Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

A mérnökpalánták már egyetemre járnak

Lehet, hogy majdan házakat tervez az, aki óvodáskorában papírgurigából alkotott makettházakat a toronyépítő táborban, esetleg kisiskolásként a LEGO és kézműves táborban sokféle tárgy létrehozásával fejlesztette szépérzékét és kézügyességét. Vagy felső tagozatosként sikerélményt szerzett szintén egy nyári programon, amikor papír makettházakból megépített egy egész falut. De az is megtörténhet, hogy középiskolásként egy napra valaki belebújik egy gépész-, környezet-, villamos- vagy építészmérnök, esetleg egy mérnökinformatikus bőrébe, és onnantól már nem is akar más lenni.
Minderre ezen a nyáron is lehetőség kínálkozik a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) gyerekeknek szóló táboraiban, amikor a nyáron üres egyetemi oktatótermekbe egy-egy hétre beköltöznek a mérnökpalánták.

Építsünk és varázsoljunk tornyokat! – erre a kreatív táborra invitálják az ovisokat a MIK-en. A 3–6 évesek félnapos foglalkozásokon vehetnek részt, amelyeken minden érzékszervükkel tapasztalatot gyűjthetnek. A Kóstolgató keretében ki kell találniuk, hogy mi van a pohárban, a fakockafestés és a gyurmaajándék-, valamint a zoknibáb-készítés a kézügyességüket fejleszti. De a programban lesz várépítés papírgurigából, zeneovis foglalkozás, mint ahogy udvari kincskeresés is. A 7–10 éveseket LEGO és kézműves táborba várják. Hatalmas legózások, gyurmázás, kosárkészítés, origami, rajzolás, vízibombacsata, óriásbuborék-fújás, ügyességi játékok szerepelnek a tematikus héten, de az ügyesebbek fémből meghajtogathatják a kar kabalaállatát, MiMIKét is. A 11–14 évesek Tervező és építkező táborában már komolyabb építményeket is létrehozhatnak különféle anyagok felhasználásával a résztvevők. Elkészíthetik a gumimacik házát, mint ahogy pufikból vázszerkezetet, hidat is alkothatnak. Lehetőségük nyílik rombuszokból kreatív alkotásra, dolgozhatnak parafával, tegolával, papírmakettből pedig szakmai segítséggel egy egész falut is felépíthetnek. Emellett az informatika is jelentős szerepet játszik a tábor hetében, hiszen ma már az építésztervezők is számítógépes programok segítségével tervezik meg a leendő házakat.

Mit csinál a mérnök? Erre a kérdésre tapasztalatokon alapuló választ kaphatnak a középiskolások, akik a kar tematikus napjain betekintenek egy-egy szakterület képviselőinek életébe. Az augusztus végi tábor egy-egy napjára is be lehet nevezni, amikor hétfőn a mérnökinformatikusok, kedden a gépészmérnökök, szerdán a környezetmérnökök, csütörtökön a villamosmérnökök, pénteken pedig az építészmérnökök, építőművészek izgalmas világába kalauzolják el a résztvevőket. A mérnökinformatika iránt érdeklődők játékot és robotot is programoznak, megismerkednek az algoritmikus gondolkodással és testünk jeleivel kapcsolatban érdekes élettani méréseket végeznek. A gépészmérnökök napján forgácsolhatnak, eltérő anyagminőségekkel találkozhatnak, de megtudhatják, hogyan működik a vízellátó rendszerek motorja, a szivattyú vagy miként teremthető meg a „jó otthoni légkör” kontrollált szellőzéssel. A szerda a környezetmérnököké, akik bemutatják, hogyan tisztítja a vizet a sás, a nád, milyen természetközeli víztisztítási módszerek léteznek. A regionális hulladékkezelőben pedig a táborozók azt nézhetik meg, hogy mi történik a hulladékkal a begyűjtés után, hogyan hasznosítják újra a legtöbbünknek csak szemetet jelentő tárgyakat. Számos izgalmat tartogat a villamosmérnökök napja, amikor a mechatronika és a PLC-programozás, a megújuló energiák, a hidrogéntechnológiák világába kalauzolják el a fiatalokat, akik még egy gokarttal is tesztelhetik ügyességüket. Pénteken az építészmérnökök és építőművészek népesítik be az egyetemi előadókat, interaktív előadás, makettezés, fotózás, képkomponálás, fény-árnyék játékok, fotómontázsok szerepelnek a programban.

A táborokat két éve szervezték meg először a karon a munkatársak nyári munkarendjéhez igazodva, mivel többüknek nehézséget jelentett gyermekük nyári felügyelete. Elsősorban a saját kollégák, valamint a hallgatók gyermekeinek hirdették meg a programokat, de a PTE más karairól is érkeztek táborozók. A foglalkozások kialakításánál szempont volt, hogy olyan elfoglaltságot biztosítsanak az eltérő korosztályú gyerekeknek, ami biztosítja kompetenciáik fejlesztését. Műszaki és informatikai felsőoktatási intézményként a helyi adottságokat figyelembe véve alakították ki a tematikát, figyelembe véve az egyes életkorú gyerekek kognitív szintjét. A programokon a kézügyesség, a matematikai gondolkodás, valamint az egyéb tudományágakhoz köthető készségek fejlesztése is megjelenik, ezek pedig a műszaki pályák iránti érzékenyítést is szolgálják. 


Részletes információ a táborokrólhttps://mik.pte.hu/nyari-gyermektaborok-a-mik-en