Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

DECODE - The Space for ARTHITECTURE 2022 díj

Október 20-án, csütörtökön déli 12 óráig kell regisztrálni és 24-én, hétfőn déli 12 óráig lehet pályázni a DECODE - The Space for ARTHITECTURE 2022 díjra, melynek összdíjazása nettó 2,1 millió forint. A fődíjjal egy egyedi tervezésű díjtárgy, Zalavári Fruzsina alkotása is társul. 

A DECODE Díj egy egyedülálló pályázati és kiállítási lehetőség építészek, valamint vizuális és alkalmazott művészek számára. Célja, hogy szorosabbra fűzze a társművészeti ágak közti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal a z értékteremtésre.

 

A díjat 2018-ban alapította a BORD Építész Stúdió, melyet 2022-ben ötödik alkalommal hirdet meg a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány égisze alatt.

 

Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folytató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) építész vagy vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész). 

 

A zsűri a fent megadott kategóriánként maximum 3 díjazandót és egy Spotlight különdíjast jelöl meg. Mindkét kategóriában egy-egy fődíjat és két ígéretes díjat osztanak ki. A fődíj értéke 750.000 forint, az ígéretes díjat pedig egyenként 150.000 forinttal dotálják. A Spotlight különdíjat kategóriától függetlenül,  a társadalmat szolgáló, azt előmozdító kreatív alkotások elismeréseként ítélik oda.

 

A kiíró csapatok pályázatát is befogadja, kimondottan üdvözli, ha a két pályázati kategóriából vegyes csapatok állnak össze és együtt indulnak. Vegyes csapatok esetén a pályamű csak egy, a csapat által választott kategóriába nevezhető. 

pályázat témájával kapcsolatos kérdéseket külön e-mail-ben, szintén a decode@bordstudio.hu címre várják, tárgyként „kérdés” megjelöléssel. A kérdések beküldésének határideje 2022. szeptember 20.

 

Regisztrálni október 20-án déli 12 óráig kell a decode@bordstudio.hu e-mail címen, a pályázatokat október 24-én déli 12 óráig lehet a regisztrációra érkező válasz-emailben ismertetett feltöltési útmutató szerint leadni. 

 

Idemásolom a Képző- és alkalmazott művészekre vonatkozó kiírási részt, de kérem a csatolt pályázati anyagot teljes egészében olvassák el! 

 

B, VIZUÁLIS ÉS ALKALMAZOTT MŰVÉSZEK KATEGÓRIÁJÁBAN a pályázók feladata egy tetszőleges hely (konkrét, fiktív, elvont, metaforikus) szellemisége által inspirált, a történetet középpontba állító saját alkotás, helyspecifikus beavatkozás (akár konkrét épületen) létrehozása, amely lehet koncepcióterv szintű vagy kész művészeti alkotás.

 

A pályázatra benyújtandó:

 

  • az alkotás illetve a koncepciót alátámasztó történetet prezentációja, amely bemutatja, hogyan transzformálódik a történet, egyedi és megismételhetetlen művészeti alkotássá.  A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafálj (mp4, avi, wmv, például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280x720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készült ábrák, rajzok, feliratok, hang zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!
    • Amennyiben a prezentáció hangot, narrációt is tartalmaz, felirat biztosítása szükséges.
    • Amennyiben a prezentáció zenét tartalmaz, a pályázónak kell biztosítani annak felhasználhatóságát és megoszthatóságát (pl.: jogdíj mentességét, vagy az alkotók feltüntetését stb.) 
    • Amennyiben a prezentációban írott szöveg szerepel, ennek terjedelme összesen max. 250 szó lehet és ütemezése az olvashatóság figyelembevételével kell, hogy történjen. A szöveg nyelve magyar vagy angol lehet.       

 

  • A fenti prezentációt kiegészítheti tárgyi művészeti alkotás is, amelyet a díjazottaknak lehetőségük lesz kiállítani (a kiállítótér adottságait és korlátait figyelembe véve). Ennek installálásáról és/vagy tárolásáról az alkotóval egyeztetve hozunk majd döntést.
  • az alkotáshoz kapcsolódó rövid, szöveges statement megfogalmazása a zsűri részére, a koncepció és a pályázati háttér összefoglalásaként. Max. 2.500 karakter terjedelemben, magyar vagy angol nyelven, .docx vagy .pdf formátumban.

 

A beadott pályázati műveket szakmai zsűri bírálja el, és választja ki a kiállítandó építészeti és vizuális és alkalmazott művészetek témában részéről legígéretesebbnek tartott alkotásokat és a díjazottakat. 

 

A szakmai zsűri tagjai:

  • Bordás Péter,  BORD Építész Stúdió alapítója és tulajdonosa, alapító, zsűrielnök
  • Dr. Szabó Levente,  DLA, Ybl-, Pro Architectura- és Prima-díjas építész, a BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára
  • Dr. Anthony Gall,  Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, egyetemi tanár és dékán
  • Golda János,  Ybl-, Pro Architectura- és Príma-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
  • Kálmán Borbála, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, kurátor, művészettörténész
  • Etentuk Inemesit, kulturális menedzser, az Artlocator Magazin alapítója
  • Dr. Kukla Krisztián,  az Art Quarter Budapest (aqb) művészeti vezetője

 

A DECODE nyerteseit 2022. november 16-án, 18:00 órakor hirdetik ki az Irányi Palotában, 1056 Budapest, Irányi utca 17. szám alatt megrendezendő kiállítás megnyitóján. A kiállítás 2022. november 18-ig lesz megtekinthető. A díjátadót Zubrecki Dávid építészeti szakíró moderálja. 

 

A kiállítás az esemény hetétől kezdve virtuális séta keretében is elérhető lesz és bejárható lesz egy teljes éven keresztül.

 

A díjátadót és megnyitót a mindenkori járványügyi szabályzások betartásával tartják meg. A kiíró fenntartja azt a jogot, hogy amennyiben a helyzet megkívánja, a díjátadót és a kiállítás létszámát maximalizálja, illetve teljes egészében digitális platformra helyezi át.

 

Ezúton szeretnénk felhívni figyelmét a pályázatra,  melynek részletes kiírását a mellékletben találja, illetve online itt érheti el.

 

A korábban díjazott pályaművekről itt olvasható részletesebb bemutatás, a virtuális kiállítás bejárás továbbra is elérhető honlapunkon, a díjról szóló korábbi kisfilmet pedig itt lehet megtekinteni. Ezen felül a shortlistes alkotók és alkotásaik bemutatása elérhető a DECODE Youtube csatornáján, és további információkkal szolgál az Alapítvány Instagram oldala is.

Kapcsolódó tartalmak