Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

„LANTOS MÚZEUM PÉCS 2022

Időpont:

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata idén is meghirdeti nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, építészek, belsőépítészek számára.

A kiíró „LANTOS MÚZEUM PÉCS 2022" címmel olyan javaslat készítését tűzi ki a pályázat céljául, amely egy olyan fiktív épület tervezésére irányul, ami Lantos Ferenc (1929–2014) Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész, művészpedagógus, az MMA néhai tagja és a természet erős kapcsolatát egy épületben megformálva, természeti, környezeti utalásokkal, viszonyokkal mutatja be és méltó emléke lehet a pécsi kötődésű művésznek. 

A pályázat benyújtásának határideje: 2022. december 12.

Lantos Ferenc képzőművész Pécs 20. századi művészeti világának egyik legjelentősebb alakja. Festőként, grafikusként, köztéri zománcfrízek alkotójaként, porcelán dísztárgyak tervezőjeként egyaránt ismert, szisztematikusan építkező életművével összhangban végzett művészetpedagógia tevékenysége több egymást követő generáció gondolkodását határozta meg. Lantos mindent a természetből eredeztetett, minden arányt, léptéket a természet sejtjeiig lebontott, majd a saját belső rendszerében átértelmezve építette vissza képekké, szavakká, gondolatokká, tettekké. Rendkívül fogékony volt a természet ritmusára, a zenében is fellelhető arányokra. Ez az organikus szemlélet és a szakadatlan kísérletezni vágyás volt az alapja minden művének. Ezt a szellemiséget kell tükröznie az építendő épületnek, ezzel a lélekkel kell megtölteni a házat.

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata, valamint a részletes tervezési programnak virtuális helyszínt nyújtó Pécs Város Önkormányzata nem kapcsolja jelen felhívást bármely további tervezéshez, kivitelezéshez, vagy közvetlen megvalósítás céljához.

A pályázat jellege: ötletpályázat, tanulmányterv.

A kiírás elvárása többek között, hogy a tervezett épület harmonikusan illeszkedjen a környezetbe; vegye figyelembe a helyi építészeti hagyományokat; természetes anyagokat használó, egyedi hangvételű legyen; formavilága és konstrukciója ne legyen kitéve a gyors erkölcsi és fizikai avulásnak.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy 2022. október 27-én 14:00 órától lehetőség lesz a helyszín bejárására és kötetlen beszélgetésre, a pályázattal kapcsolatos kérdések megfogalmazására! Találkozó: Pécs Városháza (7621 Pécs, Széchenyi tér 1.) 2. emeleti dísztermében.

 

A pályázattal kapcsolatban kérdést 2022. november 2-áig lehet feltenni.

A pályázatokat az MMA tagjaiból és a Pécs MJV által delegált tagokból álló bizottság bírálja el.
A pályázók és a pályaműveik „díjban", „elismerésben", illetve „kiemelt elismerésben" részesülhetnek. A díjazás keretösszege bruttó 5 millió forint (+ járulékai).


Az ünnepélyes eredményhirdetés várhatóan 2023. február 9-én lesz, a pályaművek a PTE MIK aulájában megnyíló kiállításon bemutatásra kerülnek.A teljes pályázati kiírás a kapcsolt dokumentációkkal itt található.