Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Egyetemisták mutatták meg, hogyan lehetne több millió “Kádár-kockát” modernizálni

A kor igényeire szabva tervezték át a „Kádár-kocka” néven közismert négyzet alapú családi házat egyetemisták, pécsi hallgatók részvételével. A projekt a Solar Dechatlon 2019 elnevezésű egyetemi innovációs építészeti világversenyre készült.

A pécsi és miskolci egyetem együttműködésében felépített HUNGARIAN NEST+ elnevezésű mintaházat a nagyközönség is megtekintheti, nagyjából a két egyetemváros közt félúton, Budapesttől nem messze, Szentendrén, július 12-től, két hónapon keresztül. 

Az újragondolt „Kádár-kocka” a Solar Dechatlon 2019 – egyetemi innovációs építészeti világversenyre készült. A projektben résztvevő egyetemi oktatók és hallgatók arra keresték a választ, hogy milyen innovatív módosításokkal lehet a XXI. századi elvárásoknak megfelelően újragondolni ezt a jellegzetes hazai épületformát. A „magyar kocka” néven is ismert épülettípusból – melynek jellegzetessége, a sátortető és a kb. 100 négyzetméteres össz. alapterület – országszerte jelenleg is több millió áll.

„Első lépésként fel kellett mérnünk, milyen koncepció alapján válhat ökologikusan fenntartható, okos otthonná egy öröklött „Kádár-kocka” – mondták Kondor Tamás és Kósa Balázs építészek.

A PTE Műszaki és Informatikai Kar csapatának vezetői hozzátették,  hogy a vizsgált épületek tájolása az esetek 95 százalékában nem veszi figyelembe a napenergia hasznosításának és az épület környezettel való kapcsolatának lehetőségét. Az élettér (nappali) és a hálótér ugyanis szinte minden esetben az utca felé néz, függetlenül annak tájolásától. 

„Újrarendeztük tehát az alaprajzot, hogy a környezeti kapcsolódás minden oldalon erősödjön. Újradefiniáltuk az épület tájolását, hogy bármely városi szövetben a legideálisabb feltételeket biztosítsa a belső terek számára a benapozás és az energetika előnyeit” – részletezték az átalakítás lépéseit.

A 2012-ben, amerikai kezdeményezésként indult versenyre, mára a világ minden tájáról neveznek csapatok. A csapatok által épített házaknak tízpróbán kell átesniük, modellezve napjaink összes lényeges környezeti, építészeti, társadalmi és piaci körülményét. A PTE és a Miskolci Egyetem konzorciumában jegyzett mintaház versenyben van, sőt esélyes lehet a végső győzelemre is.

„Csúcsidőben mintegy nyolcvanan dolgoztak a mintaházon, oktatók, doktoranduszok, egyetemisták, könnyűszerkezetes házépítésben jártas szakemberek, ácsok, kertészek. Büszke vagyok kreativitásukra, tudásukra, és arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem aktív szereplője egy fontos építészeti diszkussziónak.” – nyilatkozott a verseny kapcsán Jenei Zoltán, a PTE kancellárja.

Szentendrén a verseny eredményeképpen egy innovatív lakóházakat bemutató “mintaházpark” jön létre, amelyet nem csak a szakma, de a lakosság is látogathat még két hónapon keresztül. További információk a versenyről ITT

Forrás: szabadpecs.hu