Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

20. Széchy Károly emlék-előadóülés az MTA nagytermében, és a 23. „Geotechnikai szakmai fórum” 2014. február 14-én

A Magyar Geotechnikai Egyesület (Nemzetközi Talajmechanikai és Geotechnikai Szövetség (ISSMGE) Magyar Nemzeti Bizottsága), az MTA Műszaki Tudományok Osztálya és a Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozata 2014. február 14-én rendezte a 20. Széchy Károly előadóülést, az MTA nagytermében teltházas, több mint 220 fős részvétellel.

Az 1994. évben kezdődött előadás-sorozatot évente rendezik, Széchy professzor gyakorlati és ezzel ötvözött elméleti munkásságát tekintve példának.

A rendezvényt a szakterület legrangosabb nemzetközi vezetői is megtisztelték, részt vettek a környező országok szakmai szervezeteinek vezetői, képviselői is.

A jubileumi emlék-előadóülés alkalmával egy megemlékező könyvet adott ki a Magyar Geotechnikai Egyesület. A közel 200 oldalas kiadvány a 20 alkalommal megrendezett előadóülések dokumentumait mutatja be, életrajzi leírásokkal, az előadók megemlékezéseivel a neves professzorról, fényképekkel az egésznapos geotechnikai eseményről.

Az előadóülés részvevői az emlékkönyvet, emlékezetes előadásokat, és bemutatókat tartalmazó DVD-t kapták.

A megjelent köny megvásárolható az MMK Nonprofit Kft-nél.

Ebben az évben a meghívott előadó:

Carlo Viggiani, a Nápolyi Frederico II Egyetem Professzor Emeritusza volt.
Előadásának címe: „A tudomány és a geotechnikai szakma közti kapcsolatok” 

A hazai előadó Dr. Nagy László, egyetemi docens, a BME Geotechnikai Tanszékének  tanszékvezetője volt.
Az előadásának címe: „Veszélyek, valószínűségek, kockázatok a geotechnikában”


Az megemlékező előadóülés hagyománya már, hogy rövid bemutatkozási lehetőséget kap az a fiatal geotechnikus mérnök kolléga is, akit az elmúlt év szereplései, publikációi alapján a fiatalok társasága javasol a megtisztelő feladatra a rendezvényt szervező bizottságának. 

Ebben az évben a kiválasztott előadó Dr. Tóth Ákos mérnökkolléga volt, aki 2013-ban védte meg PhD értekezését az EPFL Lausanne egyetemen Svájcban.
Előadásának címe: „Pajzsos alagútfúrás teljesítmény-előrejelzése vegyes kőzetkörnyezetben” 

2000-ben a Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozata Széchy Károly emlékdíjat alapított, és az előadóülés ünnepi fényét emeli minden alkalommal a kitüntetés átadása.

2014-ben Széchy Károly emlékplakett és díj kitüntetésben részesült az idén 90 éves Dr. Gabos György nyugalmazott főiskolai tanár a Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat volt igazgatója.

Az előadóülést a már 23. alkalommal rendezett „Geotechnikai szakmai fórum” rendezvény zárta.