Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Beszélgetések a Csontváry Múzeumban

Kerekasztal-beszélgetés Breuer Marcell születésének 120. évfordulója alkalmából és Kortárs pécsi építészek kalandozása a design világában – kiállítás rendhagyó tárlatvezetéssel.

Breuer Marcell születésének 120. évfordulója

A beszélgetés a modern építészet és bútortervezés kiemelkedő alakja, a Bauhaus pécsi származású mestere, a 120 éve született Breuer Marcell életművét állítja fókuszba.

Breuer Marcell – Victor Vasarely mellett – városunk azon szülöttei közé tartozik, akiknek a neve és teljesítménye világszerte ismert.

Kerekasztal-beszélgetésünk hiánypótló jellegű: idén, az évforduló évében Pécsett ez lenne az egyetlen megemlékezés a mesterről. Breuer Marcell egész életműve a két terület, az ipari formatervezés és az architektúra szerves egységét illusztrálja.

A beszélgetés mindhárom résztvevője a Bauhaus, és azon belül a Bauhaus pécsi vonatkozásainak szakértője, kutatója.


Horányi Éva az Iparművészeti Múzeum bútortörténeti gyűjteményének főmuzeológusa, aki elsősorban a csőbútor történetét és Breuer bútortervezői pályafutását kutatja. Várkonyi György művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tanára a Bauhaus pécsi örökségének kiváló kutatója és szakértője, újabban szintén Breuer munkáira koncentrálja figyelmét. A beszélgetésen kutatásának jelenlegi irányait és eredményeit mutatja be. Mendöl Zsuzsanna művészettörténész a Bauhaus történetének és a pécsi bauhauslerek életművének legnevesebb szaktekintélyei közé tartozik. Jelenleg a Breuer Marcell és családja történetét, életük helytörténeti vonatkozásait kutatja; az eseményen ennek eredményibe enged bepillantást.

A beszélgetés moderátora a JPM Képző-és Iparművészeti Osztályának muzeológusa, Getto Katalin, akinek számos publikációja jelent meg építészeti folyóiratokban a pécsi koramodern illetve kortárs építészet témakörében.


RÉSZLETEK

Dátum: október 14

Időpont: 17:00 - 18:30

Helyszín: Csontváry Múzeum, Janus Pannonius u. 11. Pécs, 7621

További információk: https://designpecs.hu/2022/esemeny/kerekasztal-beszelgetes-breuer-marcell-szuletesenek-120-evforduloja-alkalmabol/



Kortárs pécsi építészek kalandozása a design világában

Ez a villámkiállítás az idei Design Week fő témáját, design és építészet kapcsolatát járja körül, ezúttal a kortárs építészet közegében.

Neves, többnyire a pécsi építészet középnemzedékéhez tartozó alkotók design munkáit mutatja be, egy-egy bútordarab, továbbá tervek és fotók segítségével. Az anyag zömét a kortárs pécsi építészek (Pelényi Margit, Dévényi Sándor, Bachmann Zoltán, Koller József, Oszoli Dénes, Bencze Zoltán, Borza Endre, Patartics Zorán, Getto Tamás, Getto József, Karlovecz Zoltán) egy-egy műve, illetve az azokat kiegészítő dokumentumok, fotók, tervek tablói egészítik ki.

A kiállítás megnyitója során az építészek rendhagyó tárlatvezetés keretében mutatják be munkájukat és mesélnek arról, miképpen kerültek kapcsolatba az ipari formatervezés világával, és hogyan látják a két művészeti ág együttműködésének lehetőségeit. Az este interaktív jellegű, módot ad a közönségnek az építészekkel történő közvetlen beszélgetésre, eszmecserére is.


RÉSZLETEK

Dátum: október 14

Időpont: 19:00 - 20:00

Helyszín: Csontváry MúzeumJanus Pannonius u. 11.Pécs, 7621

További információk: https://designpecs.hu/2022/esemeny/kortars-pecsi-epiteszek-kalandozasa-a-design-vilagaban-kiallitas-rendhagyo-tarlatvezetessel/