Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Cultural Puzzle Erasmus Blended Intensive Program

A mostani szemeszterben került megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építész Szakmai Intézetének szervezésében, Dr. habil. Molnár Tamás egyetemi docens vezetésével a Cultural Puzzle című Erasmus Blended Intensive Program. A nemzetközi programban a PTE-MIK, a németországi University of Applied Sciences and Arts FH Dortmund (FHDO), valamint a horvátországi Josip Juraj Strossmayer University (JJSU) 8-8 harmadéves építészhallgatója vett részt. A hallgatók munkáját a PTE-MIK részéről Dr. Molnár Tamás és Enkhjin Gombo-Ochir, az FHDO részéről Prof. Dr. Helmut Hachul és Prof. Dr. Reinhild Schultz-Fölsing, a JJSU részéről pedig Dr. Hrvoje Krstić és Dr. Dina Stober irányította. 

A program a személyes jelenléttel zajló részével indult 2022.10.24-28. között. A hallgatók a Pécsen töltött öt nap alatt Dr. habil. Molnár Tamás vezetésével megismerték a pécsi belváros legfőbb építészeti látnivalóit. A nemzetközi program építészeti feladatát képező Egyetemi Könyvtár Szepesy utcai épületét és annak kertjét Dezső Krisztina osztályvezető muzeológus mutatta meg a csoportnak. Az első két nap során ezen kívül Dr. habil Gyergyák János, ill. Dr. Szigetvári Krisztián előadásai segítették a hallgatókat abban, hogy megértsék Pécs városának fejlődését, jelenlegi működését. A második nap délutánján pedig Dr. habil Veres Gábor vezetésével az orfűi malmokkal, valamint a Forrásházzal ismerkedhettek meg a program résztvevői. A Pécsen töltött további napokon a hallgatók nemzetközi csoportokban elkészítették a könyvtár kertjéhez kapcsolódó ötlettervüket, melyet az utolsó napon be is mutattak.
Az ötlettervek versenyének eredménye:

1. díj: Ante Šimun Medić (JJSU), Nagy Szabolcs (PTE-MIK), Leonie Pap-Nehme (FHDO)

2. díj: Dora Raić (JJSU), Tugce Sahin (FHDO), Irina Zaretskaia (PTE-MIK)

3. díj: Tina Mucić (JJSU), Clara Preker (FHDO), Naranzul Tsetsgee (PTE-MIK)

A folytatásban a program online része következett. Két online konzultáció után 2022.12.06-án mutatták be a hallgatói csapatok ugyancsak online a továbbfejlesztett, kidolgozott építészeti terveiket, melyeket ismét értékelt az oktatókból álló zsűri. A részletes építészeti tervek versenyének eredménye:

1. díj: Ajtai József (PTE-MIK), Blerina Elshani (FHDO), Leon Lipovac (JJSU)

2. díj: Dora Raić (JJSU), Tugce Sahin (FHDO), Irina Zaretskaia (PTE-MIK)

3. díj: Saruul Bold (PTE-MIK), Loni Likar (JJSU), Jaap Wegner (FHDO)

Gratulálunk minden díjazott hallgatónak!

A programon készült fotókat Dr. Paári Péter készítette.