Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

4x4 workshop, SZUCSOU

4x4 workshop, SZUCSOU

Építész hallgatóink diplomaterv prezentációja kínában

Kína legnívósabb művészeti egyetemének a Central Academy of Fine Arts-nak minden évben megrendezésre kerülő, nagy elismertségnek örvendő workshopjára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara immáron második alkalommal kapott meghívást. A kínai egyetem karunkat állandó résztvevőnek jelölte a workshop programjában az előző évi sikeres részvétel után, ami kiemelten fontos eredmény, mert a résztvevő egyetemek száma korlátozott és csak a legkiválóbb egyetemek vehetnek részt ezen a programsorozaton. Ez nagy lehetőség a hallgatók számára, akik diplomamunkájukat négy alkalommal nemzetközi bizottság előtt mutathatják be, majd záró értékelést kapnak a nemzetközi zsűritől féléves munkájukra. Így az építész jelöltek nemzetközi szinten mérhetik össze tudásukat más országok hallgatóival. A bizottságban  nagy vállalatok képviselői is részt vesznek, akik végigkísérik a hallgatók diplomatervének alakulását, és véleményükkel formálják is azt. Ez kivételes lehetőség egy diplomázó hallgató számára. A zsürorok között helyet foglaló nemzetközi cégvezetők az eddigi gyakorlat szerint a legkiemelkedőbb hallgatóknak munkaszerződést ajánlanak, ami a legjobb belépő egy fiatal építész számára a nemzetközi piacra. - Megtiszteltetés  oktatóink számára is, hogy ilyen neves bizottságba meghívást kaptak és részt vehetnek ezen a kiemelten fontos nemzetközi szakmai eseményen. A kapcsolatépítés az ipari szereplőkkel és más egyetemekkel  kiemelt helyet foglalnak el Karunk célkitűzési között, mert ezek az együttműködések  biztosíthatják a Műszaki és Informatikai Kar nemzetközi képzéseinek színvonalas működését.

 A 4x4 workshop négy alkalommal, négy különböző helyszínen kerül megrendezésre. Idén az első prezentációra és szakmai konzultációra március közepén, Pécsett került sor a magyar hallgatók számára . Hallgatóink munkája annyira megtetszett a kínai zsűrinek, hogy meghívást kaptak a kínai egyetemtől Szucsouba, a második eseményre. Ezen az eseményen Borbás Renáta, Sebestyén Petra, Havanetz Márk és Rév Bence vettek részt. Az említett bizottság kiemelte  a hallgatói tervek építészeti gondolkodásmódját és grafikai színvonalát egyaránt.

A prezentációk után lehetőségünk volt megismerni Szucsou városát. A tradicionális kínai kertekről híres város, az UNESCO világörökségi listájára is felkerült a 69 megmaradt tipikus kínai kertnek köszönhetően, amelyekből néhány, ezer éves múltra tekint vissza. Szucsou az utóbbi években, a legjobban fejlődő kínai városok közé tartozik. A lagúnákkal, híddal tarkított belső történelmi területe miatt kelet Velencéjének is titulált város lakossága megközelíti a 6,5millió főt.

A szervezett programok során szerencsénk volt ellátogatni a világ egyik legnagyobb belsőépítész tervező irodájába, a Suzhou Gold Mantis Construction Decoration-be. Az 1800 tervezőt illetve közvetve 6000 munkást alkalmazó cég Ázsia legnagyobb belsőépítészetével foglalkozó cége, mely részvénytársaság formájában működik.

Június közepén kerül sor a záróeseményre, amelyre hallgatóink Pekingbe utaznak, ahol neves professzorok és ipari szereplők előtt mutatják be diplomatervüket. . Gratulálunk eddigi szereplésükhöz és bízunk benne, hogy a végső megmérettetésen is sikerrel helyt állnak.

dr. Hutter Ákos
dr. Borsos Ágnes
dr.Gyergyák János