Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Atelier Urbain Aix 2040 Nemzetközi Workshop Aix-En-Provance-ban

“VIVRE EN VILLE AUTREMENT , NOUVEAUX MODES D’HABITER-ENCAGNANE, QUARTIER DE VILLE MODERNE”

2015. április 11-18

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre az Aix-En-Provance-i ATELIER URBAIN AIX 2040 alkotóműhely. A minden évben esedékes interdiszciplináris műhelymunkát, a helyi építészeket és városépítészeket tömörítő L’association DEVENIR egyesület rendezi meg Aix-en-Provencre és régiójára fókuszálva. A kiírás rendszerint egy-egy városépítészeti kérdésre keresi fiatal építészek, városépítészek ötleteit.  Az egyesülés célja, hogy elősegítse Aix-en-Provance városának fejlődését, településszerkezetének továbbgondolását. A PTE Műszaki és Informatikai Kara (korábban PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar) a kezdetektől képviselteti magát a workshop sorozaton. Ennek köszönhetően 2015-ben, mint állandó partner, újra meghívást kapott az egyetem műszaki kara, az Urbanisztikai tanszéken keresztül. A Kart idén dr. Gyergyák János és dr. Borsos Ágnes vezetése mellett öt építészhallgató – Sinka Bettina, Sütő András Balázs, Tóth András, Tóth Arnold és Wurst Éva képviselte.

 

Idén a workshop Aix-en-Provence a városi lakhatásra keresett új válaszokat. A téma a város egyik hátrányos délnyugati területének, Encagnane városrész modernizálásának, lakóterületének megújítására keresett új, a klasszikus válaszoktól eltérő megoldásokat.

A terület a város XX. századi fejlődésének egyik meghatározó területe a szomszédos Jas de Buffan városrésszel. Előbbi az 1970-es évek, utóbbi a 80 évek építészeti lenyomatát hordozza magán. A terület lakássűrűsége nagy, ezért nagy számban találhatóak szociális bérlakások, ami a terület identitását nagyban meghatározza. Napjaink városépítészetének, építészetének egyre nagyobb hangsúlyt kell fordítani a leszakadt területek rehabilitálására, ezért egy rendkívül jó lehetőség volt számunkra a francia gyakorlatok, lehetőségek megismerése.

 

 A 43 résztvevőhallgató nemzeti és szakmai sokszínűsége elősegítette a téma több irányból való megközelítését, majd ezt követően a projektek részletes kidolgozottságát. A hét csoportot olasz, francia, kínai, magyar, román (a teljesség igénye nélkül) nemzetiségű résztvevők alkották. A hallgatók többsége építész, várostervező, de képviseltették magukat tájtervezők, környezetmérnökök és szociológusok is. A munka első fázisában a helyszín megismerése volt a fő cél, majd a hét csoport a workshop 5 napja alatt egy –egy választ adott az idei workshop tervezési területére, Encagnane szociálisan hátrányos helyzetű kerületére. A résztvevők a csoportmunkán kívül szakmai előadásokon, illetve kerekasztal beszélgetéseken vettek részt. A munkafolyamat megkívánta az egész napos felkészülést, a vizuális és tartalmi mélységet. Az utolsó nap a végeredmények prezentálásával, valamint szakmai konferenciával telt, ahol a zsűritagok értékelték a terveket.

A workshop végeredményeként a város számára sikerült hét eltérő fejlesztési elképzelést, stratégiát javasolni a település vizsgált részére. Érdemes megjegyezni, hogy ugyan a workshop nem egy verseny volt, de díjazásban részesítették a 3. csapatot, ahol egy magyar hallgató – Tóth András - is segítette a csapat sikeres munkáját.

 

Az egyhetes műhelymunka mellett a Magyar csoport építészeti kirándulást tett Marseilles-be, Európa volt kulturális fővárosába. A városban Corbusier épülete és az épített öröksége mellett a 2013-as EKF projekt keretein belül épült múzeumokat, pavilonokat és közösségi tereket is megtekintettük. A kiránduláson lehetőségünk nyílt olyan nagy építészek munkáját megismerni, mint Zaha Hadid, Rudy Ricciotti, Norman Foster vagy éppen Kengo Kuma.

 

A workshop során számos tapasztalattal és élménnyel lettünk gazdagabbak, új ismeretségek, kapcsolatok születtek, amelyek remélhetőleg nem csak barátilag, hanem szakmailag, az együttműködés szempontjából is a későbbiekben hasznosak lesznek. A kiutazásunkért és a részvételért köszönettel tartozunk a támogató Vasarely Alapítványnak, a Balassi Intézetnek a CAMPUS Hungary ösztöndíjhoz, a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karnak és a Breuer Marcell Doktori Iskolának.

 

Pécs, 2015.04.30

dr. Gyergyák János

dr. Borsos Ágnes