Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

A Műszaki Kar is megmutatja Pécsett, hogy Mi a pálya!

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közreműködésével harmadik alkalommal szervezi meg a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztivált, melynek elsődleges célja, hogy élmény alapú elven felszínre hozza a pályaválasztás előtt álló gyerekekben lévő érdeklődést a műszaki pálya iránt.

A pályaválasztó diákok itt három kérdésre kapnak választ: Mi érdekel? Hol dolgozhatok, ahol ezzel foglalkoznak? Hol tanulhatom meg ezt a szakmát?

Idén ősszel már 6 helyszínre látogat a fesztiválsorozat. Budapest, Pécs, Győr, Miskolc és Debrecen mellett Szeged is csatlakozik a házigazdákhoz. Egy új műszaki szakterület, az épületgépészet is bemutatkozik a rendezvényen az elektrotechnika, elektronika, távközlés, informatika, vegyipar és gépipar mellett.

A tavalyi fesztiválra összesen 400 iskolából több mint 8000 gyerek látogatott el, 37 műszaki középiskola és 40 cég mutatkozott be kiállítóként és mutatta be a gyerekeknek, hogy ha a műszaki pályát választják milyen feladatok várnak rájuk, milyen élményekben lehet részük.

A rendezvénysorozaton idén részt vesz a 2020-ban Barcelonából induló és oda visszaérkező 80eDays futam (80 nap alatt a Föld körül elektromos autóval) magyar csapata. A rendezvényen a fiatalok megismerhetik, hogy épül egy ilyen különleges, elektromos versenygép.

A PTE Műszaki és Informatikai Kar is részt vesz a fesztiválon, dupla standdal, és számos aktivitással. Ízelítő a kínálatból:

  • Orca autó (hidrogén üzemanyagcellás ultra energiatakarékos jármű)
  • Pneumobil (sűrített levegővel hajtott autó)
  • drónok és érzékelő játékok
  • környezetvédelmi játékok
  • 3D nyomtatás

A rendezvényt két és fél órás blokkokban, vezetett program mentén szervezik, amelyek látványos előadással kezdődnek.

A rendezvénysorozat pécsi állomásának időpontja: 2017. október 18.

A rendezvény helyszíne: Lauber Dezső Sportcsarnok