Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Dr. Bachman Zoltán Prima Primissima-díjas

Tizenegyedik alkalommal adták át pénteken este a Prima Primissima-díjakat a magyar szellemi élet, művészet, kultúra, tudomány és sport kiemelkedő képviselőinek a Művészetek Palotájában. Prof. Dr. Bachman Zoltán, karunk Kossuth- és Ybl-díjas egyetemi tanára a „Magyar építészet és építőművészet” kategóriában vehette át a rangos elismerést.

Bachman Zoltán Kossuth-, Steindl-, Ybl-, Pro Architectura-, Szent-Györgyi Albert- és Princz Gyula-díjas építész, aki Pécs építészetének és örökségvédelmének meghatározó alakja. Legjelentősebb alkotása a római kori Sopianae, azaz a mai Pécs IV. századi temetőjének kiépítése és látogathatóvá tétele, amely 2000-ben világörökségi diplomát kapott. Ő tervezte továbbá a pécsi Dóm Múzeumot, az Expo Centert, valamint a PTE Szentágothai János Kutatóközpontot is.

A számos általa tervezett családi ház közül ötöt Az Év Lakóháza-díjjal ismertek el. Bachman Zoltánnak komoly érdemei vannak a pécsi építészoktatás megszervezésében, egyetemi karunk létrejöttében. A Breuer Marcell Doktori Iskola megalapítója és vezetője. Hét Junior Prima díjas hallgatója volt eddig, ami szintén jelzi, milyen fontos számára az „utánpótlásképzés”, a fiatal tehetségek felkarolása.

Szívből gratulálunk a Prima Primissima díj elnyeréséhez!