Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Debreczeni László Közéleti díjban részesült karunk Hallgatói Önkormányzatának elnöke

A Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Polgári Szalon Egyesület az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából központi koszorúzási ünnepséget szervezett október 20-án a PTE ÁJK-KTK Campus belső udvarán. Dr. Miseta Attila rektor ünnepi beszédét követően első alkalommal adott át Debreczeni László Közéleti Díjakat, ennek keretében Kovács Norbert Hunor, karunk Hallgatói Önkormányzatának elnöke is díjazott lett.  

Dr. Debreczeni László Pécs város ikonikus alakja az egykori Pécsi Orvostudományi Egyetem hallgatójaként az 1956-os forradalom egyetemi szervezésében kulcsszerepet játszott, mint a diákparlament elnöke. A forradalomban betöltött szerepéért börtönbüntetésben részesült, és eltávolították az Egyetemről is, így általános orvos oklevelet csak jóval később, 1964-ben tudott szerezni. Mint orvos, mint a közélet tisztaságáért munkálkodó, példaként szolgál az egyetemi közéletben a hallgatókért dolgozók, tevékenykedők között. 2022-ben bekövetkezett halála után a Debreczeni László Közéleti Díj megalapításával a PTE méltó emléket kíván állítani életművének. Ezért a PTE rektora, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékünnepsége alkalmából, 2023. évtől kezdődően, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és a Doktorandusz Önkormányzat javaslata alapján, Debreczeni László Közéleti Díjat adományoz évente egy fő hallgatónak, valamint egy fő doktorandusznak, kiemelkedő közételi tevékenységük elismeréseként.


Az idei évben Debreczeni László Közéleti Díjban részesült:
Kovács Norbert Hunor
, a Műszaki és Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzatának Elnöke, aki 2012-ben lépett be először a hallgatói érdekképviseletbe, ahol elsőként rendezvényeken tevékenykedett. 2014-től kari DJKB tagi pozícióra, majd 2016-tól pedig titkári pozícióra választották meg. 2017 és 2020 között a PTE MIK HÖK elnökhelyetteseként, EHÖK Küldöttgyűlési tagként, 2018-tól kezdődően hallgatói szenátorként végezte érdekképviseleti tevékenységét, s 2021. decemberétől kezdődően a PTE MIK HÖK részönkormányzat elnöke.

 

Gratulálunk az elismeréshez!

(Forrás: UNIV Pécs)


(Fotó: Csortos Szabolcs, UNIV Pécs)