Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Építőkockák Városfejlesztési Pályázat 2018

 
A PÁLYÁZAT CÉLJA

A pályázat célja, hogy elősegítse a városfejlesztés tevékenységének, problémahalmazának és eszköztárának megismertetését, ráirányítsa a figyelmet a potenciális probléma- vagy fejlesztési területekre, elmélyítse a felsőoktatás és a várospolitika kapcsolatait, valamint ösztönözze a területfejlesztéssel foglalkozó szakmák, tudományterületek közötti együttműködést, ennek már hallgatókorban való kialakulását. További cél, hogy a pályázat időtartama alatt, és remélhetően annak sikere révén azon túlmutatóan is olyan tudományos igényű fórum jöjjön létre, amely lehetőséget biztosít a városfejlesztésről szóló eszmecseréhez, a pályázaton résztvevők pedig hasznos tapasztalathoz juthassanak, és akár valóban egy-egy építőkockával járulhassanak hozzá a választott település fejlődéséhez.

A RÉSZVÉTELRE JOGOSULTAK (PÁLYÁZÓK) KÖRE

Pályázhatnak az egyetemi és a főiskolai alap- és mesterképzésen résztvevő nappali, levelező tagozatos hallgatók minimum 3 maximum 5 fős csapatokkal. Minden csapatban a csapattagokat alkotó hallgatók szakjai révén képviseltetni kell a következő diszciplína-területeket:

  • építészet–építőművészet–településtervezés;
  • közgazdaságtudomány–földrajz–szociológia–turisztika;
  • környezetvédelem–természetvédelem–tájépítészet–agrártudományok.

A csapatok további kettő tagja bármely szak hallgatója lehet. Ajánlatos, hogy a csapatok összetétele a választott témához illeszkedjen.

KONZULENSEK ÉS MENTOROK

A csapatok munkáját egy oktató-kutató szakember segíti konzulensként bármely felsőoktatási intézményből, a belső konzulencia, a témavezetés hagyományos szokásai szerint. Egy oktató-kutató szakembert csak egy csapat választhat. A belső konzulens segítheti a csoportok kialakítását, szakmai tanácsokat adhat a választott projekt fejlesztési szempontjainak kidolgozásához. A csapatok a külső konzulencia hagyományainak megfelelően más, felsőoktatáson kívüli szakembereket – mentorokat – is felkérhetnek, hogy a pályamunkák elkészítésében segítségükre legyenek. A konzulenssel ellentétben mentor választása nem kötelező.

Bármely felsőoktatási intézménnyel foglalkoztatási jogviszonyban álló magánszemély mentornak nem választható (csak konzulensnek). Mentor lehet például a város fejlesztéséhez kötődő, a város polgárait összefogó, társadalmi és kulturális célokat szolgáló civil szervezet, illetve városépítészetben, építészetben jártas szakértő, vállalkozó. A mentor tevékenyen nem vehet részt a csoportok munkájában, csak tanácsokat adhat a kidolgozás során. A mentor anyagi segítséget is adhat az elkészült pályamű sokszorosításában, a megjelenítés anyagi vonzatának fedezésében, illetve informatikai eszközök rendelkezésre bocsátásában.

A PÁLYÁZAT TÁRGYA

A pályázaton a különböző felsőoktatási szakokon tanuló hallgatók által alkotott csapatok dolgoznak fel városfejlesztési témákat, amelyek életszerűek, leginkább a tanulmánytervek, megvalósíthatósági tanulmányok, tervpályázatok sorába illeszkednek.

A pályázaton előre meghatározott, kiválasztott témában írt tanulmánnyal lehet részt venni. Egy témát több csapat is választhat, egy csapat azonban csak egy témában indulhat.

Olyan pályamunkák készítése a cél, amely a kijelölt városi területek komplex fejlesztését irányozzák elő. Olyan munkákat várunk, amelyek innovatívak, új ötleteket tartalmaznak, kreatívak, de egyben akár megvalósíthatók is, tudományos igénnyel és megfelelő hangsúllyal dolgozzák fel a választott fejlesztési terület múltját, jelenét, társadalmi, környezeti és gazdasági struktúráját, a városban betöltött szerepét. Az ötletek megvalósíthatóságát pénzügyi, intézményi, környezeti szempontból is alá kell támasztani.

A témák kidolgozásához szükséges információs anyagokat a pályázók szerzik be.

A pályamunkák később szakdolgozati vagy diplomamunka témák alapjaivá is válhatnak, a csapatok tagjainak egyetértésével, illetve egyeztetése után. A szakdolgozatban/diplomamunkában a pályázati anyagra kéziratként a bevett formai szabályok szerint hivatkozni kell.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDO 2017. 11. 10. 12 óra

Bővebb információ

Kapcsolódó tartalmak