekében a pályázónak más forrás is rendelkezésére áll a tervezett program megvalósításához. Kísérő családtagok esetén egyéb anyagi forrás megléte feltétlenül ajánlott.
http://www.fulbright.hu/for-hungarians/

A pályázattal kapcsolatos dokumentumok:
pályázati csomag