Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Beszámoló a Katasztrófavédelmi-gépész workshopról

A PTE PMMIK Juhász Jenő Szakkollégiuma a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közreműködve 2014. október 29-31-e között Katasztrófavédelmi-gépész workshopot (tervező versenyt) szervezett. 

A résztvevők a workshop bevezetéseként október 29-én egy tűzoltósági, iparbiztonsági bemutatón vehettek részt, ahol a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai bemutatták a tűzoltó szerkocsikat, felszereléseket, eszközeiket.

Október 31-én került sor a hivatalos megnyitóra, ahol dr. Cs. Nagy Géza a PTE PMMIK Gépszerkezettan Tanszék és Eördögné dr. Miklós Mária a PTE PMMIK Épületgépészeti Tanszék nevében köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Kvasznicza Zoltán dékánhelyettes úr hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt. Petri Endre László, a PTE PMMIK Juhász Jenő Szakkollégiumának elnöke ismertette a workshop programját és témáit, melyek épületgépészeknek hermetikusan zárt épület(rész) életfeltételeinek biztosítása, üzemgépészeknek több feladatot ellátó eszköz tervezése voltak.

A workshop résztvevői két előadást hallgathattak meg, elsőként Arató Gábor tű. főhadnagy beszélt a Katasztrófavédelemről és fő feladataikról, majd Hegedüs Szabolcs tű. hadnagy a tűzvédelemről és a tűzvédelmi szabályozásokról.

Ezt követően megtörtént a csapatok kialakítása és elkezdődött a közös munka, melyet a PTE PTE PMMIK Gépszerkezettan Tanszékének és a PTE PMMIK Épületgépészeti Tanszékének oktatói segítettek.

A nap további részében a résztvevőknek lehetőségük volt a feladat kidolgozásának elkezdésére, a saját koncepciók kialakítására, amit a workshop zárónapján pontosítottak, majd a 4 épületgépész és a 4 üzemgépész csapat a zsűri előtt röviden bemutatta elképzeléseiket.

A zsűri tagjai a workshop zárásaként értékelték az elhangzott előadásokat majd kihirdették a szekciók eredményeit.

Az épületgépészeti szekcióban az első helyezést a Gulya Attila, Szinyei Dániel Bence, Hirmann András, Gergely Dániel Zoltán alkotta csapat érte el, Városvezetési óvóhely tervezése című pályaművükkel, az üzemgépészeti szekcióban pedig a Rüsics Norbert, Marcsik Péter, Baumholczer Máté, Száraz Gergő alkotta csapat győzött, az általuk tervezett automata homokzsák töltő géppel.

A workshopon készült képek megtekintehetők a Juhász Jenő Szakkollégium facebook oldalán: https://www.facebook.com/JuhaszJenoSzakkollegium

A program a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0028 - A Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja - Önszerveződő és önkéntes részvételen alapuló tudományos tevékenységhez kapcsolódó kezdeményezések támogatása a Pécsi Tudományegyetemen projekt keretében valósult meg.