Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Nemzetközi Tavasz

Időpont:

Egyetemünk Nemzetköziesítési Programjának keretében, a Külügyi Igazgatóság szervezésében már második alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Tavasz / International Spring elnevezésű rendezvénysorozat. A programsorozat célja, hogy az egyetem és a város polgárai a világ minden részéről érkezett és itt tanuló többezer hallgató szokásait, kultúráját közelebbről is megismerhessék.

A színvonalas produkcióknak különböző egyetemi és a városi helyszínek adnak otthont; a programok megszervezésében a Külügyi Igazgatóság koordinálásával az egyetem karai és intézetei, a hazánkba akkreditált nagykövetségek, kulturális- és civil szervezetek és maguk a hallgatók is tevékenyen részt vesznek.

Az események márciustól május végéig zajlanak.

Március 19-én, hétfőn az Ázsia Napokkal veszi kezdetét a rendezvénysorozat, e napon kerül sor Indonézia bemutatkozására.

18 órától a BTK/TTK Ifjúság úti aulájában tradicionális táncbemutatók, dokumentumfilmvetítés és gasztronómiai kóstoló színesítik a programot. A rendezvényt Wening Esthyprobo Fatandari, Indonézia Magyarországi Nagykövete, valamint Dr. Gábriel Róbert, a PTE TTK Dékánja nyitják meg.

Március 20-án a Kína Nap alkalmából egyúttal a 3 éves pécsi Konfuciusz Intézetet is ünnepeljük. Ennek keretében délután 15.30-tól a Művészetek és Irodalom Házában indul a program, majd 17 órától Dr. Tarrósy István előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Rektori Hivatal Szenátusi Termében. E napon 18 órakor nyílik meg a Tudásközpontban a pécsi Konfuciusz Intézet eddigi munkásságát bemutató fotókiállítás, majd 19 órától a Kodály Központ színpadán egy különleges produkció kerül bemutatásra, a Shaolin Kung-Fu szerzetesek misztikus erejével ismerkedhetünk meg.

Március 21-én, az India Napon az idén 70 éves fennállását ünneplő Indiai Köztársaság mutatkozik be. Ezen alkalomból kora délután Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete találkozik az egyetemünkön tanuló hallgatókkal (a nagy érdeklődés miatt ez a program regisztrációhoz kötött!), majd 17 órától a Zsolnay Negyed E78 színpadán és annak előterében sokszínű kulturális programok várják az érdeklődőket: fotókiállítás, szitár- és tablakoncert, táncbemutatók, egy Indiáról szóló előadás valamint interaktív jógaelőadás is helyet kapott a műsorban. 

Március 22-én a Japán kultúrába nyerhetünk betekintést a pécsi Reménysugár Egyesület Király utcai bázisán, ahol különböző teákat kóstolgatva megismerhetjük az origami és a furoshiki készítésének rejtelmeit is. Misumi Mako, egyetemünk hallgatójának rövid prezentációja zárja az Ázsia Napok színes programjait.

Az Ázsia Napokkal azonban még közel sincs vége a Nemzetközi Tavasznak, hiszen április 16-19. között az Európa Napokkal, május 7-11. között az Ibero-Amerika Napokkal majd május 22-25. között az Afrika Napokkal folytatódnak a programok.

A folyamatosan frissülő és bővülő programokról facebook oldalunkon kaphatnak részletes naprakész tájékoztatást:

https://www.facebook.com/InternationalSpringPTE/

A rendezvények a Kodály Központban megrendezésre kerülő Shaolin bemutató kivételével INGYENESEK, a programokra minden érdeklődőt szeretettel várunk!