Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

A jelen és a jövő informatikus szakemberei számára írtak új tananyagokat a Pécsi Tudományegyetemen.

2011 áprilisában helyezték üzembe az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten. Ezt követően pécsi kezdeményezésre indult el a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem összefogásában egy olyan konzorcium létrehozása, amelyben a három egyetem olyan tananyagok kifejlesztését tűzte ki célul, amelyek többek között a szuperszámítógép felhasználására is irányulnak.

 

A projekt megvalósítására a három konzorciumi partner 24 hónap időtartamra összesen 172 174 590 Ft támogatást nyert a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1 Képzés- és tartalomfejlesztés, képzők képzése különös tekintettel a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzésekre és azok fejlesztésére című pályázaton. Ebből az összegből 88 millió forintot használhat fel a Pécsi Tudomány Egyetem, így a tananyagok megírása mellett lehetőség volt a mérnökinformatikus mesterszak akkreditációs költségeinek finanszírozására is.

A projekt által huszonhárom tananyag készült el, amelyből 5 tananyagot Pécsett írtak

A projekt keretében elkészült tananyagokat mutatták be a szerzők Harkányban október 16. és 18. között a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0063 Sokprocesszoros rendszerek a mérnöki gyakorlatban című konferencia keretében.

A pályázatnál szempont volt a szuperszámítógép felhasználására irányuló tananyagok megírása, azonban ennél szélesebb kört fednek le az elkészült tankönyvek, hiszen azok a jövőbe mutató sokprocesszoros vagy párhuzamos rendszerekről, programozási eszközökről, képfeldolgozásról és felhőszámításokról is szólnak. Ezen szaktudás ismerete elengedhetetlen a jelen és jövő informatikus szakemberei számára.

A konferencia eredményeként világossá vált, hogy a három egyetemen készített tananyagok miként épülnek egymásra, melyek az alkalmazás lehetőségei és korlátai. A konferencia lehetőséget teremetett a szakma képviselői közötti információcserére. Az IT területen elismert vállalkozások aktív részvételével pedig egyúttal az újonnan elkészült tananyagok piaci bemutatkozásának is fóruma volt a konferencia.