Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

A Világemlékezet Program 30. évfordulójának megünneplése - online streaming

Ezúton szeretném tájékoztatni Önöket arról, hogy az UNESCO 2022. október 27. – november 5. között ünnepli a Világemlékezet Program létrehozásának 30. évfordulóját. Az évfordulós programsorozat szorosan összekapcsolódik majd az audiovizuális örökség világnapjának ünneplésével, melyhez kapcsolódóan az idei év központi tematikája: „Your Window to the World: Enlisting documentary heritage to promote inclusive, just and peaceful societies". A központi eseményre Párizsban kerül sor az UNESCO székházában, egyúttal lehetőség lesz a program követésére online formában is október 27-én 10 órától.

A 2030-ig szóló Fenntartható Fejlődési Keretrendszerhez kapcsolódva továbbra is alapvető fontosságú a dokumentumörökséghez való egyetemes hozzáférés biztosítása, mellyel egyidejűleg nagy hangsúly helyeződik arra, hogy a dokumentumörökség hogyan használható fel a befogadó, igazságos és békés társadalmak előmozdítására. Az esemény célja, hogy a dokumentumörökséggel kapcsolatos aktuális kulcskérdések megválaszolása kerüljön a középpontba.


További információk:

https://events.unesco.org/event?id=2787545294&lang=1033

https://www.unesco.org/en/days/audiovisual-heritage


Szeretném bíztatni Önöket, hogy csatlakozzanak az ünnepléshez és kövessék a programot az interneten keresztül. Az eseményre történő ráhangolódás érdekében szeretném megragadni a lehetőséget és szíves figyelmükbe ajánlani az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság honlapját, amelynek segítségével megismerhetik a Világemlékezet lista magyar elemeit is. A Világemlékezet listán szereplő elemek közé tartozik Bolyai János Appendixének példánya a Magyar Tudományos Akadémia kézirattárában, mely abból a szempontból is aktuális a Bizottság életében, hogy jövő évben ünnepeljük az UNESCO-val közösen Bolyai János levelének 200. évfordulóját a nem-euklidészi geometria felfedezéséről. Amennyiben örömmel részt vennének tevékenyen a jövő évi Bolyai-évforduló megünneplésében, kérem szíveskedjenek azt jelezni és megteremtjük az együttműködés lehetőségét az évfordulót koordináló szervezetekkel. Az évfordulókkal kapcsolatos további információk itt érhetőek el.