Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Az orvos-mérnöktől a szuperszámítógépig – az informatika a jövő tudomány

Dr. Várady Géza egyetemi docens, a PTE Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) tudományos dékánhelyettese, a Műszaki Informatika tanszék munkatársa munkája elismeréseként megkapta az ITM Információs Társadalomért Szakmai Érmet. A díjat az informatika szakterület, a számítástechnikai kultúra, valamint az információs társadalom fejlesztése érdekében végzett kimagasló színvonalú tevékenységért ítélik oda.

Aki ért a gépi látáshoz, nem biztos, hogy weblapot is tud programozni vagy etikus hackerként működni. Az informatikus mint szakma önmagában ma már egyre kevésbé értelmezhető, sokkal inkább speciális tudású, egy-egy szegmensben elmélyedő vagy más tudományterületekkel összefonódó tudású szakemberekre van szükség. A mesterséges intelligencia, az orvosi eszközök, a mérnöki területek, a kutatások, de a mindennapi működés sem nélkülözheti az informatikai szakembereket, ezért is fontos, hogy naprakész tudással, magas szakmai kompetenciával rendelkező mérnökinformatikusok hagyják el az egyetemeket – állítja dr. Várady Géza PhD egyetemi docens, a PTE Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) tudományos dékánhelyettese, a Mű-szaki Informatika tanszék munkatársa, aki munkája elismeréseként megkapta az ITM Információs Társadalo-mért Szakmai Érmet. A díjat az informatika szakterület, a számítástechnikai kultúra, valamint az információs társadalom fejlesztése érdekében végzett kimagasló színvonalú tevékenységért ítélik oda.

A pécsi Műszaki és Informatikai Karon mesterszintű mérnökinformatikus diplomát is lehet szerezni, és a doktori iskolai képzés előkészítése is elkezdődött. A PTE nemzetköziesedését elősegítendő angol nyelvű informatikai kép-zés is zajlik az intézményben. Az MSc képzés erőssége és különlegessége a szakirányokban rejlik. Az Intelligens Rendszerek specializáció keretében a robotizált, intelligens irányító és autonóm rendszereket, technológiáikat le-het elsajátítani, a Sok-Processzoros Számítógépes Rendszerek szakirány pedig a nagy teljesítményű, úgynevezett szuperszámítógépek és klaszterek használatát, programozását, architektúráját ismerteti meg a hallgatókkal. Mind-ezek kiépítésében komoly részt vállalt dr. Várady Géza is, aki a MIK Juhász Jenő Szakkollégiumának egyik újraala-pító tanára, műszaki és informatikai vonatkozású programjainak egyik szervezője. Rész vett a PTE NIIF szuperszá-mítógépes beszerzése és bevezetése támogatásában, emellett a szuperszámítógép felhasználásának, HPC alkal-mazásának egyik népszerűsítője. Kutatócsoport-vezetőként a drónokhoz is köthető gépi látást kutatja, mely több területhez kapcsolódik. A kutatócsoport a navigáció, detektálás mellett a mezőgazdasági és városi területeken felbukkanó parlagfű felderítésére vagy egyéb növények megfigyelésére is alkalmas módszereket vizsgál, illetve a drónok repülési idejének növelésével is foglalkozik.

„Az informatikus mint fogalom ma már igen tág jelentéssel bír, hiszen a programozástól a hardverfejlesztésig, a mesterséges intelligenciától, a robotoktól az algoritmusfejlesztésig minden terület mögött informatikai szakem-berek állnak. Az orvostudomány is szimbiózisban van ezzel a tudományággal, ezért is volt időszerű elindítani az idei tanévben karunkon a Biomedical Engineering képzést, amely a mérnök- és az orvostudományt ötvözi. Az in-formatika egy roppant gyorsan változó tudomány, egyre több határterülettel kerül szoros kapcsolatba, az egyik területen létrehozott megoldásokat pedig gyakran át lehet vinni egy másik területre. Látható, hogy hazánkban az informatika szakma jelentős fejlődésen megy át, ma már elvárás, hogy ne csak implementáljunk megoldásokat, hanem mi magunk tervezzük, fejlesszük ki ezeket. Ezért is tartom fontosnak minél szélesebb körben bemutatni a munkánkat, a karunkon folyó oktatást, ahol a jövő szakembereit képezzük, és akik képesek lesznek szofisztikált és komplex feladatokat megoldani, rendszereket átlátni, illetve tervezni. Ehhez jó alapok, széles látókör, mérnöki szemlélet, fejlődőképesség és bizonyos területeken elmélyült specializáció is kell.

Mindezeket a magasabb képzettséggel rendelkezőktől várhatjuk el. Ez biztosítja a helyüket a munkaerőpiacon, és ez szolgálja a piac, vala-mint a gazdaság érdekeit is” – vélekedik Várady Géza.