Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

A Science Building a 2012-es Média Építészeti Díj nyertesei között

A nyolcadik alkalommal megrendezett Média Építészeti Díj – nyilvános zsűrizés és díjátadó – rendezvényére 2012. október 25-én került sor, mely keretében a pécsi Szentágothai Kutatóközpont (Science Buliding) a Holcim különdíját nyerte el.

Most először az eseményhez kapcsolódóan a Holcim a „Fenntartható Építészetért” címmel különdíjat adományozott, melyet Fegyverneky Sándortól, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány kuratóriumának elnökétől vehetett át a tervező csapatok nevében Bachmann Bálint (Bachman & Bachmann Építésziroda) és Dr. Stocker György (Stockplan Bt.) a pécsi Szentágothai Kutatóközpont (Science Buliding) tervezéséért.



„Azt gondolom, ez a díj kiváló alkalmat biztosít arra, hogy rangos elismeréssel honoráljuk azon építészeket, akik olyat alkotnak, mely nem csak szép és időtálló, de fenntartható is, s ezáltal hozzájárul, hogy a jövő generációi is élhető környezetet kapjanak örökül. A Bachman & Bachmann Építésziroda Kft. egy olyan pályázatot nyújtott be, melynek megvalósítása során rendhagyó módon érvényesültek az ökoépítészet és a fenntarthatóság elemei.

A Szentágothai Kutatóközpont három épülettömbjét különböző hőenergia-rendszerrel tervezték. Az egyik épületet megújuló energiából termelt távhővel, a másikat talajszondás földhővel fűtik. A harmadik épülettömb két rétegű homlokzata a napenergiát hasznosítja. Az innovatív épületegyüttes intelligens módon (állapotjelzés, mérés, szabályozás, távműködtetés, adattárolás számítástechnika segítségével) működik. A különböző fűtési rendszerek hosszú távú tanulmányozását, összehasonlítását a Pécsi Egyetem építész és épületgépész hallgatói végzik” – indokolta a döntést Fegyverneky Sándor építészmérnök, a "Fenntartható Építészetért" különdíjat odaítélő zsűri elnöke.