Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

BELVÁROS.LIKE - Ötletpályázat Pécs Belvárosának jövőképére

Megkérdezünk Téged, Őt és a barátját is:Mi a véleményed? Mit gondolsz? Hogyan és miképp tovább?Itt a lehetőség, formáld olyanra Pécs belvárosát, amilyenre szeretnéd!

Az elmúlt években rengeteg ötlet merült fel Pécs belvárosának élettel való megtöltésére, jövőképének fejlesztésére. Több civil csoporthoz, intézményhez és különböző szervezetekhez köthető akciók keretében kutatták a belváros előnyeit, hátrányait, évszázados és közelmúltbéli változásait, azok kihatását az épített és társadalmi környezetre. Kulturális és gazdasági programok keresték a választ a felmerülő kérdésekre. Pályázatok, tanulmányok és társadalmi fórumok születtek. Az EKF köztér megújítási programjait kiegészítve a felmerült gondolatokból sok megvalósult, míg mások ma is a megvalósításra várnak.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. megbízta az Urbanista Konzorciumot egy Pécs belvárosának jövőképét vizsgáló tanulmány elkészítésével. Az akció célja, hogy megvizsgálja és elemezze a terület jelenlegi (EKF évet követő) helyzetét, annak problémáival és jövőbeni lehetőségeivel együtt. Mi sem indokolja jobban e program szükségességét, mint az elmúlt tíz év belvárosra vetett nyoma. Bár az EKF beruházások köztérmegújító programjai pozitív irányban formálták a belváros vizuális környezetét, ebből adódóan köztereinek használatát, kérdéses hogy ellensúlyozni tudják-e a funkcionális elemek elszívásából, vagy megszűnéséből adódó hiányt. Milyen lehetőségei vannak Pécs belvárosának a fejlődésre, a pozitív jövőre?

A vizsgálatot részben a témában eddig megjelent tanulmányok, programtervek, pályázati dokumentumok és megvalósult vagy tervezett szakmai, ill. társadalmi programok eredményeinek analizálásával, működő külföldi példák tanulmányozásával és összegzésével, részben szakmai és társadalmi egyeztető fórumok keretében végezzük.

Az ötletpályázat célja, a társadalom civil szférájának bevonása Pécs Belvárosának jövőképalkotásába! Ehhez várjuk minden, a városáért felelősen gondolkodó ember kreatív ötleteit.

A feladat:
Bármilyen a kiírás tematikájába illeszkedő fejlesztési ötlet, gondolat írásos vagy rajzi formában történő bemutatása.

Formai megjelenése lehet:
- esszé: maximum 10 000 karakter képes illusztrációval, digitális formában- vagy: A/3 formátumban összeállított plakát rajzokkal, illusztrációkkal, tetszőleges technikával készítve, digitális formában- vagy:  kisfilm, maximum 3 perc

Az ötletpályázat jellege a résztvevők körét tekintve nyílt, formáját tekintve nyilvános, névaláírásos.

A pályázat kiírója:
Építészet MA szervező csapata és az Urbanista Konzorcium


A zsűri tagjai:
Dr. Bachmann Bálint, dékán, PTE PMMIK – zsűri elnöke
Dr. Füzér Katalin, szociológus  – zsűri tagja
Keresnyei János, KIKK elnök – zsűri tagja
Dr. Kondor Tamás, építész  - zsűri tagja
Kósa Balázs, PTE PMMIK  - zsűri tagja
Zilahi Péter, PTE PMMIK  - zsűri tagja

A pályázat beadási határideje: 2012. április 15. 24.00

A pályázat beadásának módja:kizárólag elektronikus formában a következő e-mail címre küldve:belvaros.like@gmail.com

Díjazás:
A zsűri által kiválasztott, díjazásra kerülő pályamunkák könyvjutalomban részesülnek, valamint a Pécs Belvárosának jövőképét kutató tanulmány részeként a megvalósítást célzó javaslattal a városvezetés számára átadásra kerülnek.

A pályázat eredményének kihirdetése:
2012. április 21-én 10.00 órakor a Nádor Galériában megrendezésre kerülő rendezvényen, melyről minden pályázót a Kiírók részletesen tájékoztatnak.
A pályázó a pályamunka beadásával hozzájárul ötletének névvel feltűntetett további publikálásához.

Az 2012. április 8-ig beérkező kérdésekre a Kiíró 2012. április 10-ig válaszol.
A kérdéseket a következő e-mail címre küldhetik el:belvaros.like@gmail.com

A kérdésekre adott válaszok, valamint a további információk a www.epiteszetma.hu oldalon a PÁLYÁZAT menüpont alatt lesznek elérhetők.