Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

A települési zöld beruházás szerepe – szakmai előadások

A települési zöld beruházás szerepe – szakmai előadások építész képzésen résztvevő egyetemi hallgatóknak, illetve gyakorló építészeknek

A PERFECT Interreg Europe projektben (https://www.interregeurope.eu/perfect/) feltárt, települési zöld beruházásokkal kapcsolatos hazai és nemzetközi ismeretek átadására került sor a Pécsi Tudományegyetem (PTE) építész képzésein résztvevő mester szintű hallgatók, illetve gyakorló építész szakemberek számára, településtervezési és környezettervezési ismereteik komplexebb megközelítése céljából.

2019. november 22-én Pécsett, a PTE Műszaki és Informatikai Karán délután 14:30 órai kezdettel több mint 35 szakember számára tartott tájékoztató rendezvényt a Somogy Társadalmi Felemelkedéséért Nonprofit Kft. Az esemény a PERFECT projekt rövid áttekintését követően a zöld befektetés sikeres kommunikációjával folytatódott. Utóbbit gyakorló városvezetők, települési döntéshozók, építész, dizájn szakemberek irányában tanulmányutak, szakmai ismeretterjesztő rendezvényekkel lehet a legjobban elérni, a szaklapokban történő promóció mellett. A közvetlen célcsoportot a települési lakosság, illetve a fiatalok jelentik: számukra a közösségi média, valamint általános, önkormányzati szervezésű tájékoztató rendezvények a leginkább alkalmasak.

A fentieken túl, mivel a pécsi eseményen elsősorban a szakma képviseltette magát, összhangban a területek biológiai aktivitásértékének (BAÉ) számításáról szóló 9/2007. (IV. 3.) ÖTM rendelettel, bemutatásra került egy szimuláció közpark, rendezvénytér, illetve aktív park kialakítása kapcsán. Az illusztrációként felhozott példa arra szolgált hasznos tanulsággal, hogy egyszerű, hétköznapi megoldásokkal (a hiányzó zöldterüket kiegészítése, gyalogos hálózat újragondolása) egy adott BAÉ értékkel rendelkező településrészen magasabb BAÉ érték érhető el, mintha azonos területen akár új funkciót, sport és rekreációs területet, netén rendezvényteret, nyitott színpadot, stb. hoznánk létre. A szakmai előadás során további nemzetközi jó gyakorlatot is ismertetett Béres Gábor várostervező és főépítész, így Amszterdam üzleti negyedének zöldtető -, London Főváros komplex, befektetésként kezelt zöld beruházásait, avagy Pozsony villamospálya zöldítési fejlesztéseit.

A fentieket követő kérdés-válasz szekciót Dr. Gyergyák János moderálta az esemény házigazdájaként, egyúttal a PTE képviseletében.

A PERFECT projekt az Európai Unió Interreg Europe Programján belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.