Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

A HIÁNY TÖBBLETE

SZŐNYEGTERV PÁLYÁZAT PIPA ILDIKÓ TEXTILMŰVÉSZ TISZTELETÉRE

PÁLYÁZAT KIÍRÓJA: SZETT Szőnyegtervezők Társasága Egyesület

PÁLYÁZAT CÉLJA:  Pipa Ildikó textilművész, szőnyegtervező munkásságának szélesebb körben történő megismertetése.

1961-ben szerzett diplomát az Iparművészeti Főiskolán. Több mint 30 éven átívelő tervezői munkásságát a Háziipari Szövetkezetek Országos Szövetsége alkalmazásában kezdte meg, közösen Németh Évával. Később a békésszentandrási, majd az egri szövetkezetnél lett vezető tervező. Műveit a kísérletezés és a plasztikus megoldások jellemzik. A csomózott technika mellett kötelezte el magát, de alkalmanként szövött részletekkel is találkozhatunk alkotásain. Szőnyegei általában térbe állíthatóak, térelválasztóként is funkcionálnak. Köztéri munkái többek között Magyarország Kijevi Konzulátusán, a Duna Szállóban, az ELTE Budaörsi úti épületében és a gyöngyösi házasságkötő teremben voltak jelen.

PÁLYÁZÓK KÖRE:  művészek, designerek, művészeti egyetemek hallgatói, művészeti középiskolás diákok

A PÁLYÁZAT HATÁRIDEJE: 2023. november 15.

A PÁLYÁZAT BEADÁSI CÍME:  szett.designszonyeg@gmail.com


A PÁLYÁZAT RÉSZELTEI: 

Egy pályázó maximum 5 szőnyegtervvel pályázhat. Ezek lehetnek egymástól különböző tervek, de egy kollekció részei is. A tervek kivitelezésére vonatkozó technikai megkötés nincs, a megvalósítás módja lehet kilim, strukturált szövés, csomózás, handtufting, digitális szálfestés, ipari nemez, kézműves nemez stb. A tervezett pályamű lehet darabszőnyeg, raportálható padlószőnyeg, futószőnyeg, modulszőnyeg, formaszőnyeg, strukturált szőnyeg, de akár moduláris szőnyeg is.

A PÁLYÁZATI ANYAG TARTALMA: A pályázó adatai és elérhetősége Bemutatkozás: a pályakép rövid ismertetése (max. 1 oldal) A pályamű rövid bemutatása: az inspiráció, az ihletforrás ismertetése néhány mondatban.

TERVEK: 

Több terv esetén külön fájlként kérjük benyújtani, jpg formátumban, 300 dpi, min. 5MB max. 10MB felbontásban, a fájl megnevezése tartalmazza a pályázó monogramját, pályamű címét, méretét és a gyártási technikát (minta: TK_SZELEK_140× 200_kilim_darabszonyeg)

Kérjük, hogy az összes pályázati dokumentumot egy mappában küldjék el. A mappa neve a pályázó/tervező neve legyen. Amennyiben a mappa mérete túl nagy, úgy kérjük, használják valamelyik óriásfájl megosztót.


PÁLYÁZAT ÉRTÉKELÉSE: A beérkező pályamunkákat szakmai zsűri bírálja el.

A SZAKMAI ZSŰRI TAGJAI: 

PIPA ILDIKÓ textiltervező művész,
RÉVÉSZ ESZTER DLA. textil designer, egyetemi docens, METU, a SZETT képviseletében,
MAYER KITTI designteoretikus,
SZUDA BARNA művészettörténész,
ZIMONYIZOLTÁN az UNIKET tulajdonosa


FŐDÍJ: A zsűri által kiválasztott maximum 3 db terv a tervezők bevonásával kivitelezésre kerül.

TOVÁBBI DÍJAZÁS:

A beérkezett pályamunkákból a zsűri max. 40 db tervet választ ki, amelyekből film készül és vetített formában bemutatásra kerül a 6. RUG ART FEST-en, valamint a Pipa Ildikó tiszteletére rendezett kiállításon a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

A pályázattal kapcsolatos bővebb tájékoztatás telefonon igényelhető: 06 30 733 2122

A pályázat elérhető a SZETT hivatalos honlapján: www.szettrugart.com

Pipa Ildikó munkásságával kapcsolatos archív cikkek és a tervezővel készített interjú a SZETT hivatalos honlapján érhető el.

A beküldött szőnyegtervek szerzői jog védelme alatt állnak, a tervező engedélyével kerülnek nyilvánosságra.