Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

ÉlményMűhely - élménybeszámoló

Tervezd velünk a jövőd! Nagy érdeklődés kísérte, eredményesen és jó hangulatban telt az ÉlményMűhely a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.


FELFEDEZÉS – JÁTÉK – MŰVÉSZET – TUDOMÁNY – INNOVÁCIÓ – VÁLLALKOZÓI SZELLEM – DESIGN

Megtapasztalhattuk hogyan látnak a gépek, milyenek a csavart szerkezetek, és hogyan tervezhetünk velünk velük mi is, hogyan lehet a háztartási hulladékból vagy legoból robot, hogyan lehet fahidat építeni csavarok és szegek nélkül, a Warka víztorony mintájára együtt felépítettük a kreativitás tornyát, programoztunk okos eszközt és megismerkedtünk az áramkörök világával. A „kezes-lábas” játszóház pedig éppen a kütyük nélküli játék örömét adta a résztvevőknek.

Mindezt nem a moziban, hanem a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatika Karán rendezett ÉlményMűhelyen élhette át 300 középiskolás, akik május 28-án kedden látogattak el az egyetemre.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatika Kara immár hetedik éve működik együtt a nemzetközivé nőtt ÉlményMűhely Matematikai-Művészeti Mozgalom alapítóival. Az idei ÉlményMűhely program keretében a diákok 14 különböző műhelytevékenységben vehettek részt a robotépítéstől a 3D-nyomtatáson és építészeti szoftverek használatán át az óriási méretű geometrikus modellek tervezéséig és megépítéséig. Az idén itt volt velünk Sebestyén Zoltán életmű-díjas fizika tanár, aki filléres kísérletekkel mutatta meg, milyen az élhető fizika. A programot pedig Bíró Szabolcs -   a Magyarországon népszerű Kezes-lábas Játszóház alapítója – indította el , aki a gyakorlatban is bebizonyította, hogy a diákok nemcsak kísérleti eszközökkel, hanem a saját testmozgásukon keresztül is tudnak fizikát tanulni.

A pécsi középiskolák csaknem mindegyike képviseltette magát a rendezvényen, de az ország távolabbi pontjairól, Budapestről, Kecskemétről és Mohácsról is érkeztek diákok és tanárok. A Pécsi Apáczai Csere János Gimnázium angol, olasz, román partneriskoláiból Pécsett vendégeskedő mintegy 25 diákot és tanáraikat fogadta a „DESIGN – BUILD – CODE YOUR ROBOT!” angol nyelvű műhely.

További információk: https://mik.pte.hu/mindennapjaink/elmenymuhely--muveszet-tudomany-jatek-oktatas-innovacio-steam

A program az EFOP-3.4.4-16-2017-00004; "A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a Pécsi Tudományegyetemen" című pályázat támogatásával valósult meg.