Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

ADJ ARCOT A HÁZNAK! - Hallgatói ötletpályázat

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. hallgatói ötletpályázatot ír ki a A Zsolnay Kulturális Negyed E78 épület és a kapcsolódó Pirogránit udvar arculatának kialakítására. Az ötletpályázaton részt vehet a Pécsi Tudományegyetem – Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar, Művészeti Kar, Bölcsészettudományi Kar – Kommunikáció – és Médiatudományi Tanszék valamennyi hallgatója önállóan, vagy munkacsoportokat alkotva.

„Adj arcot a Háznak!”
HALLGATÓI ÖTLETPÁLYÁZAT

Részletes információ: http://adjarcotahaznak.wordpress.com/

A Zsolnay Kulturális Negyed E78 épület és a kapcsolódó Pirogránit udvar arculatának kialakítására 

A Zsolnay Kulturális Negyed E78-as multifunkcionális előadóterme valamint az azt körülvevő épületrészek, termek használatbavétele 2011 decemberében kezdődött meg. Az épületet, annak technikai berendezéseit 2012 júniusáig a Pécsi Kulturális Központ, azt követően pedig a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft működteti.

Az E78 működése során felmerült megoldandó kérdésekA földszinti nagyterem és a kiszolgálóegységek jelenleg számos rendszeresen ismétlődő közművelődési programnak adnak helyet, valamint az elmúlt 9 hónapban sok zenei és színházi előadás is megszervezésre került az épület szinte valamennyi termében. A programok kapcsán sok látogató érkezik az E78-ba, azonban az előadások idején túl nem töltenek hosszabb időt az épületben. A nagyteremben szervezett egyes események után, a „program végén” a közönség nem marad a helyszínen. A legtöbb esetben vagy a negyed más területeit látogatják meg, visszatérnek a város más szórakozóhelyeire, vagy egyszerűen hazatérnek.A Kulturális Negyed szeparált elhelyezkedése megnehezíti az E78 köztudatba való bekerülését, népszerű „törzshellyé” válását a pécsi lakosok körében, valamint a jelenleg semlegesnek mondható, jellegzetes arculattal nem rendelkező térkialakítás sem segíti azt, hogy az E78 rendezvényépülete népszerű, „otthonos” programhelyszínné alakuljon.Az eltelt időszak tapasztalatai alapján szükségessé vált az épületegyüttes szakmai programjának átgondolása, valamint ennek mentén a terek, meglévő építészeti, épületgépészeti adottságokon belül történő funkcionális és arculati és újragondolása is.

A funkciók áttekintéseA funkciók áttekintése és az eddigi működés tapasztalatai alapján az E78-E28 (továbbiakban az egyszerűség kedvéért: E78) a jelenleginél jobb kihasználtsága érdekében az alábbi elképzelések mentén szeretnénk a ház működését átalakítani:Olyan befogadó helyszín kialakítását tervezzük, amely szinte egész nap jó kihasználtsággal működik, az „üresjáratokat” szeretnénk minimálisra csökkenteni.Valamennyi eddig jól bevált funkciót szeretnénk megtartani, az itt helyet talált foglalkozásokat, szakköröket, stb. tovább folytatni, illetve további olyan civil csoportokat, egyesületeket vonzani a házba, amelyek kulturális tevékenységükkel az épület nappali kihasználtságát, ismertségét és kedveltségét tovább növelik, egyfajta közösségi-házat, közösségi teret kialakítva. A nappali szakmai programok sorában a gyermekfoglalkozásoknak is nagyobb teret kívánunk adni, változatos programokkal, amelyek a művészet több ágában is lehetőséget adnak a legkisebbek számára az ismeretszerzésre valamint a kellemes és hasznos időtöltésre. Műhelyfoglalkozások szervezését tervezzük, együttműködve a Kulturális Negyed területén működő egyetemi karokkal (pl. zenei, képzőművészeti, multimédiás, gyerekdráma stb. műhelyek). Az épületegyüttes arra legmegfelelőbb pontjain kiállítási helyszínt/helyszíneket is szeretnénk kialakítani és rendszeres időszakos kiállításokat szervezni. Az épület és a technikai felszereltség kora esti és az éjszakai (éjjel 1 óráig) jobb kihasználtságát is szeretnénk előmozdítani, ezért tervezzük a Bárcsak kávézó és/vagy a kemence körüli területen napi szinten kisebb  klubprogramok (pl. 1-5 fős zenekarok koncertjei, felolvasó, ismeretterjesztő előadások, dj- és lemezválogató estek, beszélgetések, vitaestek stb.) megrendezését.Heti átlag 1-2 alkalommal nagyobb rendezvények (koncertek, zenés-táncos estek, színházi előadások stb.) szervezését továbbra is tervezzük a nagyteremben hasonlóan az ezt megelőző időszakhoz, azonban ezeket az alkalmakat olyan klubprogramokkal egészítjük ki, amelyek az E78-ban tartalmasan eltöltött időt tovább növelhetik.
A fenti célok elérése érdekében az arculati és funkcionális újragondolás során a pályázat kiírója az alábbi konkrét feladatokat fogalmazza meg

-  Olyan komplex munkákat várunk, amelyek a fentebb megfogalmazott problémák orvoslására megoldást kínál, figyelembe véve és kihasználva az E78 és az előtte lévő Pirogránit udvar-tér adottságait.
-  Az épület egyedi, felismerhető arculatának kialakítása-  A kávézó és kemence körüli terület olyan belsőépítészeti újragondolása amely kellemes, marasztaló, otthonos klubkörnyezetet biztosít a nappali programok közötti/előtti várakozáshoz ugyanakkor az esti programok egyetemista és fiatal/középkorú közönsége számára is stílusos, megnyerő helyszínként tud működni.
-  Ugyanezen a központi területen olyan környezet kialakítása, amely praktikus és kellemes helyszínt biztosít kisebb amatőr és professzionális előadások szereplőinek a fellépéséhez.
-  Az épületben (akár több ponton) kiállítási terület definiálása, valamint megfelelő, praktikus installációs eszközökkel (felfüggesztés, világítás) való ellátása. Elsősorban fotó/festmény (kép) kiállítások szervezését tervezzük az épületben.
-  Az épület teljes területén az épület arculatának megfelelő szignalizáció kialakítása.
Mindezeket lehetőség szerint, de nem feltétlenül (és nem kizárólag) a jelenlegi bútorok felhasználásával, azok esetleges átalakításával szeretnénk kivitelezni, de a megjelölt költséghatáron belül új vagy használt, de jó állapotban lévő bútorok megvásárlását/elkészítését is lehetségesnek tartjuk. Az ötletpályázat célja továbbá egy kidolgozatlan, rengeteg lehetőséget rejtő, izgalmas belsőépítészeti helyzet friss szemléletű értelmezése, ötletek gyűjtése és bemutatása.

A pályázatra beadott – a kiírás feltételeinek eleget tevő – munkák kiállításra kerülnek a Zsolnay Kulturális Negyed  E78 újonnan kialakított belső tereiben.