Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Világklasszis oktató - Dr. Katona Tamás János

Dr. Katona Tamás János, az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Mérnöki és Smart Technológiák Intézet Gépészmérnök Tanszékének egyetemi tanára.

Az MTA Központi Fizikai Kutató Intézetben 1973-1983 között termohidraulikai és reaktor zajdiagnosztikai kutatásokat végzett. 1983-1995 között az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-nél különböző műszaki vezetői beosztásokban dolgozott, 1995-től pedig tudományos tanácsadó, stratégiai projektek előkészítésének vezetője vagy vezető közreműködője volt. Irányításával és tudományos eredményei alapján valósult meg a Paksi Atomerőmű földrengés-biztonsági megerősítése és az atomerőmű üzemidő-hosszabbításának megalapozása. Meghatározó módon vett részt az új paksi atomerőmű-projekt előkészítésében.

219 cikk, előadás és könyv-fejezet szerzője. Több hazai nukleáris biztonsági normatív dokumentum kidolgozásában vett részt, s társszerzője több, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által kiadott normatív dokumentumnak. 

Meghívott előadóként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen közreműködik az „Atomerőművek” és az „Atomerőművek biztonsági elemzése” tantárgyak oktatásában, s záróvizsga bizottság elnökként is tevékenykedik. 2010-ben a BME Természettudományi Kar címzetes docens, majd 2013-ban címzetes egyetemi tanár címet adományozott neki. Tagja a BME Egyetemi Habilitációs Bizottság és Doktori Tanácsának és a Széchenyi István Egyetem Doktori Tanácsának.

1993-1997 között részt vett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által szervezett, a VVER típusú atomerőművek földrengésállósága tárgyában folyó koordinált kutatási programban. 2003-2006 között munkacsoport vezető volt a NAÜ Safety Aspects of Long Term Operation of Water Moderated Reactors kutatási programjában. 2007-2010 között az Extra-budgetary Project on Seismic Safety of Existing Nuclear Power Plants Steering Committee tagja volt. 2010-től a NAÜ International Seismic Safety Centre-ben nemzeti koordinátor. 

Az MTA Energetikai Tudományos Bizottságának tagja, köztestületi képviselő, az MTA Pécsi Területi Bizottsága alelnöke. 

2012-ben Gábor Dénes-díjat, 2016-ban a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át.