Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

A Pollack Expo idei fókuszában az okosotthonok voltak

2024. április 18-19-én 17. alkalommal jöttek össze Pécsett a műszaki újdonságokra fogékony kiállítók, mérnökök, egyetemi hallgatók és látogatók a Pécsi Expo Centerben, karunk által megrendezett Pollack Expo Szakmai Kiállításra és Konferenciára, amely ezúttal a smart home-ra, azaz az okosotthonokra fókuszált.  

Számtalan eszköz, fejlesztés, komplett rendszerek születtek az elmúlt években az okosotthonok működtetésére, de ma már ott tartunk, hogy ezek az eszközeink automatikus és összehangolt működtetése mellett adatokat gyűjtenek rólunk, monitorozzák a viselkedési szokásainkat, és a mesterséges intelligencia ezeket kiértékelve képes optimalizálni az otthonunk működését. Hol tart ma az okosotthonok fejlesztése és mit hozhat a jövő? – többek között ezekről volt szó a Pollack Expo szekcióelőadásain és a kiállítási tereiben.

A PTE MIK szakkiállítása egyre népszerűbb a műszaki börzék között, jól mutatják ezt a kiállítás irigylésre méltó számadatai. Ezúttal 136 kiállító cég, 410 céges képviselő, 530 mérnökkamarai, iparkamarai és építészkamarai tag, 260 középiskolai érdeklődő, 890 egyetemi hallgató és mintegy 500 látogató összlétszáma járult hozzá a Pollack Expók történetének idei 2500 fős csúcslétszámához.

A résztvevők 18 szekcióelőadás keretében közel 160 konferenciaelőadást hallgathattak, a hagyományos szakmaterületek mellett olyan új témakörökben, mint a BIM alapú megoldások, tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia vagy a történeti épületek helyreállítása. A szervezők évek óta külön figyelmet fordítanak a pályaválasztási döntés előtt álló középiskolásokra, számukra speciális céges túrákat szerveznek a Pollack Expo két napján.

Idén a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara „Open4Business 2024 – Nyiss az üzletre Pécsett!” címmel a Pollack Expo keretei között rendezte meg nemzetközi üzletember találkozóját, amelyen az előre szervezett tárgyalásokon kívül számos lehetőség adódott az üzleti kapcsolatok elmélyítésére. 

A kétnapos rendezvény egyik legsikeresebb része a kiállítók részére adott fogadás, ahol a hét éve alapított Pollack Expo Díjak ismét gazdára találtak. A 3D nyomtatással készült egyedi kivitelű díjakat ebben az évben a Xella Magyarország Kft., a Kontakt-Elektro Kft., a KÖRBER Hungária Gépgyártó Kft. és a WILO Magyarország Kft. képviselői vehették át.

Az est másik ünnepélyes programrésze volt az épületgépész szakot támogató ipari cégek tábláinak elhelyezése a szak erre a célra kialakított támogatói falán.