Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Elhunyt B. Soós Klára belsőépítész-iparművész

1970-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola Építészeti Tanszékén. Munkáját Balatonbogláron kezdte, majd 1978 -1990 között a Dél-Dunántúli Tervező Vállalat tervezője volt. Ezt követően önállóan dolgozott, miközben 1999-től a Pécsi Tudományegyetem óraadó oktatóként tanított. Komoly érdemei voltak a belsőépítész szak mint önálló képzés meghonosításában a Műszaki és Informatikai Karon. 2001-től a saját Négy Vonal Stúdióját vezette.

Számos egészségügyi intézmény, közigazgatási és oktatási épület, pénzintézet belső terének építészeti tervezése fűződik a nevéhez.

A Breuer Marcell Doktori Iskola beindításával az örökségvédelem témakörében, a műemlékek belső tereinek kortárs funkciójú tervezésével, olyan fontos épületek, mint a Pécsi Világörökség Cella Septichora Látogató Központ létrehozása, vállalt fontos szerepet. A Cella Septichora és más fontos középületek belső tereinek tervezéséért elnyerte „Az Év Belsőépítésze 2007” díjat .

B. Soós Klára 72 évet élt. A vele együttműködő építészek, korábbi hallgatói emlékeznek rá, kiváló alkotásai rá emlékeztetnek.