Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

AXA Kutatástámogatási Alapítvány pályázata

Az AXA Biztosító anyacége 2008-ban százmillió eurós alapot hozott létre a világban folyó alapkutatási tevékenység mecénási jellegű támogatására, amit öt év alatt terveznek szétosztani a legkiválóbb pályázatokra.

Sem földrajzi, sem tudományterületi kvóta nincs a pályázatok befogadásánál és bírálatánál, azonban kitétel, hogy a tudományos munkának - „ha már egyszer biztosító adja a pénzt" - a kockázatok kutatásával kell összefüggésben lennie.

Ezt a megkötést azonban igen tágan kell értelmezni, hiszen a környezettel, az emberi élettel és a társadalmakkal kapcsolatos veszélyhelyzetek egyaránt szóba jöhetnek, így pl:

  • környezeti veszélyforrások,
  • egészségügyi kockázatok,
  • járványveszély,
  • függőség, szenvedélybetegség (játék, alkohol, drog, stb.),
  • öregedés és az ezzel járó kockázatok,
  • biztonsági és biztonságpolitikai kihívások,
  • szocio-ökonómiai kockázatok (minden, ami felelős döntést igénylő helyzetet teremt).

Az orvostudományi kutatások esetében viszont tudni kell, hogy klinikai kutatásra nem lehet pályázni, csak azt ezt a fázist megelőző munkákra!

A támogatás legtöbbször egy-egy konkrét kutató munkavégzésének költségeit fedezi, függetlenül attól, hogy az illető a kutatói életpálya mely pontján tartózkodik, azaz a doktorandusztól a szenior kutatóig bárki pályázhat. A jelentkezőket négy kategóriába sorolják, doktoranduszi, posztdoktori, „normál" kutatói és kiemelt kutatói (chair) projektet fölterjesztők. Az első két kategóriában évente kb. 30-30 pályázó nyer, a harmadikban 5-10, a negyedikben legföljebb 5. A doktoranduszok 3 évre, a posztdoktorok két évre pályázhatnak, egyaránt 120-120 ezer euróig a három, illetve két évre összesen, a harmadik kategóriában 2-5 éves, a negyedikben 3-5 éves projekteket támogatnak, a fölső határ projektenként legföljebb 3 millió euró..

A nyerési arány kb. 15%, ezidág valamivel több, mint 50 millió eurót folyósítottak 221 nyertesnek a világ 19 országából. A legtöbb nyertes francia (53%), őket követik az angolok (18%), a spanyolok és a svájciak (9-9%). A fő szempont a tudományos kiválóság, valamint a projekt innovatív karaktere, az AXA filozófiája pedig az, hogyha egyszer a támogatást megítélte, utána maximális szabadságot ad a kutatónak a projekt megvalósításához.

Az egyes pályázati kategóriákban a jelentkezés időben nem egyszerre történik, erről -és a jelentkezés föltételekről - a mellékelt dokumentum ad részletes tájékoztatást. Fontos, hogy a pályázatot a fogadó intézménynek kell beadnia, az egyéni jelentkezéseket elbírálás nélkül elutasítják!

Jelenleg a gyakorlott kutatók (projects) kategóriában adható be pályázat, a határidő május 21. Május 9-től lehet jelentkezni a posztdoktori kategóriában, a jelentkezési határidő szeptember 5. (Doktori és posztdoktori pályázatoknál a fogadó intézmény előszelekciót végez, így a beadási határidőt ez, és nem az AXÁ-hoz való beérkezés időpontja - jelen esetben október 3. - határozza meg.)

További információk: www.axa-research.org