Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Díszdoktorává választotta dr. Metin Akay professzort a PTE

Díszdoktori címmel tüntette ki a Pécsi Tudományegyetem dr. Metin Akay-t, a Houstoni Egyetem professzorát, a rohamos gyorsasággal fejlődő egészségügyi mérnöki terület egyik legjelentősebb alakját, aki 2017 óta kapcsolatban áll a PTE-vel, szakindításban és a 3D Központ szakmai programjának kialakításában is markáns szerepet vállalt.

Dr. Metin Akay professzort a PTE Általános Orvostudományi Kar és a PTE Műszaki és Informatikai Kar közösen terjesztette fel a címre, melyet március 9-én, az egyetem díszdoktoravató szenátusi ülésén adtak át - olvasható az UnivPécs.com cikkében.

A Houstoni Egyetem professzora Törökországban diplomázott, majd Amerikában doktorált, orvos-mérnöki területen dolgozott, több technológiai cégnek volt fejlesztő szakértője. Számos ragos nemzetközi díjjal ismerték el tevékenységét, köztük neves szakmai társaságok.

Dr. Metin Akay közösségformáló szerepe vitathatatlan az orvos-mérnöki területeken, a hallgatók számára nyári egyetemeket is szervez, aktív oktatói munkája mellett konzulensként is támogatta a diákok fejlődését - húzza alá a cikk. Kiemelkedő pályázati aktivitással rendelkezik és számos nemzetközi publikáció szerzője, továbbá három bejegyzett szabadalma is van.

“Fontos, hogy meghallgassuk a fiatalokat, mert ők beszélnek a jövőről” - kezdte beszédét a professzor. Beszélt az adattudomány előtt álló nagy jövőről, mely meglátása szerint a tudomány minden területén, így az orvostudomány terén is erőre kap majd.

"Mind a mérnöki tevékenységek, mind az egészségügy területén eljött a mesterséges intelligencia alkalmazásának ideje. A metaverzum lehetőséget ad arra, hogy a fizikai valóság és a virtuális környezet keveredni tudjon. Így olyan kérdések is előtérbe kerülnek, mint az, hogy hogyan tudjuk a gyógyítást a fizikai jelenléttől megszabadítani, akár avatárok révén kommunikálni egymással, így távoli helyeken is elérhetővé téve az orvosi tudást, hogy a világ minden polgára számára elérhető legyen a megfelelő egészségügyi ellátás. Fontos a klímaváltozás is, sok helyen vannak árvizek, háborúk, járványok. A technológiai fejlődés forradalmasítja majd ezt is, és hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer a mainál ellenállóbb lehessen. Mindehhez az orvosi-egészségügyi és a mérnöki tantervek megújítása is szükséges lesz”

- idézte az egyetemi lap a PTE új díszdoktorának szavait.

Dr. Metin Akay professzorral 2022 őszén készítettünk interjút a Pécsett megrendezett első Nemzetközi Egészségügyi Mérnök Innovációs Konferencián (iCBEI), olyan izgalmas fejlesztéseket is érintve, mint az agytumor kezelésében használható agychip és a koszorúér szűkületet non-invazív módon kimutató eszköz.

AZ INTERJÚ IDE KATTINTVA OLVASHATÓ:

"Agychip és más csodák: az orvosi-mérnöki innovációk hajtják előre az egészségügyet"

FOTÓK:

Csortos Szabolcs/Univpecs.com