Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Átadják az Energia Design épületet Komlón

2012. szeptember 28-án, Komlón kerül átadásra Magyarország első, és nemzetközi szinten is egyedülálló „energia design” módszerrel tervezett gyártó épületkomplexuma. A szimulációkkal segített tervezést ifj. Dr. Kistelegdi István és kutató csoportja végezte. Az un. „energia design” tervezésnek köszönhetően az energia megtakarítás 80%-ot is elérhet, az üzemeltetéshez szükséges pluszenergiát a környezeti energiákból nyerik. Az épület pluszenergia mérlegűvé fejleszthető.

Megújuló energiaforrásokat felhasználó energiadesign módszerrel tervezett termelési logisztikai és innovációs  központ kerül átadásra Komlón.

2012. szeptember 28-án, Komlón kerül átadásra Magyarország első, és nemzetközi szinten is egyedülálló „energia design” módszerrel tervezett gyártó épületkomplexuma, mely megújuló energiaforrásokat használ, és pluszenergia mérlegűvé fejleszthető. Az un. „energia design” tervezésnek köszönhetően az energia megtakarítás 80%-ot is elérhet, az üzemeltetéshez szükséges pluszenergiát a környezeti energiákból nyerik.

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karon működő Energiadesign Tanszék kutatói ifj. Dr. Kistelegdi István vezetésével kidolgoztak egy alkalmazható építészeti tervezési technikát a pluszenergia épületek energetikai, épületklimatikai és építészettechnológiai modellezésére. A kutatók olyan építészeti rendszermegoldásokat fejlesztenek, melyek kevesebb gépesítéssel és energiafogyasztással nagyobb teljesítményt, magasabb komfortfokozatot és pluszenergia mérleget eredményez az épületben. Dinamikus épületklimatikai és -energetikai szimulációk segítségével fejlesztik és optimalizálják a tervezett épületet a maximális energetikai hatékonyságig.  Az új „energia design” módszernek köszönhetően jelentős energia megtakarítást lehet elérni, és már korai tervezési fázisokban pontos visszacsatolást lehet kapni a koncepcionális ötletek energetikai vonzatairól.

Az energetikai innováció, a termelési és logisztikai egység beruházója, a RATI Kft. és a Pécsi Tudományegyetem kutatási együttműködésével valósul meg.  A kutatás eredménye az épület működési koncepciója és a változó külső és belső környezeti behatásokra reagáló épület- és épületburok szerkezeti és gépészeti vezérlésének ésszerűsítése, amely 80%-os energia megtakarítást is elérhet.  Ezen túl, a geotermikus, szoláris és szélenergiát hasznosító, közel 2500 m² nettó alapterületű raktár, termelőcsarnok, műhelyek, központi átrium, innovációs központ, étkező-kávézó, irodák és szociális helyiségekből álló épület energiamérlege a szimulációk szerint + 5.796,55 kWh/év. Különlegessége, hogy ellentétben számos középülettel, az év egy jelentős részében természetes szellőzéssel működhet. Három speciális szellőzőtorony, ún. ’Venturi’ tányérszerkezetek nem csak a kürtőhatást hasznosítja hatékonyan, hanem a szélenergia segítségével szellőzteti a belső teret, csökkentve ezzel a légtechnikai költségeket.

Az átadással az innovációs kutatás TÁMOP-os pályázati finanszírozással tovább folytatódik. Az elméleti-kísérleti modellezést a használat alatti valós monitoring mérésadatgyűjtés és adatkiértékelés követ, ami alapján az épületszabályozást és az épület energiamérlegét optimálni lehet.

A házat egy intelligens energiamanagement „agy”, ill. felügyeleti központ irányítja majd. Az ilyen épületeket nevezik intelligens épületnek („smart building”).  

Projekt részletes bemutatása: http://epiteszforum.hu/node/19280