Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

CEEPUS hallgatói és oktatói mobilitási pályázatok

A CEEPUS hálózatok közép-európai felsőoktatási intézmények között létrejött együttműködések, melyek egy-egy szűkebb vagy tágabb szakterületen hallgatói és oktatói cserék lebonyolítására kapnak támogatást a programtól. A hálózatokban részt vevő felsőoktatási intézmények a CEEPUS Bíráló Bizottság döntésének megfelelő hónapszám (kvóta) erejéig küldhetnek és fogadhatnak hallgatókat és oktatókat egy tanévben.

A hallgatói és oktatói mobilitásokról általában

Hallgatóként, illetve oktatóként egyéni mobiliási pályázat benyújtására az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

  1. hálózati együttműködések keretén belüli mobilitások
    Hallgatói és oktatói mobilitás, valamint speciális kurzusokon való részvétel az elfogadott hálózatok keretein belül, a fogadó intézmény fogadási keretének erejéig valósítható meg. A küldő intézmény által kiírt pályázati felhívásnak megfelelően a lehetséges ösztöndíjasok kiválasztását a hálózat helyi koordinátora végzi.
  2. hálózaton kívüli, freemover mobilitások
    Ha a hallgató, vagy oktató a saját intézményében nem talál megfelelő CEEPUS hálózatot, akkor freemoverként lehetősége van bekapcsolódni a programba, amennyiben a hálózatok nem használták fel a rendelkezésükre álló kereteiket. Freemover pályázat beadására így kizárólag a második szemeszterre van lehetőség.

A hallgatói és oktatói mobilitási ösztöndíj elnyerésének általános feltételei:

  • A pályázó saját állampolgárságával megegyező országba nem utazhat CEEPUS támogatással.
  • A kiutazás tanéven belül egyszer meghosszabbítható, de összesen, képzési ciklusonként nem haladhatja meg a 10 hónapot.
  • Az utazás időpontjának módosítására a küldő- és fogadóintézménnyel, valamint a fogadó ország Nemzeti CEEPUS Irodájával való egyeztetés alapján van lehetőség, de ez kizárólag az eredetileg megpályázott tanéven belül engedélyezhető.

A mobilitási pályázatok csak hallgatókra illetve csak oktatókra vonatkozó feltételeit az alábbi menüpontra kattintva érhetők el:

 A hallgatói és oktatói mobilitási pályázatok beadásának határideje:

  • az őszi szemeszterre: június 15.
  • a tavaszi szemeszterre: október 31.
  • freemoverként a tavaszi szemeszterre: november 30.

Bővebb információ itt