Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Csillagászati Hét a Planetáriumban

Aktuális űrkutatási, csillagászati témájú előadások, távcsöves bemutatók, interaktív kiállítás és a legnépszerűbb planetáriumi bemutatók várják a látogatókat a Csillagászati Hét során a legkiválóbb szakemberekkel, hétköznapokon 17.00 órától, szombaton és vasárnap 10.00– 17.00 óra között.

Jegyárak a hétköznapi programokra:

Előadások: 1200, - Ft (18.00 órai)
Planetáriumi előadások: 1800,- Ft, diák, nyugdíjas, pedagógus 1500, - Ft
Napijegy: (a 17.00 és 18.00 órás programok) 2100, - Ft, diák, nyugdíjas, pedagógus 1700, - Ft

Jegyvásárláshttps://bit.ly/planetariumpecs-jegyek

március 18. hétfő
  • 17.00–18.00 Planetárium
    Utazás a Marsra

  • Dr. Nagyváradi László 50 perces előadása
    18.00–19.00 Látogatóközpont alsó szint

  • Ismeretlen erők mozgatják az Univerzumot: a sötét anyag és sötét energia nyomában Dr. Kiss L. László (csillagász, akadémikus, MTA CSFKI, Budapest)
    2023 közepén indult az Európai Űrügynökség új űrteleszkópja, az Euclid, amelynek célja a Világegyetem mindeddig legrészletesebb, háromdimenziós térképének elkészítése. A program nagy ígérete, hogy a mindmáig rejtélyes sötét anyag és sötét energia természetéhez közelebb juthatunk a nagyléptékű anyageloszlás feltárásával. Mi az, aminek van tömegvonzása, de nem látjuk? Mi az, ami gyorsítja az Univerzum tágulását, de ezen hatásán túl semmit nem tudunk róla? Valamit valahol nagyon nem értünk, és ezeket a kérdéseket fogjuk körbejárni Kiss László Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász vezetésével.
március 19. kedd
  • 17.00–18.00 Planetárium
    Galaxisok birodalma Dr. Gyenizse Péter 50 perces előadása

  • 18.00–19.00 Látogatóközpont alsó szint
    Hasznos túlélési tanácsok kezdő marslakóknak – Valódi tudomány a vörös bolygón

  • Dr. Kovács József (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium)
    A Mars közvetlen kutatása már közel ötven éve tart. Jelenleg is féltucatnyi űrszonda kering körülötte, és távirányítású marsjárók dolgoznak a felszínén. Egyelőre azonban még távolinak tűnik a cél, hogy emberes űreszközök látogassanak el a vörös bolygóhoz, és le is szálljanak azon. Az írók és a filmesek persze már régen meghódították a Marsot. A rendkívül bő termés egyik legutóbbi példája Andy Weir The Martian (A marsi) című könyve, illetve az abból készült azonos című 2015-ös film, amelyet Magyarországon Mentőexpedíció címmel mutattak be. A film 2035-ben játszódó cselekményének fő elemei a fikciók kategóriájába tartoznak ugyan, de a hihetően hangzó fikciókéba. Az előadás során főleg a filmből kiragadott részletek – például marsi porviharok, növénytermesztés marsi talajban, nyomástartás duct tape-pel, gravitációs parittya, kommunikáció a Földdel, mesterséges gravitáció forgással, űrhajóskesztyű-hajtómű, stb. – alapján kísérletet teszünk arra, hogy megvilágítsuk, mai tudásunk szerint mindezek mennyire állják meg a helyüket, vagy mennyire rugaszkodtak el a valóságtól, akár csak filmes szempontokból is.
március 20. szerda
  • 17.00–18.00 Planetárium
    A Naprendszer vándorai – üstökösök, meteorok

  • Dr. Nagyváradi László 50 perces előadása
    18.00-19.00 Látogatóközpont alsó szint

  • A következő magyar űrhajós – pódiumbeszélgetés a négy magyar űrhajósjelölttel
    A HUNOR-program során kiválasztották azt a négy űrhajósjelöltet (Dr. Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Szakály András), akik közül a tervek szerint valaki a Nemzetközi Űrállomáson végezhet majd kutatómunkát. A felkészülésről, az előttük álló feladatokról, tervekről beszélget velük dr. Nagyváradi László és dr. Gyenizse Péter
március 21. csütörtök
  • 17.00–18.00 Planetárium
    Helyünk a világegyetemben

  • Dr. Czigány Szabolcs 50 perces előadása
    18.00–19.00 Látogatóközpont alsó szint

  • Kettős és többes csillagrendszerek – avagy a csillagok (néha viharos) családi élete
    Dr. Hegedüs Tibor (csillagász, a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló igazgatója)
    A csillagok kettősségének felfedezése legalább olyan sokkoló hatású volt a tudományos gondolkodásra, mint a Jupiter körül keringő holdacskáké – és nagyjából jó másfél évszázaddal később szembesítették ezzel a gondolkodókat az észlelési bizonyítékok. Ma már jól ismert tény, hogy a csillagok több mint fele kettős vagy többes rendszert alkot. Köszönhetően a legújabb kori számítógépes szimulációknak és elméleti mechanikai számításoknak, értelmezni is tudjuk a különféle feltételrendszer függvényében rendkívül sokféle, érdekes jelenséget produkáló rendszereket. A „családosan” élő többes rendszerek tagjainak egy része nyugalomban, zavartalanul éli le milliárd éves életét, de nagyon sokan időről időre viharos kölcsönhatásokba keverednek egymással, feldúlva egymás belső szerkezetét, akár jelentősen megrövidítve a másik életét, de a kisebb tagokat akár ki is dobhatja magából a nagyobb család, egyes esetekben (többnyire életük legvégén) még össze is ütközhetnek. Ezekről nyújtunk áttekintést előadásunkban.

  • 19.15 Csillagterasz - Távcsöves bemutató (derült idő esetén)
    A bemutató során látható lesz a Hold, Jupiter és a téli csillagképek.
    A részvétel ingyenes! 

március 22. péntek
  • 15.00–16.30 Planetárium és 24-es terem
    Irányítsd a robotot! – Mars-küldetés gyerekeknek (7–12 éves korosztály)
    A résztvevők a program során űrkutatásról szóló érdekes, 35 perces planetáriumi előadáson vehetnek részt, majd tablet segítségével robotot irányíthatnak a vörös bolygó felszínén.
    A vállalkozó kedvűek űrhajós sisakot is felpróbálhatnak.
    Jegyár: 1900, - Ft, felnőtteknek 1500, - Ft. Maximális gyereklétszám 20 fő.

  • 17.00–18.00 Planetárium
    Kalandozás a csillagos égbolton
    Dr. Pirkhoffer Ervin 50 perces előadása
    18.00–19.00 Látogatóközpont alsó szint
    Magyarok a fantáziavilágokban – földön, vízen, levegőben, űrben
    Dr. Nagy Ádám (egyetemi docens, neveléskutató, aki imádja a sci-fit)
    Megszoktuk már, hogy űrhajósok, jedik, varázslók, bosszúállók és trónörökösök vesznek körül bennünket kedvenc univerzumainkban. Ám, hogy ezek között magyarok is lennének? Pedig vannak!
    Az előadás nagy csokor magyar vagy magyarnak sejthető szereplőt, motívumot, elemet gyűjt össze a Star Trektől a Valós halálon keresztül az Érkezésig, de nem űrbeli kozmoszok is előkerülnek, mint a Harry Potter vagy a Múmia. Vegyük számba együtt, milyen híresek is vagyunk! 
március 23. szombat
  • 10.30 –16.30 Látogatóközpont 24-es terem
    Tapintható Univerzum interaktív kiállítás – A Bakonyi Csillagászati Egyesület hallhatótapintható programja
    A program során összesen 90 tapintható, domborított, egyedileg festett modell segítségével ismerhetjük meg saját Naprendszerünk égitesteit. Az egyes makettekhez részletes audio-leírás tartozik. A tapintható, interaktív tárlat megalkotói a vak és gyengénlátó embereknek hiánypótló módon nyújtanak betekintést az univerzum leginkább látás útján megismerhető, izgalmas világába. A program érdekessége, hogy látók és látássérültek is egyformán élvezhetik és megérthetik azt.
    A bemutató teljes élvezetéhez NFC vagy QR-kód olvasására alkalmas okostelefon szükséges, fülhallgatóval. (A legtöbb okostelefon alkalmas NFC és QR-kód olvasásra.) Amennyiben rendelkezik ilyen eszközzel, kérjük, azt mindenképpen hozza magával! Azok számára, akiknek nincsen okostelefonjuk, a szervezők korlátozott számban tudnak eszközt biztosítani.
    A részvétel ingyenes!

  • 12.00–13.00 Látogatóközpont bejárata előtt
    A Napba lehet nézni!
    Biztonságos napfolt megfigyelés távcsővel (derült idő esetén)
    A részvétel ingyenes!

  • Programok a Planetáriumban
    Filmvetítés az Utazó Planetárium közreműködésével (kizárólag a Csillagászati Héten)
    Jegyár: 1400, - Ft / előadás

  • 10.30 Szimat Kapitány kalandjai az Űrben (4–7, 34 perc)
    Kalandos utazás gyerekeknek a Naprendszerben Szimat kapitánnyal.

  • 11.15 Az erdő lakói és a Világűr – egy titokzatos világ felfedezése a pagonyból (5–7, 24 perc)
    Az erdő lakói furcsa zajt hallanak, lehet, hogy ez egy rakéta? Nézzük meg a felettünk levő csillagokat, csillagképeket és bolygókat…, és énekeljük el a gyerekslágert együtt!

  • 12.00 3-2-1 Felszállás! – Irány az Űr! (6–12, 33 perc)
    Egy kalandos mese, melyben sok mindent hallhatunk a repülésről, űrhajókról, és megmenthetünk egy kedves robotot. (Többszörös díjnyertes film!) 6–12, 33 perc

  • 12.45 Nap – életadó csillagunk története (8+, 25 perc)
    A Nap négy és fél milliárd éve ragyog a világunkra, a bőrünket melegítő fényt minden ember érezte, aki valaha a Földön élt. Napunk a legközelebbi csillag, bolygónk erőműve, annak az energiának a forrása, amely szeleinket, időjárásunkat, azaz egész életünket hajtja. A Nap tüzes korongjának áthaladása az égen – napról napra, hónapról hónapra – az egyetlen módja volt annak, hogy számtalan múltbeli civilizáció mérni tudja az idő múlását. Ne tévesszen meg minket a terminológia, bár Napunk egy tipikus törpecsillag, mégis másodpercenként 600 millió tonna hidrogént „éget” el, és 500-szor nagyobb, mint a Naprendszer összes bolygója együttvéve. Fedezze fel velünk Napunk titkait, ismerje meg soha nem látott képek segítségével életadó csillagunk rejtelmeit.

  • 13.30 A Földtől az Univerzum határáig (8+, 31 perc)
    Lenyűgöző utazás térben és időben, ahol megismerhetjük az Univerzumról alkotott tudományos elképzeléseket. Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük nyomon a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát.

  • 14.15 Lépjünk újra a HOLDRA! – a Holdkutatás és az ARTEMIS űrprogram (9+, 35 perc)
    A látványos fulldome-show az űrkutatás első korszakának, az 1960-as évek végének és az 1970-es évek elejének bemutatásával indul. Végigkövethetjük, ahogy az első Holdra szálló- és keringő egységek kora közelebb hozta számunkra legközelebbi égi szomszédunkat, ahogy megismerhettük a Hold eredetének, összetételének, szerkezetének és a felszínén lévő nyersanyagok hozzáférhetőségének történetét, felfedezését.

  • Élőszavas előadások a planetáriumban:
    Jegyárak: 1800, - / 1500, - Ft

  • 15.00 Helyünk a világegyetemben (6+, 50 perc)
  • 16.00 Kalandozás a csillagos égbolton (8+, 50 perc)
  • 19.00 Csillagterasz Távcsöves bemutató (derült idő esetén)
    A bemutató során látható lesz a Hold, a Jupiter és a téli csillagképek.
    A részvétel ingyenes!
március 24. vasárnap
  • 12.00–13.00 Látogatóközpont bejárata előtt
    A Napba lehet nézni!
  • Biztonságos napfolt megfigyelés távcsővel (derült idő esetén)
    A részvétel ingyenes!

  • Programok a Planetáriumban
    11.00 Mesék az űrhajókról – Vilmos egér a világűrben (5–8, 30 perc)
    15.00 A magyarok ősi csillagos égboltja (12+, 50 perc)
    16.00 Kalandozás a csillagos égbolton (8+, 50 perc)
    Jegyárak: 1800, - /1500, - Ft

  • 14.00–15.00 Látogatóközpont 24-es terem
    Varázsóra – földönkívüli kísérletek (6+, 45 perc)
    Jegyár: 1800, - /1500, - Ft

  • VR Univerzum
    (Látogatóközpont felső szint)
    Próbáld ki a virtuális valóságot a Zsolnay Negyedben!
    Több mint 40 féle program közül választhatsz, például Star Wars trilógia, Apollo 11 küldetés, súlytalanság az ISS-en.
    Nyitvatartás: kedd–vasárnap 10.00–17.00 óra között, 45 perces idősávok.
    Jegyár: 2200, -Ft/fő

A programváltozás jogát fenntartjuk!
https://www.zsolnaynegyed.hu/planetarium/csillagaszati-het-2024?fbclid=IwAR3cQeaMTz9mbOqaj8Y-4uHWTfM_b_f4wWswCFO50kUytStbZDrnXlb2k54