Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Kutatók Éjszakája 2019

Időpont:

Kutatók Éjszakája a Műszaki és Informatikai Karon!

Találkozz a legújabb építészeti, mérnöki és informatikai megoldásokkal!


2019. szeptember 27-én a Boszorkány úti campusunkon izgalmas, érdekes programokkal, előadásokkal várunk!

Játékos felfedezésre hívunk!

Megismerkedhettek az építészet újdonságaival, bemutatjuk az építészek válaszait a kor kihívásaira. Vajon hogyan tudják az esztétikumot és a jelen műszaki technológia megoldásait ötvözni?

Érdekes előadást hallhattok arról, hogy hogyan épült fel a Solar Decathlonon több díjat is elnyert innovatív ház. Vajon mitől innovatív egy otthon?

Sokszor észre sem vesszük, hogy Pécs városa mennyi értékes építészeti csodával őrzi a régmúlt emlékeit. Gyere el, hallgasd meg az építész kutatócsoport előadását és ezt követően tegyél egy kellemes sétát az építészeti örökségek városában!

Vajon milyen színű egy elektron? Vagy inkább: Hogyan lehet megmérni a színeket? A látogatók betekintést nyerhetnek, hogy hogyan működik a színhőmérséklet mérés a korszerű kamerákban.

Mire képes a fülünk? Felismerjük a bejátszott hangokat? Modellezhetjük a környezeti zajt? Lehetőség lesz egy speciális szoftverrel lakókörnyezetünk zajállapotát modellezni, akár személyre szabottan is! Virtuális repülés Pécs zajtérképe felett.

Igaz, hogy a jövő tantermei a virtuális valóságban találhatóak? Igaz, hogy a világ bármely pontjáról, bármely időpontban látogathatjuk a könyvtárakat, vagy éppen közösen tervezhetünk autókat a virtuális térben? És ez mind elérhető már a magyar felsőoktatásban. 

A mozgás és szemkövető játékokat kipróbálva felmerül bennünk a kérdés, hogy az ember és gép kapcsolata hogyan fejlődik a jövőben. Ma már pusztán a testünk, szemünk mozgásával tudjuk irányítani számítógépjeinket. Hova tart a jövő? Drónok, gépek és az ember…

Hogy mire használja egy mérnök a sűrített levegőt? Autót fejleszt, gépeket mozgását irányítja és persze játszik is vele. Minderre mutatunk példát is, bemutatjuk a pneumatika világát!

Sokat hallunk a megújuló energiákról, a szemét újra hasznosításáról. De vajon lehet-e palacsintát sütni bicikli tekerésével? Illetve hogyan lehet sörös dobozból napelemet készíteni? Mindenre fény derül!

Várjuk 2019. szeptember 27-én Pécsett a Boszorkány út 2-ben.

MINDEN PROGRAM INGYENESEN LÁTOGATHATÓ!

További információ:

https://kutatokejszakaja.mik.pte.hu/