Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Elhunyt Prof. dr. Márta Doležalová

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy, Prof. dr. Márta Doležalová (1932 - 2013) a Pécsi  Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar címzetes egyetemi tanára, 2013. december 23-án, gyors lefolyású súlyos betegségben csendesen elhunyt.

Prof. dr. Márta Doležalová Budapesten született és itt is érettségizett 1950-ben. 1955-ben ösztöndíjasként kitüntetéssel végezte a Műszaki Egyetem építőmérnöki szakját Odesszában. 1955-1968 között tervező és kutatómérnök Prágában és Moszkvában. 1968-ban védi meg a földgátakban történő repedésképződéssel foglalkozó kandidátusi értekezését. Szakmai életútja a gyakorlati vízépítési tervezői munka után a professzionális kutatás-fejlesztés és a gyakorlati mérnöki alkalmazások összekapcsolásában teljesedett ki.

Nemzetközileg elismert és nagyra értékelt, meghatározó és kisugárzó tevékenységet folytatott a numerikus módszerek geotechnikai alkalmazásában és fejlesztésében.

1969-1989-ig a prágai Hydroprojekt talaj és kőzetmechanikai osztályának főtanácsadója. Kiemelkedő szerepe volt a nagy csehországi vízi létesítmények építőmérnöki szerkezeteihez, a prágai metró alagúti és állomási műtárgyaihoz kapcsolódó geotechnikai és szerkezettervezési feladatok megoldásában. A perui Macchu Pichu és Mantaro vízierőművekhez kapcsolódó vizsgálatait nemzetközi figyelem és elismerés övezte.

Gyakorlati munkásságának egyik legjellemzőbb vonása a tudományos szigor és igényesség érvényesítése. Ennek elismerését jelentette 1989-1997 között a Cseh Tudományos Akadémia numerikus modellezéssel foglalkozó osztályának vezetői megbízása. Vezető kutatója volt számos nagy nemzeti és EU megbízással támogatott alapkutatási projektnek, a numerikus módszerek geotechnikai térnyerését szolgáló alkalmazott kutatási munkákat irányított.

1970-től folyamatos szakértői tevékenysége kereteit hosszú időn át korlátozták a gazdaságpolitikai rendszeradottságok.

A kezdetben vállalati, majd akadémiai munkacsoportként működő kicsiny szervezet Márta irányításával 1991-től Dolexpert-Geotechnika néven fejlődhetett nemzetközi tervező-tanácsadó céggé. A geotechnikai problémák numerikus vizsgálatával foglalkozó vállalkozás nagy és összetett építőmérnöki szerkezetek tervezését és kivitelezését támogatja, innovatív programfejlesztésekkel segítve a mérnöki munkákat.

A Dolexpert-Geotechnika nagy gátak, alagutak, földalatti terek és bányák körében száznál több esetben készített állapotelemzést, dolgozott ki numerikus modelleket és végzett el vizsgálatokat, adott tervezést és kivitelezést megalapozó javaslatokat. A feladatok mérnöki megfogalmazásában, értelmezésében, a modellek felállításában, a matematikai megfogalmazások mellett a mérnöki érzék és tapasztalat érvényre juttatásában Márta Doležalová egyedülálló képességei tükröződnek.

Szakirodalmi munkásságát 370 publikáció jelzi. A numerikus modellezés, talajmechanikai, kőzetmechanika, geotechnikai tervezés, alagút, esettanulmányok és discontinuum modellezés témakörében nagy nemzetközi konferenciákon vezető szerepeket töltött be, úgy mint főelőadó, meghívott előadó, bíráló, szekció elnök.

A teljesség igénye nélküli felsorolás gazdagsága jelzi a nemzetközi figyelmet és megbecsülést: Innsbruck, 1988, Santander, 1990, Cairns, 1991, Horton, 1992; Új-Delhi 1994, Morgantown, 1994, Wuhan, 1997, Porec, 1998, Udine, 1998, Zágráb, 1999, Budapest, 2000, Tucson, USA, 2001, Gelsenkirchen, 2002, New York, 2004, Bochum, 2004, Torino, 2005 , Brno, 2005, Madrid 2006, Nagybánya 2012

 

Sikeres munkái között magyarországi feladatok is helyet kaptak. Az UVATERV szakértőjeként már a 80-as évektől támogatta a geotechnikai feladatok megoldására alkalmas véges elemes szoftverek honosítását, tervezői alkalmazásuk kiszélesítését. 2000-ben a 9. Széchy Károly emlékülés külföldi meghívottjaként emlékezetes magyar nyelvű előadást tartott. A nukleáris földalatti hulladéktároló tervezéséhez kapcsolódva a bodai repedezett agyagkőben 1100 m mélységben készített 500 m hosszú kutatóalagút méréseit felhasználva elemezte az alagút összetett viselkedését, a hőmérsékleti — vízszivárgási — repedezettségi hatásokat. Ez a több éven keresztül végzett munka újra közel hozta a magyar mérnök kollégákhoz, és nemzetközi elismerést szerzett a vele együttműködő magyar mérnök kollégáknak is. Másik fontos feladat a bükkábrányi külszíni fejtés 40 m-es vízszintsüllyesztésének hatásvizsgálata volt a felszínre. Ezzel kapcsolatban több numerikus programot dolgoztak ki az összetett rétegzettségű környezetben a vízáramlások vizsgálatára.

Márta Doležalová a mindennapos kutatói-tervezői és cégirányítási feladatok mellett aktív szerepet vállal az egyetemi oktatásban is. Vendégoktató volt Prágában a Charles University-n, University of Arizona USA-ban. Magyarországon a Miskolci Egyetem Hidrogeológia és mérnökgeológiai tanszék szervezésében mesterkurzust tartott, jegyzetet készített a Numerikus módszerek alkalmazása a geotechnikai gyakorlatban címmel. 2007-ben a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Kara tiszteletbeli egyetemi tanári címben részesítette.

2003-ban a KTE Jáky díjjal tüntette ki, 2010-ben a Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozata Márta Doležalová professzor asszonyt tiszteletbeli Széchy Károly emlékplakettel jutalmazta, elismerésül világszerte megbecsült elméleti alaposságáért, a numerikus számítási eredmények és a gyakorlati mérések kapcsolatának avatott elemzéseiért, a magyar geotechnikus szakemberek képzéséért, kiváló munkásságáért és megemlékezésül magyar eredetére és kapcsolataira.

Emlékét tisztelettel megőrizzük.