Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Doktori és posztdoktori ösztöndíjak Franciaországban

A francia atomenergia ügynökség (Commissariat a l’Énergie Atomique, CEA, www.cea.fr) a legjelentősebb francia kutatóintézet az atomenergiával és a hozzá kapcsolódó gyógyászati és élettudományi kutatásokkal foglalkozó intézmények között, közel 16 ezer főt foglalkoztatva, évente 3,3 MD eurós költségvetéssel.

A CEA-nál jelenleg lehetőség van doktori cselekményekre jelentkezni, az esélyek nem rosszak, átlagosan minden harmadik jelentkezőt felveszik. A magyar fiataloknak leginkább az éves szinten 200-at meghaladó, teljes egészében CEA finanszírozású helyekre érdemes pályázniuk, az ezzel kapcsolatos tudnivalók és a kontakt személyek koordinátái megtalálhatók a www-instn.cea.fr honlapon (jobb oldali menüsor „Les thèses et post-doctorats au CEA").

A jelentkezési határidő 2011. március 8., a nyertesek június végéig értesítést kapnak, kezdés 2011. szeptember-október hónapokban. Az ösztöndíjas helyek 40%-a Saclay-ban, 35%-a Grenoble-ban van, a maradék a CEA további 7 kutatóközpontja között oszlik meg. Az ösztöndíj mértéke havi 2000 EUR-nál valamivel több.

Pályázni a következő szakterületeken megvalósítandó témakörökre lehet:

  • védelem és biztonság
  • energia
  • információs technológiák, orvostudományi technológiák
  • kutatási nagyberendezések tervezése és megvalósítása.

Az egyes pályázható doktori témák a következő csoportosításban találhatók:

Az élettudományi ösztöndíjakat az Élettudományi Kutatások Igazgatósága önálló PhD-ösztöndíjas programként hirdeti meg, ami a www-dsv.cea.fr/index.php/dsv/phd-program honlapon érhető el. (angol nyelven).

Ez a program további kedvezményes képzéssel és a munkaerőpiacon való jobb elhelyezkedést segítő tréningekkel is szolgálja az ösztöndíjasok érdekeit, és segíti őket a minél eredményesebb karrier felé vezető út elején. Az Anyagtudományi Kutatások Osztálya által meghirdetett ösztöndíjak elérhetők a www-dsm.cea.fr/fr/Formation-et-emploi honlapról kiindulva. Az élettudományi doktori iskola programjában a következő határidőket és tudnivalókat kell figyelembe venni:

  • On-line jelentkezési határidő : 2011. március 10. éjfél (párizsi idő szerint)
  • Az odaítélt ösztöndíjak száma: 20-25
  • Előválogatás a pályázatok bírálata alapján 2011. április első felében
  • Meghallgatások: 2011. május 10-11-én Saclay-ban (Párizstól kb. 30 km)
  • Ösztöndíjas ciklus kezdete: 2011. október 1.

A posztdoktori lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztató az említett honlap „Propositions de post-doctorats" menüpontja alatt érhető el, ezek általában 1-2 éves időtartamra szólnak, elnyerésükhöz előnyt jelent a fogadó fél és a pályázó között már meglévő munkakapcsolat vagy személyes ismeretség. A francia nyelvismeret előnyös, de nem szükséges feltétel, ha a fogadókészség az angol nyelvet is elismeri. Viszonylag könnyen lehet rövidebb idejű gyakorlati ciklusra jelentkezni, ha az érkezőnek a küldő intézmény részéről bizonyos anyagi támogatása van - ebben az esetben a CEA hozzá tud járulni az itt-tartózkodás költségeihez. Ez a fajta kutatócsere a későbbi együttműködések szempontjából is nagyon hasznos.

A jelenlegi ciklusban 2013. február 28-ig befejezendő posztdoktori témára lehet jelentkezni, a beadási határidő 2011. szeptember 30.

Forrás: Tempus Közalapítvány