Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Augusztusi programok - kacsintással az őszi kínálatra!

Kedves Kultúrabarátok,

 

Augusztusban is sok izgalmas programmal várjuk a szabadságon, vakáción lévőket – is - a Zsolnay Negyedben!

Válogassanak érdeklődésük és korosztályuk szerint!

MA ESTE :

2024. augusztus 8. 20.00 - Zsolnay Negyed/Pirogránit Udvar

Balkan Union Quintet

A Balkan Union a kelet-európai hagyományokat őrző zenészek csoportja, mely a modern zenei elemeivel ötvözi népzenei hagyományunkat, megőrizve azok eredetiségét.  A zenekart a briliáns gitárjátékáról, és erőteljes énekhangjáról ismert Tóth Bagi Csaba alapította, akinek blues alapokon nyugvó gitárjátékára nagy hatással vannak balkáni gyökerei, magyar zenei neveltetése, valamint több évtizedes nemzetközi turnézása a neves gitárossal, Al Di Meola-val. A világot járt, világhírességekkel (Al Di Meola, Trilok Gurtu, Mike Stern, Gonzalo Rubalcaba) zenélő és dolgozó, a magyar Gary Moore-nak tartott gitáros, Tóth Bagi Csaba ritkaságszámba menő itthoni szereplései mindig igazi zenei csemegének számítanak, és több korosztály rajongótáborát vonzzák. A doboknál a Fonogram-díjas, állami kitüntetett zeneművész, Kertész Ákos bűvöli el káprázatos hangszeres játékával a közönséget. A zenekar nem lehet teljes a Prima-Primissima díjas Máthé László nélkül, aki számos világhírű hazai és külföldi produkcióban szerepel, és basszusgitáron ad biztos alapot a koncerteknek. A Balkan Union folyamatos változását és fejlődését fenntartva, megváltozott felállással és friss zenei anyaggal készül az idei évre. Új színt hoznak Básits Branka és Eredics Dávid, akik autentikus népzenei tudásukkal tovább növelik a produkció értékeit.
Básits Branka – énekTóth Bagi Csaba - gitár, énekEredics Dávid - szaxofon, klarinét, kavalKertész Ákos - dob és ütős hangszerekMáthé László – basszusgitár

Jegyárak:  3000, - Ft, 3990, - Ft, 4500, - Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon és a ZsÖK pénztáraiban !

 

ELŐTTE  18 órakor ma:

Nyár esti Pirogránit séták időpontjai augusztusban:

Egy kellemes nyáresti séta a Zsolnay negyed mesés épületei között, a parkban, egy idegenvezető, aki elmeséli a legizgalmasabb Zsolnay sztorikat, egy pohár zamatos villányi bor a Tiffán pincészetből, egy mini kiállítás a Kemence galériában, majd utána egy laza koncert, vagy mozi a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán, a csillagos égbolt alatt.

Időpontok:  augusztus 8., 11, 18.  19 óra és 8, 17, 25. 18 óra

Indulás: Major utcai kaputól (Pécs, Major u. 21.)  A séta kb. 45 perc

Részvételi díj: 1800, - Ft/fő
Jegyek: 
www.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

 

2024. augusztus 10., 13., 15., 17., 20., 22., 24., 27., 29., 31.  15.00 – Zsolnay Negyed

Felfedező séta a Zsolnay Aranykora – Gyugyi gyűjteményben

Ismerje meg a legszebb Zsolnay tárgyakat szakavatott vezetőink segítségével!

A vezetett bejárás során a Zsolnay Kulturális Negyed idegenvezetőinek egyike bemutatja a legrangosabb Zsolnay kiállítás érdekességeit, mesél a legszebb darabokhoz köthető történetekből. A már hungarikumként is nyilvántartott területen élt és alkotott egykoron a porcelángyártásról ismert Zsolnay család. A kiállításnak helyet adó Sikorski-ház egykoron iszapoló, majd asztalosműhely, később Zsolnay Júlia és férje, Sikorski Tádé, a híres bécsi építészmérnök otthonául is szolgált. A séták időtartama kb. 50–60 perc, a vezetés nyelve magyar.
A séták a Zsolnay Negyed Látogatóközpontjából indulnak.
A sétát csak a kiállításra szóló érvényes belépőjeggyel lehet (csomagjegyek, 1+1 csomagjegyek is) igénybe venni.
A vezetés díja : 1200, - Ft/fő

Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

 

2024. augusztus 11. 21.00 – Zsolnay Negyed

Pirogránit Kertmozi : Jo-jo nyuszi

Rendezte: Taika Waititi

A második világháború idején a tízéves Johannes „Jojo” Betzler csatlakozik a Hitlerjugendhez. Jojo ártatlan fiú, de erősen fanatikus, köszönhetően annak is, hogy legjobb képzeletbeli barátja maga Adolf Hitler. Egy nap rádöbben, hogy édesanyja, Rosie (Scarlett Johansson) egy tizenéves zsidó lányt rejteget az emeleti szobában, a fal mögött… Taika Waititi új-zélandi származású filmrendező, aki egyben színész és humorista is, így ettől az alkotásától sem áll messze a jókedv és a nevetés, de a megrázó drámai pillanatokat sem kerüli el. A 2020-as Oscar-gálán a film elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat – a szkriptet szintén Taika Waititi jegyzi. Helyfoglalás érkezési sorrendben.  A film 16 éves kortól ajánlott.

Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

2024. augusztus 18. vasárnap 21.00   Pirogránit Kertmozi - Szárnyas fejvadász – Final Cut (16)

2024. augusztus 25. vasárnap 21.00   Pirogránit Kertmozi - Elliott, a sárkány (6)

Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

VARÁZSÓRÁK

 

2024. augusztus 8., 9. 15.00 - Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem

Varázsóra – Filléres kísérletek

Öveges professzor a kísérleteit igen egyszerű eszközökkel mutatta be. Alapelve az volt, minél egyszerűbb egy kísérlet, annál többet ér. Ennek szellemében állítottuk össze kísérleteinket, melyek alapanyagai és eszközei ott hevernek környezetünkben.

Jegyárak: 2000,- Ft, kedvezményes 1700, - Ft

2024. augusztus 22., 27. 15.00 Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem

Varázsóra – Megrázó kísérletek

Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem

Vidám és hajmeresztő kísérleteket láthatunk az elektromosság és a mágnesesség témaköréből, az ártalmatlan szikráktól a „maguktól" világító fénycsövekig.

Jegyárak: 2000,- Ft, kedvezményes 1700, - Ft

 

2024. augusztus 21., 23., 29. 15.00 Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem

Varázsóra – Legkedvesebb kísérletek

A részben interaktív előadás válogatás az eddigi Varázsórák legkedveltebb és leglátványosabb fizikai kísérleteiből, minden alkalommal más-más meglepetéskísérlettel.

Jegyár: 2000, - Ft, kedvezményes 1700, - Ft

 

2024. augusztus 28., 30., 15.00 Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem

Varázsóra – Nem élhetünk mágnesesség nélkül!

Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem

Meglepő, hogy milyen sok helyen használjuk, sőt nélkülözhetetlen életünkben a mágnesesség. Sok érdekes és látványos kísérleten keresztül mutatjuk be a mágnesek és az elektromágnesek világát.

Jegyárak: 2000,- Ft, kedvezményes 1700, - Ft

 

 

2024. augusztus 15., 22., 25., 29., 11.00 – Zsolnay Negyed

Mesék az űrhajókról – Vilmos egér a világűrben

Vilmos egér egy kíváncsi egérke, aki a Zsolnay Negyed kertjében lakott.
Állandóan figyelte a bolygókat és a Holdat.
Elhatározta, hogy felrepül a világűrbe, ezért meglátogatta a planetáriumot, ahol sok hasznos dolgot megtudott az űrutazásról. Űrhajót épített, amivel feljutott Föld körüli pályára, majd azon túl. Megtapasztalta a súlytalanságot, megnézte a műholdakat és a Nemzetközi Űrállomást. Első egérként eljutott a Holdra és a Marsra is. Az előadáson Vilmos egérkével együtt az óvodás és kisiskolás korú gyermekek is megismerkedhetnek az űrhajózás alapfogalmaival, érdekességeivel.

Jegytípusok:  Teljes árú: 2200,- Ft, Diák: 1900, - Ft, Nyugdíjas: 1900, - Ft, Pedagógus: 1900, -  Ft

Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

 

2024. augusztus 14. 19.00 - Művészetek és Irodalom Háza/Hild udvar

Hild Music Garden: Mixtura Criolla duó – Argentin Tangó

Az est hamisíthatatlan tangóhangulatáról az Argentínából érkező zenészek – Felipe Aguirre Saravia (gitár) és Matias Rullo (bandoneon) – és az Első Pécsi Tangó Egyesület profi táncosai gondoskodnak. A közönség az Eleven Vinotéka argentin-borkínálatából válogathat az est során.

Jegyinformációpmh.hu

 

 

2024. augusztus 15. 21.00 - Zsolnay Negyed/Pirogránit Udvar

Boggie - Maradj még turné

Csemer Boglárka Boggie Fonogram és Hangvilla Díjas előadóművész. Tíz éve Parfüm című dalával és az ahhoz készített bravúros videóklippel bejárta a világot. Saját zenekarával, saját dalaival rendre telt házas koncertek ad országszerte. Ő képviselte hazánkat a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon is. 2019-ben ZAZ előzenekaraként lépett fel a Budapest Parkban. 2022-ben és 2023-ban Algériában képviselhette hazánkat az Európai Zenei Fesztiválon. Legutóbbi albuma 2022-ban jelent meg, Fragilité címen. Két kislány édesanyja. Boggie 2024-ben is folytatja a 10 éve megkezdett sikeres munkát. Tavasszal Maradj még címen indul turnéra országszerte. A címadó dal Boggie legutóbbi lemezén kapott helyett. A lemezen Boggie duettpartnere Agócs Márton, a koncerteken pedig Szakonyi Milán, a Boggie zenekar oszlopos tagja. A turné alatt zenekarával több vidéki helyszínre is ellátogatnak. A koncerteken a már ismert és szeretett Boggie-dalok mellett a legújabb, Fragilité lemez dalai is felhangzanak, mint például a turné címét adó Maradj még. A tavaly tizedik évét ünneplő Boggie produkció az új évben is felszabadultan áll neki a koncertezésnek, alkotásnak. Megvalósult a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Jegyek : 3500, - Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon és a ZsÖK pénztáraiban !

 

 

2024. augusztus 17. 20.00 - Zsolnay Negyed/Pirogránit udvar

Pirogránit esték – Aurevoir. koncert

Az Aurevoir. zsámbéki és Zsámbék környéki fiatalokból álló ethno-beat zenekar. 2015 márciusában hattagú együttesként kezdték pályafutásukat, a felállás többszöri változását követően jelenleg nyolc zenész alkotja a zenekart. A kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy magukat, illetve zenéjüket ne szorítsák szigorúan meghatározott műfaji keretek közé; az ethno-beat mint műfaj megnevezés arra utal, hogy leginkább a Kárpát-medence népzenéje és az angolszász beat-folk hatásai köszönnek vissza dalaikban, e műfajok hatottak leginkább alkotó tevékenységükre, legfőbb példaképeik a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői. Zenéjükben koncepciózusan jelen van a sokszínűség; ahogyan a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje, úgy a francia kávéházi sanzonok világa és a régi reneszánsz, barokk zene egyaránt alapul szolgál dalaikhoz. A zenekar neve ('a viszontlátásra!') arra enged következtetni, hogy a könnyűzenében a konkrét, egymástól élesen elválasztható stílusok ma már nem figyelhetők meg, a könnyűzenei alkotások egyre inkább ezen stílusok keveredésének eredményeként keletkeznek. Az Aurevoir. elköszön a régi korszaktól, ezzel együtt pedig nyit az új felé, melyben ugyanakkor visszaköszönnek a korábban kialakult zenei stílusok. Spotify - http://tinyurl.com/wszw4mrw,  Álló koncert!

Jegyárak:  early bird - 3000, - Ft, elővételes – 3500, - Ft, helyszínen – 4000, - Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon és a ZsÖK pénztáraiban !

 

 

2024. augusztus 27. 18.00 - Zsolnay Negyed /E78 – Panorámaterem

Életigen Szeminárium: Kiégéskezelés

Egy sorozat, ahol stabil alapokra tehet szert, segítve az élet több területén való építkezést.

A programsorozaton történő részvétel ingyenes. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Szervező: Életigen Alapítvány

 

 

Újra jön a SZAMÁRFÜL FESZTIVÁL!  Szamárság lenne otthon maradni!

 

2024. augusztus 24. 16.00

OFF Szamárfül családi nap a Pécsi Galériában

Pécsi Galéria

16.00 Kortárs Junior foglalkozás

18.00 Philippe Danjean kurátor tárlatvezetése

19.00 Filmvetítés

További információ és jegyárak: pecsigaleriak.hu

2024. augusztus 23–25.

Szamárfül Fesztivál - Zsolnay Negyed

Koncert

Farkasházi Réka és a Tintanyúl | Rutkai Bori Banda | Iszkiri koncert | Veronaki | Buborék koncert | Hahó koncert

Mozgás

Engarde! Vívás gyerekeknek | Jógakaland

Játszóház, zeneműhely

Zenebölcsi csoport – Lívi Zeneműhelye | Játékos angol Tipegő | Babusgató | Zenebölcsi András bácsival | Mosolyország | Nevetnikék Alapítvány | PanDani projekt | Lego-Duplo játszóház

Mese

Nini mesék | Pagony Mesebirodalom | Aranyszamár Bábszínház | Szatmárnémeti Brighella Bábtagozat | Bóbita Bábszínház | Dániel András – Mit keresett Jakab az ágy alatt? | Jurta mese | Laniakea Színház: Jancsi és Juliska édes álma | Pagony mesedélután Szaidával | Mesefoglalkozás és alkotóműhely a pécsi Mandulafa Waldorffal

Mozi, Dia

Diamese | Pirogránit Kertmozi: Elliott, a sárkány

Egyéb

Artistkids | Robotika foglalkozás | Varázsóra | Buborékbűvölő workshop | Kincses Piac | Állatvarázs

További programok, információ: szamarfulfesztival.hu   A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

        

 

Ünnepi programok augusztus 20-án

Széchenyi tér – Sétatér

 

11.00 Mihályi Réka - Masni és pocó - gyerekkoncert bábosokkal - Helyszín: Sétatéri színpad

A Masni és Pocó nevű produkció minőségi szórakozást kínál kisgyermekek és családok számára. 2024-ben egy friss lemezanyaggal koncertezik a zenekar. A kizárólag saját, eredeti dalok szórakoztató szövegei és profi zenei aláfestése mellett az előadást továbbra is Masnit és Pocót megszemélyesítő bábművészek közjátékai kísérik.

15.00–15.30 Táncvarázs – pécsi táncstúdiók bemutatkozása - Helyszín: Széchenyi téri színpad

Pécsi tánccsoportok bemutatói Papp Viktor válogatásában.

15.30–15.40 Flashmob a Szélműves zenekarral

Útvonal: Széchenyi tér – Janus Pannonius utca – Sétatér

15.40–17.00 Táncvarázs - Helyszín: Széchenyi téri színpad

Pécsi tánccsoportok bemutatói Papp Viktor válogatásában.

16.00–17.00 Szélműves zenekar koncertje - Helyszín: Sétatéri színpad

A Szélműves egy hattagú világzenei koncert és táncházzenekar, amely egykor moldvai csángó táncházi bandaként indult. Lendületes, feszes ritmusú muzsikánkban több nemzet – csángómagyar, román, szerb, török, zsidó, cigány – zenei világát ötvözzük egyéni hangszereléssel és felfogással, véget nem érő életvidámsággal.

17.00–18.00 Ünnepi műsor, kenyéráldás Helyszín: Sétatéri színpad

Elmondja gondolatait és megáldja az új kenyeret Máger Róbert püspöki irodaigazgató, székesegyházi plébános

Ünnepi köszöntőt mond Péterffy Attila Pécs város polgármestere

18.00 Ünnepi Szent Mise a Bazilikában - Helyszín: Pécsi Bazilika

18.00–19.00 Lámpaláng zenekar koncertje - Helyszín: Széchenyi téri színpad

A Lámpaláng zenéje énekelt költészet, irodalmi pop – a trióból hattagú zenekarrá bővült formáció saját dalokkal, megzenésített versekkel, balladákkal, ráolvasásokkal és mondókákkal teremt különleges zenei világot.

19.00 Szarka Tamás és zenekara koncertje – Közreműködik a Mátyás Király Általános Iskola kórusa - Helyszín: Sétatéri színpad

A Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő Szarka Tamás programjai a kiemelkedően magas minőségű magyar kultúrát képviselik. Szarka Tamás művészete a gyökerekből táplálkozik, előadásmódjában benne van a táltosok ősereje, e közben albumról – albumra, koncertről – koncertre képes megújulni és a ma emberéhez szólni. A zene és a költészet erejével teremt egyedi, misztikus varázsvilágot.

20.00–21.30 Nyughatatlan zenekar utcabálja - Helyszín: Széchenyi tér

Az autentikus amerikai életérzéssel átitatott country és rockabilly találkozik a Nyughatatlan saját dalaiban.

A részvétel ingyenes. A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

 

 

 

ŐSZTŐL SZÍNES PROGRAMKÍNÁLATTAL VÁRJUK ÖNÖKET !

 

SOK ELŐADÁS MÁR SZINTE TELTHÁZAS, KÉREM IDŐBEN VEGYÉK MEG JEGYEIKET !

 

 

2024. szeptember 9. 19.00 - Zsolnay Negyed/ E78

beck@grecsó - Hoztunk valamit magunkból – a PécsLIT Fesztivál nyitóeseménye

Egy lemez, csinos bakelit, amin új dalok ülnek. A „hoztunk valamit magunkból” Beck Zoltán dalszerző, író és Grecsó Krisztián író, dalszerző első közös munkája. Eddig a komisz tények. A barázdák között meg ott van egy régi barátság, egy közös est, a sok együttlét, utazás, távolba révedés. A „hoztunk valamit magunkból” estekre az előadók újra és újra vittek magukkal valami zenés „meglepetést”. Az egyre szabálytalanabbul, mindenestül közösen írt dalok aztán egy szinte tematikus lemezzé álltak össze. A dalok hangját, stílusát, erejét a sok munkával, kísérletezve, érlelve felvett anyag adja, amit az előadók Ligeti György producerrel rögzítettek a ZAJZAJZAJ stúdióban, Pécsett. És most, az est anyagából formált műalkotás újra egy (másik) estté válik.

Beck Zoltán – ének, gitár, zongora, billentyűs hangszerek, Grecsó Krisztián – ének, gitár

Jegyár: 4990, - Ft ,  4490, - Ft

Jegyek a www.jegymester.hu oldalon és a ZsÖK pénztáraiban !

 

 

2024. szeptember 10. 19:00 Kodály Központ – Jegyek nagyon korlátozott számban kaphatók az erkélyen!

Zsolnay Színház* Michelle Kholos Brooks–Kelly Younger: KALAMAZOO (Orlai Produkció)

Mit akarnak ezek még? – kérdeztük húszévesen, ha az idősebbek szerelméről esett szó. Pedig az ember sohasem túl öreg ahhoz, hogy fiatal legyen! A remek humorú írópáros fordulatos komédiája megmutatja, milyen a romantika az élet második felvonásában.  Amikor Peg, a konzervatív madárrajongó egy ismerkedős oldalon rátalál az izgalmakat fémdetektorral kereső Irvingre, megérkezik a szerelem, első látásra. Az első randevú és a másnap reggel után a két idősödő romantikus komplikált helyzetben találja magát: a közös jövőhöz bizony még az ő korukban is fel kell nőni. Addig viszont még rengeteget lehet röhögni.

Különösen így, a Hernádi–Kern párossal! Hernádi Judit 2023-ban a VIDOR Fesztiválon elnyerte a legjobb női alakítás Colombina-díját.

Játsszák: Hernádi Judit és Kern András

Rendező: Sebestyén Aba

Jegyárak:   8990, - Ft, 7990, - Ft, 6990, - Ft,  5990, - Ft,  4990, - Ft

Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

 

2024. szeptember 16. 19.00 – Kodály Központ

Budapest Klezmer Band - Sztárvendég: Jordán Adél

A több mint 33 éves Budapest Klezmer Band immár a hagyományt követve újra a Kodály Központban, ismét fergeteges muzsikával üdvözli a klezmer zene kedvelőit. A tradicionális zsidó zenét játszó zenekar egyedi hangulatú, koncerttel köszönti a vendégeket. A neves zenészek igazán lendületes, humorral átszőtt zenei produkciókkal szórakoztatják majd az érdeklődőket.  A klezmer zenekar vendége Jordán Adél, a Budapesti Katonai József Színház művésze. A Máté Erzsi-, a Junior Príma-és Bezerédi-díjas színésznő nem először áll a klezmer zenekarral egy színpadon, a korábbi közös koncert sikerek miatt újabb közös fellépésre invitálták a népszerű művésznőt.

A zenekarról:  A Budapest Klezmer Band az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya zenei átiratok komponálásával tradicionális zsidó zenét játszik. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, újra és újra sokoldalúságáról tesz tanúbizonyságot.

A Budapest Klezmer Band zenészei: Jávori Ferenc Fegya – alapító, zenekarvezető, hangszerelő-zeneszerző – zongora,  Kohán István – klarinét, Gazda Bence – hegedű, ének, Nagy Anna – harmonika, Barbinek Gábor – harsona, Máthé László – nagybőgő, Végh Balázs – dob, ütőhangszerek

Jegyárak:  7490, - Ft, 5990, - Ft, 5490, - Ft, 4990, - Ft,  Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

 

2024. szeptember 25. 19.00 - Zsolnay Negyed / E78 – RÁADÁS ELŐADÁS!

TVRTKO a Föld körül

Vujity Tvrtko új estje rengeteg kalanddal, hatalmas optimizmussal és motivációval, valamint a legyőzhetetlenség erejével. Egy világgá ment riporter elképesztő élete és történetei, amelyekkel szeretné jobbá tenni mindenki életét! A Túl minden határon-est méltó folytatása a Föld minden pontjáról most Önökhöz érkezik!

Jegyár: 4900, - Ft,  Támogatói kiegészítő jegy: +3000 Ft

/Miután a belépőjegy kosárba került, a "Teljes ár" helyett válaszd a "Támogatói kiegészítő jegy"-et./

A kiegészítő jegy bármelyik belépőjeggyel együtt megvásárolható, mellyel - Tvrtko évek óta nagy sikernek örvendő - gyermekkönyvtár és egyéb karitatív munkáját segíted. A jótékony kezdeményezés támogatóinak Tvrtko a rendezvény helyszínén, az előadást követően egy exkluzív, névre szóló ajándékot ad majd át.

Jegyekhttps://hydelight.jegy.hu/.../tvrtko-a-fold-korul.../1145311

 

 

2024. szeptember 28. 21.00 - Zsolnay Negyed / E78

TANGÓ BÁL

Glotz Mária, Novák Gábor és az Első Pécsi Argentin Tangó Egyesület táncosai szeretettel várnak a IV. Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep rendezvénysorozat tangó báljára. A bál - az esemény fő milongája - a rendezvénysorozat központi helyszínén a Zsolnay Negyed E78 koncerttermében kerül megrendezésre.

DJ: Ludányi Anita, Show-t táncol: Cynthia Palacios és Sebastián Bolívar  (Argentina, 2022-es év világbajnokai). Valamint a rendezvénysorozaton fellépő tanárok csoportja.

Belépő: 4.000,- Ft/fő, Elővételben - szeptember 1-ig - 3.000,- Ft/fő

Jegylinkhttps://jegymester.hu/production/383410/tango-bal oldalon és a ZsÖK pénztáraiban !

Bővebben a fesztiválrólhttps://www.zsolnaynegyed.hu/.../iv.-pecsi-nemzetkozi...

 

 

2024. október 8. 19.00  Kodály Központ

Egy életem – Mucsi Zoltán /Pécs

Az EGY ÉLETEM sorozatban híres művészek mesélnek az életükről, a számukra meghatározó pillanatokról és történetekről. A forgatókönyvet itt valóban az élet írja. Kapa. Egy ország hívja így. Szinte mindenki ismeri és szereti őt. Pedig cseppet sem indult könnyen a pályafutása. Lakatosnak tanult, de valójában focista szeretett volna lenni. Egy váratlan fordulattal segédszínész lett belőle a Szolnoki Szigligeti Színházban. Azt mondja, ekkor megette őt a színház: 15 évig szinte ki se lépett a falai közül. Az egysoros szerepekből küzdötte fel magát a főszerepekig. Hamarosan a "nagyvilág" is felfigyelt rá: Pestre került, ahol sorban jöttek a színház és film főszerepek. Megismerkedett Scherer Péterrel és beindult a legendás Kapa-Pepe páros. És azóta szinte megállás nélkül robog a pályán. Ezen az estén Mucsi Zoltán kiáll a nézők elé és elmeséli élete legfontosabb történeteit. Persze nem véresen komolyan, hanem olyan "Kapásan". Az abonyi gyerekkortól a szolnoki hírlapkézbesítő állásig, a drámai szerepektől a villanyszerelő jelenetig, a Jancsó filmektől a Tóth Jánosig. Természetesen a magánéletéről, családjáról is mesél, hiszen nélkülük nem lenne teljes az élete. Vigyázat, veszélyesen vicces tartalom!
Főszereplő: Mucsi Zoltánrendező-producer: Lévai Balázsdramaturg: Gyulay Eszterlátvány, VJ: Katona Kati

Jegyár :  8990, - Ft, 7490, - Ft, 6990, - Ft, 5990, - Ft

Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

 

2024. október 19. 19.00 – Zsolnay Negyed/E78

Flódni - Improvizációs gasztroszínház

„Improvizációs gasztroszínház – sok röhögéssel, alapvetően édes ízben, és némi savanykás zamattal. Mindezt kultúrtörténeti szempontból több rétegben egymásra pakoljuk, aztán feltekerjük a hőfokot. Pont olyan sül ki belőle, mint egy finom flódni" – meséli Stahl Judit, az előadás megálmodója.

Az improvizációs műfaj legjobb színészei tálalják a nézőknek Judit főztjét, vagyis a szituációkat. Közülük mindig négyen játszanak a színpadon, de a főpincér személye állandó marad: Novák Péter, a fergeteges észjárású műsorvezető tartja kézben az egyre fokozódó hangulatot.

A 4 színész :  JORDÁN ADÉL, SZABÓ GYŐZŐ, PELSŐCZY RÉKA ÉS KÁLLOY-MOLNÁR PÉTER

Jegyárak:  9900, - Ft, 8500, - Ft, 8000, - Ft

Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

 

2024. október 19. 19.00 – Kodály Központ

ZÓRA

Két világ közt utazik, a színpadon van otthon – ZÓRA a pillanat művésze, dalai időtlenek. 2024. október 19-én ZÓRA már harmadik alkalommal tér vissza Pécsre. A 2022-es szóló bemutatkozó koncertjét tavaly ősszel egy szintén teltházas zenekaros előadása követte az E78 színpadán. Idén októberben Magyarország egyik legszebb koncertterme, a Kodály Központ ad otthont ZÓRA zenéjének. A Los Angelesben és Magyarországon élő Fonogram-díjas énekes-dalszerző Urbányi Zóra Kollár-Klemencz László Iszom a bort című dalának élő feldolgozásával hívta fel magára a figyelmet 2021-ben. A nagy sikerű feldolgozást saját dalok és teltházas koncertek követték. Zenéje az avant-pop, az alternatív és filmes hangzásvilág körül forog, folyamatosan feszegetve a műfaji határokat. Dalai egyediségét a zongora és az elektronikus elemek mellett mélytónusú, összetéveszthetetlen hangja, szuggesztív előadásmódja teszi feledhetetlenné. ZÓRA idén is zenész társaival érkezik Pécsre, és az est vendége a trombita virtuóz Barabás Lőrinc lesz.

Jegyárak:  8990, - Ft,  6990, - Ft,  5490, - Ft

Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

 

 

2024. október 29. 19.00 – Kodály Központ

Illényi Katica és a Sárik Péter Trió JazzClass / Pécs

A Kerek Világ Alapítvány jótékonysági koncertje.

Felszabadult közös játék, magával ragadó zenei utazás, fantasztikus energiák és impulzusok – mindezt egyesíti Illényi Katica és a Sárik Péter Trió JazzClass című programja, amely a klasszikus zeneirodalom népszerű alkotásait mutatja be új megvilágításban.

Válogatásukban J. S. Bachtól Mozart, Schubert, Chopin és Csajkovszkij zenéjén át egészen Ravelig, Debussyig, Gershwinig és Piazzolláig szerepelnek ismert dallamok, és nem hiányozhatnak műsorukból a magyar zeneszerzők sem: Liszt, Kodály, Bartók, Rózsa Miklós, Farkas Ferenc és Hubay Jenő műveinek is teret adnak. Illényi Katica és a Sárik Péter Trió az elmúlt években számos nagysikerű koncerten lépett fel itthon és külföldön, megmutatva, micsoda erő és mennyi lehetőség rejlik a klasszikus zene, a jazz és a világzene találkozásában, a műfajok keverésében és a különböző zenei stílusok határainak feszegetésében. Egyedi hangszerelésű és hangzásvilágú repertoárjukkal azokat is képesek a klasszikus zene és a jazz rajongóivá varázsolni, akik korábban idegenkedtek ezektől a műfajoktól. A Sárik Péter különleges hangszerelésében megszólaló művekben a hegedű, az ének, a zongora, a nagybőgő és a dobok mellett egy nem mindennapi hangszer, a világ első elektromos hangszereként számon tartott theremin is középpontba kerül, amelyen Illényi Katica érintés nélkül zenél majd. Illényi Katica művészként mindig is egész lényével akart szólni a közönséghez, már friss diplomás hegedűművészként megszületett benne az elhatározás, hogy nemcsak hegedülni, hanem énekelni, táncolni is szeretne. Az ének mellett a hegedű vált a második hangszerévé, és mindemellett színészmesterséget, jazz- és sztepptáncot is tanult, hamarosan színdarabok, énekes-táncos operettek és musicalek főszerepeit játszotta. A klasszikus zene mellett a jazzben, a szvingben és a világzenékben is egyre nagyobb jártasságot szerzett. Saját szervezésű, nagyszabású koncertjeire mindig új repertoárral készül, a klasszikus hegedűirodalom gyöngyszemei mellett filmzenéket, világzenéket, ismert jazz és Broadway melódiákat is felvonultatva.  

Jegyár :  3900, - Ft, 4900, - Ft, 5900, - Ft

Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

 

2024. november 12. 19:00 - Kodály Központ

Duda Éva Társulat – FRIDA, az élet múzsája

A DUDA ÉVA TÁRSULAT ÉS A NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ BEMUTATJA:  FRIDA, az élet múzsája  - látványszínház – mozgó festmények tárlata 

A Frida Kahlo, mexikói festőnő életét és művészetét feldolgozó látványos előadás egzotikus álomvilágba kalauzolja a nézőt a zene, a mozgókép és a táncművészet gazdag kifejezőképességére építve. Akárcsak egy különös tárlatvezetésen, a táncképek során megmutatkoznak a női sors szépségei és kihívásai, szenvedélyes szerelmi történetek, egy impresszív kultúra képei, karneváli hangulat és Frida életének egy-egy meghatározó pillanata. Nem Kahlo élettörténetét, hanem életútja és művészete által inspirálva egy önálló látványszínházi víziót mutatunk be egy drámai, ám mégis színes és élettel teli világról. A 115 éve született Frida Kahlo apai ágon magyar gyökerekkel rendelkezik, de elsősorban mexikói kötődése kapcsán ismerik az emberek. Kultusza sokrétű, így sokféleképpen kapcsolódnak és vonzódnak hozzá az emberek: ideál, ikon, akinek életigenlése páratlan volt, pedig élete tragédiák és viharos szerelmek sokaságával volt tele. Sokaknak múzsa, hiszen különleges és egyedi karaktere mai napig sokakat ösztönöz, akár női egyenjogúságról, művészetről, bátorságról, akár előremutató eszmékről vagy bámulatos életerőről beszélünk.  Frida ismert és népszerű művész Magyarországon is, így az előadás lehetőséget ad, hogy újabb nézőpontokat adjunk életének és művészetének megértéséhez. Ez a nagyszabású produkció lehetővé teszi, hogy elmélyedjünk művészetének és hazájának, Mexikónak meglepetésekkel teli látvány- és hangulatvilágában. Célunk, hogy méltóan nyúljunk egy ilyen nagy művész szellemi hagyatékához, hogy életének legmeghatározóbb fordulatait és olykor megrendítő festményeinek mágikus erejét megőrizve pedig korszerű formákba öntsük a szenvedéllyel és végletekkel teli érzelmek különféle hullámait.

Frida: Eleonora Accalai

Diego: Kováts Tibor

Táncművészek: Bundschuh Vera, Deák Kristóf, Gyugos Dominik, Kostas Charalampous, Kovács Mátyás, Lajter Eszter, Pataki Noémi, Temesvári Zsófia, Váth Máté

Jelmez: Huszár Kató, Kiss Julcsi

Díszlet: Duda Éva

Video mapping: Karcis Gábor, Fekete Mátyás

Zene: Farkas Izsák, Molnár Tibor

Fény: Pető József

Koreográfus asszisztens: Csák Beatrix

Produkciós asszisztens: Vitárius Orsolya

Produkciós vezető: Huszár Ágnes

Társulati menedzser: Vodál Anita

Rendező-koreográfus: Duda Éva

Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

 

2024. december 14. 19.00 – Kodály Központ

Rudán Joe Ünnepi koncert

Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

2024. december 17. 19.00 – Kodály Központ

Vujicsics 50 – a jubileumi év zárása Pécsett

A Vujicsics Együttes 50 éve működik igazi közösségi teljesítményt felmutatva, csaknem változatlan tagsággal, egyedülálló előadói-, alkotói-, pedagógiai műhelyként. Érdemük a hazai szerb és horvát nemzetiségi közösségek zenei önismeretének megalapozása, de kiváltképp az, hogy e hagyományanyag az egyetemes magyar zenekultúra szerves részévé válhatott. Koncertjeik, CD felvételeik tudományos megalapozottsága, zenei kimunkáltsága, igényessége a hazai és nemzetközi szakmai közönség elismerését is kivívták. Tevékenységükkel szimbólumai lettek a szerb, a horvát és a többségi magyarság közötti kapcsolatoknak. Pécshez, Baranyához pedig erős baráti, sőt többen rokoni, családi szálakkal kötődnek. A 2024-es ünnepi év zárására nem kerülhetne sor méltóbb helyen, mint Pécsett, ahol legutóbb 2013. januárjában, Szörényi Leventével jártak. A mostani, helyi kötődéseket megjelenítő, az öt évtized Vujicsicsos dallamtermését megidéző programba hazai és nemzetközi sztárelőadók is kapcsolódnak. A közreműködők között a Tanac, a ViGaD, Básits Bránka és a meglepetés zenészek mellett az occitán származású Miqueu Montanaró is a műsor vendége lesz, hogy az általa a Vujicsiccsal közösen képviselt kreatív zenei világ Avignon, Saint Chartier, Nantes, Confolens, Pozsony, Brüsszel, Párizs után a Kodály Központban is megszólalhasson.

Borbély Mihály - szaxofon, klarinét, tárogató, furulya, okarina, dvojnice, brácstambura, Eredics Gábor - basszprímtambura, tambura, samica, harmonika, karaduzen, ének, Eredics Kálmán - bőgő, darbuka, tapan, Brczán Miroszláv - csellótambura, brácstambura, ének, Szendrődi Ferenc - prímtambura, basszprímtambura, litarka, brácstambura, Eredics Áron - prímtambura, basszprímtambura, csellótambura, darbuka, ének

Jegyár : 3990, - Ft,  4990, - Ft,  5990, - Ft, 6990, - Ft

Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

 

 

2025. január 29. 19.00 – Kodály Központ

Szendőfi Péter és a Modern Art Orchestra

Szendőfi Péter és a Modern Art Orchestra 2022-ben rögzítette a Szendőfi Péter szerzeményeiből és hangszereléseiből álló új albumot.
Az új album 2023 november 20-án jelent meg a Tomtom Records kiadó gondozásában. A nemzetközi hírű dobos, zeneszerző a 2020-as év elején kezdett komponálni egy teljes albumnyi anyagot, mely nem a hagyományos big band stílusú darabokból és hangszerelési megoldásokból áll, hanem alapvetően a fúziós jazz, a XX. századi kortárs zene és a magyar népzene elemeit hordozza magában. A program zenei anyagát nyolc különböző jellegű, és egymástól nagyban eltérő karakterű kompozíció adja, melyek modernebb dallam- és harmóniavilágot, valamint ritmusvilágot tartalmaznak. A darabok elsősorban a fúziós zenéből, annak stílusjellemzőiből táplálkoznak, amely jazzirányzat egészen a 60-as évek végétől jelen van progresszív és újító zenei elemeivel. A zeneművek összessége egyedülállónak számít hazánkban, mivel ilyen stílusú, új kompozíciókból álló teljes bigband program eddig még nem került bemutatásra hazánkban. A programban a lendületes, dinamikus, ritmikailag igen változatos és izgalmas daraboktól a lírai, balladisztikus művekig találhatók szerzemények. A koncerten – ahogy az albumon is - a nagyzenekar fúvósszekciója mellett egy exkluzív, kifejezetten erre a zenei anyagra felkért ritmusszekció

közreműködik:  Szabó Dániel – zongora, billentyűs hangszerekKormos János – gitárSzuna Péter – basszusgitárSzendőfi Péter - dob
A szerző a lemezfelvétel és a bemutató koncert megvalósítására a Modern Art Orchestra-t kérte fel még 2021-ben, és Fekete-Kovács Kornél, a zenekar művészeti vezetője örömmel vállalta a felkérést. Az est két különleges vendégszólistával is kiegészül, akik mindketten egészen kivételes tehetségű előadóművészek:
Szirtes Edina Mókus - hegedű, ének
Kertész Erika – ének

Jegyárak6500, - Ft, 8000, - Ft

Jegyekwww.jegymester.hu és a ZsÖK pénztáraiban!

 

 

Zsolnay Negyed :

Nyitvatartás kedd-vasárnap 10.00–18.00                 

LÁTOGATÓKÖZPONT - hétfő-vasárnap 9.00–18.00


Telefon: +36 72 500 350, E-mail: info@zsn.hu

ZSOLNAY INFOPONT & SHOP - kedd-vasárnap: 9.00–17.00

Telefon: +36 72 500 351,  Infopont e-mail: info@zsn.hu,  Shop e-mail: zsolnayshop@zsn.hu


Kodály Központ  ( 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. (korábban Universitas utca)  - 72/500-300.  

A Kodály Központ pénztárának nyitvatartása:  hétfőtől csütörtökig 10 és 18 óra között, pénteken 10-16 óra között.

Művészetek és Irodalom Háza  (MIH) – hétfőtől péntekig 9  1–ig, szombat, vasárnap szünnap - Telefon: +36 72 510 628, +36 72 510 629 

 

Kellemes nyarat kívánva: Fenyvesi Zsuzsanna közönségszervező  (20/2828 – 507)