Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Miért éri meg az egyetemistának /oktatónak, ha tanulmányai, munkája mellett Önkéntes Területvédelmi Tartalékosnak áll?

Időpont:

A Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda tájékoztatót tart Karunkon 2018. március 21.-én, szerdán 18 órától az A010-es tanteremben.

Leegyszerűsítve, a válasz: a pénz, az ösztöndíjlehetőség, a plusz kreditek és kedvezmények, mindezt a nyáriszünetben a saját lakhelyén leszolgált legfeljebb 20 napért cserébe. De lássuk mit is jelent ez valójában. Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos, egy olyan civil foglalkozású vagy felsőfokú tanulmányait folytató személy, aki szabadidejében (vizsgaidőszak utáni nyáriszünetben) legfeljebb 20 nap erejéig önkéntes alapon (ám fizetésért cserébe) úgynevezett katonai szolgálatot lát el. Rendkívül fontos, hogy ez az úgynevezett szolgálat (a nevéből adódóan) csak és kizárólag a jelentkező lakhelyére vagy választott tartózkodási helyére/ az ahhoz kapcsolódó (járásra) korlátozódik, tehát őt a kért járásból, a hozzájárulása nélkül nem lehet „kivinni”.

E rendszer felállításának egyértelmű célja, hogy szükség esetén lokálisan/helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható állomány, amelynek tagjai kiegészítik, olykor tehermentesítik a hivatásos/szerződéses katonákat, mint például ár-belvízi események alatti segítségnyújtáskor, toborzáskor, esetleg díszelgési feladatok ellátásában (de mindezt csak és kizárólag az adott járáson belül).

Miről is szól a 20 napos önkéntes szolgálat és mi jár érte cserébe?

Az ellenszolgáltatások sora már szerződéskötéskor elkezdődik, ugyanis annak megkötése után szerződéskötési díj kerül átutalásra (2017. évben bruttó 31 215,-Ft). A tényleges szolgálatteljesítés időtartamára (a korábban említett 20 napra) a végzettségnek megfelelő alapilletményt/fizetést is kap az önkéntes (131 103 Ft – 230 991 Ft bruttót). Emellett térítésmentes étkezést, utazási költségtérítést, valamint természetesen saját egyenruhát is biztosít számára a katonaság. És akkor még nem beszéltünk az úgynevezett rendelkezésre állási díjról, mely a mindenkori minimálbér összege (2018. január 1-től bruttó 138 000 Ft) és melyet csak azért kap az önkéntes, mert egy éven át nem bontott szerződést.

Az egyetemistáknak kifejezetten megéri, mert mind ezek mellett 3+7 kreditet is szerezhetnek, továbbá jogosulttá válnak a Magyar Honvédség tanulmányi ösztöndíjára is.

De lássuk miről is szól a sokat emlegetett 20 nap.

Tulajdonképpen egy bent alvást nem igénylő, napi 8,5 órás munkarendről, melyen belül záróvizsgamentes alap katonai felkészítésen és kiképzésen vesz részt az önkéntes 4 héten keresztül. Ezen felkészítésre a lakóhelyhez legközelebb eső kiképzési helyszínen (járási központban pl. Pécsett) kerül majd sor.

Az önkéntesekkel kötött szerződések általában 5 évre íródnak DE bármelyik fél, bármikor, jogi következmények nélkül felmondhatja azt. Nincs „apróbetű” a mindösszesen 3 oldalas szerződésben sőt, ha valaki már a 20 szolgálati nap alatt bontja fel azt, időarányosan a leszolgált időre is megkapja az illetményét.

Ki jelentkezhet?

Tulajdonképpen bárki. Várunk mindenkit, aki 18. életévét betöltött, büntetlen előéletű, magyar állampolgár, legalább 8. általános osztályú végzettséggel rendelkezik és teljesíti az általános pszichológiai és egészségügyi követelményeket. (Fizikai alkalmassági vizsgálat nincs.)

Amennyiben sikerült felkeltenünk az érdeklődését, esetleg kérdése van további információért jelentkezzen az alábbi elérhetőségek bármelyikén és /vagy vegye fel a „Honvédelmi ismeretek” campus kurzust a PTE kari kurzuskínálatában.

7. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda,
7621 Pécs, Kisfaludy u. 5.
Telefon: 06( 72) 513-900; 06 (72) 513-901
E-mail: baranya.toborzo@mil.hu