Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Csak lépésről, lépésre – ez a nemzetközi kapcsolatok sajátossága

Interjú Dr Medvegy Gabriella, kapcsolati dékánhelyettessel

Hogy látod ma a Pollack nemzetközi lehetőségeit?

Először is meghatároztuk azokat a célterületeket, amelyekre most tudatosan figyelünk. Fókuszban van, földrajzi helyzete és kedvező demográfiai mutatói miatt a Balkán, megkerülhetetlensége és magas szintű tudományos fejlettsége miatt Kína.


Néhány fejlődő országban is elkezdtük a kapcsolatépítést, ahol szintén hihetetlen ütemben fejlődik a felsőoktatás, és van érdeklődés a hazai képzéseinkre, így például: India vagy a Fülöp- szigetek. Az elmúlt néhány évben nagyon szoros együttműködést alakítottunk ki az USA-beli MSU Denverrel, ahol szintén fejlett ipari technológiával és módszerekkel ismerkedhettünk meg. Ez a kapcsolat egyúttal több közös projektet, így például a pécsi építész-, építőmérnök oktatók részvételével Denverben zajló közös minor képzést eredményezett. A nemzetközi kapcsolatok terén lépésről-lépére lehet csak haladni. Talán jobban felértékelődik a bizalmi faktor és a személyes kapcsolat, személyes tapasztalás. A fokozatos építkezés részben természetesen lassabbá teszi a folyamatot, ugyanakkor a felkészülésre a küldő és fogadó oldalon is szükség van.

Az USA mellett a másik fontos irány Kína, ahol két jelentős partnerséget építünk, Pekingben és Shanghai-ban. Sahanghai-ban két kollégánk is oktatott az elmúlt szemeszterben. A Pekingi Művészeti Akadémiával és a sanghai Műszaki Egyetemmel hosszú ideje dolgozunk együtt, és most újabb lépcsőfokhoz érkezünk. Mindkét kar dékánja díszdoktori címet vesz át a PTE rektorától még ebben az évben. Az ilyen személyes találkozások mindig újabb előrelépés esélyét is jelentik.

 

Hogyan kezdődött?

Két kínai kolléga beiratkozott a doktori iskolánkba. Elkezdtünk közösen gondolkodni, majd közösen dolgozni, ezután ők bejuttattak bennünket egy magas rangú kinti szakmai konferencia egyik workshopjába. Tizenegy kínai egyetem részvételével zajlik ez a hagyományos konferencia, ahol a végzős hallgatókat hozzák össze a piaci szereplőkkel. A bemutatkozásaink jól sikerültek, sőt nagy dicsőség, hogy most már a konferenciát előkészítő bizottság állandó tagjává választották dékánunkat.

 

Mi lesz a következő lépés?

A márciusi személyes találkozó alkalmával a pekingi dékánt hét másik műszaki kar dékánja is elkíséri, ezáltal egy szélesebb kapcsolati bázist is előre vetítve. A cél az, hogy a képzéseinket összekapcsoljuk, a hallgatók számára átjárhatóvá tegyük és esetleg közös ösztöndíj pályázatokat is kidolgozzunk.

 

Egy ilyen együttműködés jelentheti a pécsi Műszaki és Informatikai Kar egyediségét a mai felsőoktatási piacon?

Feltétlenül, mivel a mi területünkön a nemzetköziség egy olyan logikus lépés, amelyet nem csak a jelenlegi gazdasági körülmények miatt kell meglépni, hanem mert olyan szakmai tapasztalatokat jelent, amelyek ma már nélkülözhetetlenek. Ez nem csak azokat a

kapcsolatokat jelentheti, amikor külföldi kurzusokat teljesítünk, lehetnek ezek olyan on-line képzések is, ahol mondjuk egy projekten különböző országok mérnökei dolgoznak együtt a világ különböző pontjairól.

Szerencsés helyzet, hogy európai uniós országként, a kínai kapcsolatainkban nem csak Magyarországot képviseljük, hanem európai egyetemként vagyunk jelen, a PTE történelmi hagyományaival együtt.