Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

A jövő ICT-technológiái egy kamionba sűrítve a PTE MIK-en

Háromdimenziós megjelenítésre képes képernyővel rendelkező okostelefon. Adatgyűjtő és számítási kapacitással rendelkező IoT-eszköz, amely által fel tudjuk mérni és folyamatában követni, hogy az emberi használat hogyan változtatja meg a különböző ökoszisztémák működését – például illegális fakivágás esetén. Antenna-, illetve rádióhálózati fejlesztés, amely megmutatja, hogy miként lehet megújuló energiaforrások felhasználásával és hatékony energiamenedzsmenttel fenntarthatóvá, alacsony szén-dioxid-kibocsátásúvá tenni a modern technológiákat. Többek között ezekkel a jövőbe mutató fejlesztésekkel is megismerkedhettek, sőt ki is próbálhatták azokat a leendő mérnökök a Huawei „5G” kamionban, ami a hazai egyetemek közül egyedül a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karára (PTE MIK) látogatott el november 18-án.

A kamionban egész nap kihelyezett órák keretében, szakmai kalauzolással ismerkedhettek meg a hallgatók és oktatóik az 5G-hez kapcsolódó technológiákkal. Sőt egy pécsi középiskolai osztály is élt ezzel a különleges lehetőséggel. Az ilyen szakmai programok kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy a jövő mérnökei rálássanak a rendkívül gyorsan fejlődő technológiákra, ezzel kiegészítsék az egyetemi oktatás nyújtotta stabil alapokat. „Számunkra fontos, hogy visszaadjunk valamit a helyi közösségeknek azokban az országokban, ahol vállalatunk működik. A Huawei jelentős összeget költ kutatás-fejlesztésre – nemcsak termékinnovációra, hanem alapkutatásra is – és egyetemi programok támogatására. A Pécsi Tudományegyetem egy integrált egyetem, itt valós problémákra valós megoldásokat igyekeznek találni a különböző karok együttműködésével, ezért is öröm számunkra ez a kapcsolat” – fogalmazott az eseményen Bóday Tamás, a Huawei Technologies Hungary integrált vállalati megoldások igazgatója.

Az eseményen adták át a világcég idei Seeds of the Future programjának tanúsítványait a PTE – főleg külföldi – hallgatói számára. A 8 napos intenzív tréningen a jelentkezők az 5G-vel, a mesterséges intelligenciával, a kiberbiztonsággal, a felhőtechnológiával ismerkedhetnek meg, mindamellett, hogy a kínai történelemből és kultúrából is ízelítőt kapnak. A programban olyan hallgatók is részt vehetnek, akik nem műszaki irányban tanulnak, például orvosok vagy tanárok lesznek, de a munkájuk során ők is használják majd az ICT-technológiát.

A világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai vállalata az előző tanévben kötött együttműködés megállapodást PTE MIK-kel az oktatás színvonalának emelése, kutatás-fejlesztés, közös projektek fókusszal. Elindították a Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogramot, amely gyakorlati tapasztalatok megszerzését teszi lehetővé a leendő mérnökök számára: akár interdiszciplináris kutatásokat végezhetnek és digitalizációs demók fejlesztéséhez is kapcsolódhatnak. Már működik a Huawei ICT Academy program, ez a következő generációs mobilhálózatokkal, az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt legújabb hálózati eszközök felhasználásához köthető, illetve a mesterséges intelligencia témakörébe tartozó új lehetőségekkel ismerteti meg a hallgatókat. Akik a program keretében a munkaerőpiacon előnyt jelentő tanúsítványokat is szerezhetnek. „A tudomány és az innováció – egyetem és vállalat — összefonódása hallgatóinkat az innovációval való foglalkozásra ösztönzi, ehhez az együttműködés révén biztosítottak a megfelelő eszközök. Nagy partnereink a jövőbe látnak: a mesterséges intelligencia, az automatizálás alulról fogja elégetni a munkaerőt, ezért „felfelé” kell menekülni, ami magas szintű oktatást feltételez. Ebben is partnerünk a Huawei” – foglalja össze a cég és a MIK szakmai kapcsolatát dr. Várady Géza tudományos dékánhelyettes.