Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

ArtColony Cered I. Építészfórum 2019

A Salgótarjántól 19 kilométerre közvetlenül a szlovák határ mellett fekvő Cered község jövőre éppen 25 éve ad helyszínt annak nemzetközi hírű művésztelepnek, amely az idők során inkább művészeti kolóniává alakult.

A Cered ArtColony művészei jelenleg 16 ház tulajdonosai is egyben a településen, művészeti programjuk pedig a falu revitalizációját célozza meg. A művésztelepek tematikája alapvetően a falu életére épül és a kortárs képzőművészet filterein keresztül enged bepillantást a falusi lét szinte minden szegletébe.
A ceredi ArtColony egy dinamikusan fejlődő művészeti vállalkozás, amely 2019 re jutott el oda, hogy megrendezte az első fesztivál jellegű megmozdulását Ceredi Art Piknik néven.

Az idén augusztusban megtartott fesztiválon a kortárs képző- és iparművészet mellett a zene és a színházművészet is fontos szereplővé vált. Idén készült el Cered ArtColony Rönk-színháza, a domboldalba, amfiteátrum jelleggel kialakított térszervezéssel.
A 2019 október elején (Okt. 4-6.) megtartott I. Építészfórum azt az utat nyitotta meg a pécsi építészképzés előtt, amelyen keresztül első csatlakozó egyetemként az építészettel, az építőművészettel egészíti ki és teszi teljessé a különböző művészeti ágak jelenlétét a ceredi ArtColony programjában.


Az Építészfórum témái között szerepelt Cered község nagyléptékű településrendezése vidékfejlesztési koncepciókkal, az ArtColony épületeinek egységes megjelenését kitűző építészeti, alkalmazott művészeti beavatkozások lehetőségei, a művésztelep újabb építészeti tereket igénylő fejlesztési koncepciója. A fenti témák pályázati jelleggel a tavaszi szemeszterben kerülnek kiírásra a PTE MIK építész oktatói és hallgatói számára.

Az első ceredi Építészfórumon Karunkat a következő oktatók és hallgatók képviselték:

BALÁZS DÓRA
BOCZ GABRIELLA
FEKETE BARBARA
FLESSER ANITA
HEIDECKER ADÉL DR.
KRÁMLI MÁRTA DR.
KÖVESI KÍRA
NÉMETH PÁL DR.
ÖRDÖG VALENTÍNA
VARJU KATA